Sonsuz bahar Saddam

BU daveti geri çevirmem mümkün değildi. Saddam Hüseyin'in 65'inci yaş günü kutlamaları için bir iki parça bir şeyi bavuluma koyup, yola çıktım.

Bugün Kuzey Irak hariç, tüm yurtta Saddam Hüseyin'in doğum günü büyük törenlerle kutlanıyor.

‘‘Saddam burda, Bush, Thatcher, Mitterrand nerede?’’ diye haykırıyor törenler.

Altın kaplama fayton içinde Bağdat caddelerinde halkı selamladığı 56. doğum gününden sonra bu, en görkemli kutlama Saddam için.

Yaptırımlar altında zor günler yaşayan Irak halkı bu Pazar sokaklarda. Okul çocukları günlerden beri hazırlanıyorlar. Öğrendim ki öğrenciler ‘‘Saddam baba doğumgünün kutlu olsun’’ şarkılarını söyleyeceklermiş.

Başka sloganlar da var duvarlara yazılan, yürüyüşlerde kullanılacak olan.

‘‘Saddam Irak'a bir hediye!’’

‘‘Saddam şiir demek, Saddam yurt demek!’’

‘‘Sonsuz bahar’’
da çarpıcı ve manalı olan sloganlardan. Sonsuz bahar Saddam.

* * *

GÜNLERDEN beri hediyeler veriyor Irak halkı liderine.

Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, kuzeydeki Nineva halkının gönderdiği hediyeyi sundu.

‘‘Bu hediye bir lider olan, bir baba olan, bir ağabey, bir yoldaş, şerefimizin, haklarımızın, geçmişte, şimdiki zamanda ve gelecekte hayatın sadık koruyucusu olan Başkan Hüseyin'e halkın sonsuz sadakatini temsil ediyor’’ sözleriyle takdim etti hediyeyi.

ABD Başkanı Bush'un, BM denetçilerini kabul etse bile Saddam rejiminin değişeceği açıklamasına karşı, ‘‘iyi ki doğdun Saddam’’ yanıtı ile bir meydana okuma yılın partisinin anlamı.

Saddam bugün, Irak halkı için vazgeçilmez olduğunu dünyanın gözleri önüne seriyor. Aslında sadece dışarıya değil içeriye de verilen bir mesaj bu.

* * *

PARTİNİN en büyük sürprizi, Saddam'ın bu ve bunun gibi özdeyişlerle süslü 160 sayfalık aşk romanı ‘‘Zabiba ve Kral’’ın, Irak Ulusal Tiyatrosu'nda sahnelenmesi.

Aslında romanın yazarı belli değil. Saddam Hüseyin'in, utangaçlığı yüzünden ‘‘Ben yazdım’’ diye ortaya çıkmadığı söyleniyor.

Ama yazarın o olduğu üsluptan anlaşılıyormuş. Kralın, batıyı temsil eden kocasının zulmünden kurtardığı sevgilisi Zabiba ile konuşurken kullandığı üslup, Saddam'ın Devrimci Komite Konseyi üyelerinden birine hitap ederken kullandığı üsluba çok benziyormuş.

Mesela, Kral şöyle diyor.

‘‘Ben büyük bir liderim. Bana itaat etmelisin. O da yetmez. Beni sevmelisin!’’

* * *

IRAK halkı Saddam'ı gerçekten seviyor mu?

Bunca yokluk içinde hala birisini sevebilecek hal kaldı mı bu halkta? Ne derseniz deyin dışarıdan gelen tehditler, aşağılamalar insanların kanına dokunuyor. Filistin'de yaşananlar ise, Arap dünyası içinde Arafat'a en somut desteği sunan Saddam'ı, bu doğum günü sloganlarından birinde söylendiği gibi ‘‘Arap halkının oğlu’’ konumuna yükseltiyor.

Saddam, Batı'nın tehdit ve aşağılamalarına karşı Filistin davasının ve İslamiyetin onurunu koruyan lider olduğunu göstermek istiyor.

Yılın partisinin konsepti esas olarak bu zaten.

‘‘Ben buradayım, Irak, peygamberler toprağı. Biz sadece Allah'ın önünde eğiliriz. Korkaklara ve uşak ruhlulara lanet olsun!’’ diyor Kral.

Bu da ‘‘Zabiba ve Kral’’dan bir başka alıntı.
Yazarın Tüm Yazıları