Şok!

Hayatınızda hiç gerçek anlamda “şok” oldunuz mu?

Ama gerçekten “şok”...
Hani asla hazırlıklı olmadığınız,
Hatta tam tersi bir şeyler yapmak üzere olduğunuz bir anda,
Ağzınızı açık bırakan,
Ve uzun süre kapamanıza engel olan,
Sürprizin tepe noktası olan bir şok?
Tüylerinizi diken diken eden,
Tansiyonunuzu yükselten,
“Hadi beee”
“Şaka yapıyorsun”
“Yok ya planlı oyun bu, kandırıyorsunuz beni” falan dedirten bir şok?
Yaşandıktan sonra 24 saat sesinizin kesilmesini sağlayan,
Konuşmanıza engel olan,
Aval aval baktıran,
Tavana gözlerinizi dikip düşündürten,
Nabzınızı kendine getirmeyen,
Sürekli “nasıl yani, nasıl yani, nasıl yeni?” diye sayıklatan bir şok?
Sizden başka herkesin sevinçten ve şaşkınlıktan ağlamasına neden olan,
Sizi ise hem dumur edip hem dağıtan ama içinize bir minicik ışık da koyan şok edici bir şok?
Pınar ben...
Şoku halen atlatamayan...
Kukumav kuşu halinde...
Varsa şok olduğunuz hikayeler bekleyen!

Yiyecekleri buzdolabına yerleştirirken dikkat edin

Hepimiz ailemizin sağlığı için yiyecek ve içeceklerin tüketimine dikkat ederiz. Hangi besin ne kadar alınmalı, hangi zamanlarda ne yenilmeli gibi listelerimiz vardır. Peki yiyecek ve içeceklerin buzdolabında doğru şekilde korunması için bazı kurallar olduğunu biliyor muydunuz? “Yiyecekler buzdolabına doğru yerleştirilmezse erken bozulabilir ya da bakteri gelişebilir” diyen Uzman Diyetisyen Binnur Okan, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.

Yiyecekleri buzdolabına nasıl yerleştirmeliyiz?
- Et, tavuk, balık, süt, yoğurt, yumurta, peynir gibi hayvansal kaynaklı bütün ürünleri biz potansiyel riskli olarak kabul ediyoruz. Bir de normalde potansiyel riskli olmayan pirinç, patates gibi yiyecekler vardır. Bunlar da normalde riskli olmayan, piştikten sonra riskli hale gelen besinlerdir. Buzdolabında raflar arası sıcaklık farkı vardır. Buzluğa en yakın olan raf her zaman en soğuktur ve aşağı raflara doğru soğukluk derecesi azalır. O yüzden potansiyel risk grubundaki yiyecekleri yani bakteri üremesi olabilecek ürünleri her zaman için en üste koymamız gerekiyor ki mümkün olduğu kadar bakteri üremesini azaltalım.

Bakteri ürememesi için nasıl bir yerleştirme yapmak gerekir?
- En üst kata et, balık, tavuk, ikinci rafa peynir, süt, yoğurt, daha aşağıya yemekleri, en alta da sebzeleri koymak gerekiyor. Sebzeler genellikle poşetleriyle konur. Oysa poşetten sebzeye sürekli bir plastik geçişi olur. O nedenle sebzeyi aldıktan sonra poşetinden çıkarıp buzdolabına yerleştirmemiz gerek. ıkinci önemli nokta, buzdolabında pişmiş ve pişmemiş etlerin birbiriyle temas etmemesi gerektiği... Örneğin çiğ tavuk çok çabuk bakteri üretir. Ancak piştiğinde bakteriler ortadan kalkar. Çiğ tavuğu diğer besinlerle aynı yere koyduğumuz zaman bakterileri diğer besine bulaştırmış oluruz.
Yumurtanın da hem kendisi hem de kabuğu çok ciddi bakteri taşır. Yumurtanın piştikten sonra kabuğu ile birlikte riski yoktur. Ama pişmeden risk taşır. O nedenle yumurtayı, onu aldığımız kutunun içinde muhafaza etmeliyiz. Genelde buzdolabının içindeki yumurta raflarına konulur ama bu doğru değildir. Çünkü yanına konan herhangi bir besine (örneğin yarım limon varsa bakterilerin çapraz geçiş ile taşınmasına sebep olur. Yumurtaya dokunduktan, kırdıktan sonra da ellerimizi sabunlu su ile dezenfekte etmemiz gerekir.

Buzluktaki yiyeceklerin pişirilmeden önce nasıl çözdürülmesi gerekir?
- Çözdürme işlemi çok hassastır. Kesinlikle kalorifer üstünde, oda sıcaklığında bu işlem yapılmamalıdır. Öncelikle buzdolabında alt raflarda, su sızdırmayacak uygun kaplar içinde ya da acelemiz varsa akan soğuk su altında çözdürebiliriz. Ayrıca mikrodalga fırınlar da pişirme ve çözülme için çok sağlıklı ve uygundur.

Buzdolabındaki saklama kapları nasıl olmalı?
- Mümkün olduğu kadar cam kavanoz kullanılmasını istiyoruz. Alüminyum kapları hiç önermiyoruz. Sadece süt için cam önermiyoruz. Çünkü süt çok ciddi B2 vitamini kaynağıdır. Güneş ışığı aldığında bu vitamin kaybolur. O yüzden ışığı geçirmeyecek kaplarda saklanması gerekir. Kendi kutusunda buzdolabında saklanabilir.
Bunun dışında Türk kültüründe dondurma, yoğurt kapları da sıklıkla saklama kabı olarak kullanılıyor. Oysa bu hiç uygun değildir. Dondurmanın üzerinde bir son kullanma tarihi vardır. O kabın da dondurmanın son kullanma tarihine kadar kullanılması gerekir. Ondan sonra kullanmaya devam ettiğinizde içerisindeki yiyecek içeceklere plastik geçişi olur. Yiyecek saklamak için satılan saklama kapları kullanılabilir. Çünkü onlar bu amaçla hazırlanmıştır.

ÖNERİLER
* Yoğurdun suyunda B2 vitamini bulunur ve çok faydalıdır. Genellikle dökülür, oysa kesinlikle tüketilmesi gerekir.
* Açık sütten yapılmış yoğurt ve peynirler kesinlikle tüketilmemelidir.
* Hazır alınan ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkatli bakmak gerekir. Mümkün olduğu kadar son kullanma tarihi geçmemiş bile olsa tarih yakınsa ürünün satın alınmamasına özen gösterilmelidir. Herkesin etiket okuma alışkanlığı kazanması önemlidir.
* Hazır ürünlerin hepsinde Türk Gıda kodeksine uygun olup olmadığı, Tarım ve Köyişleri Bakalığı’nın izni aranmalıdır.

Müzik eşliğinde kurabiye keyfi

Küçük misafirlerini aralık ayında düzenlediği birbirinden eğlenceli etkinliklerle ağırlayan Akmerkez, 26 Aralık günü çocuklara müzik ve kurabiye keyfini bir arada yaşatacak. Saat 14.00’te başlayacak etkinliklerde çocuklar Maskot Bando’nun neşeli müziği eşliğinde eğlenirken, Kurabiye Süsleme Etkinliği’nde ise kurabiyelerini kendileri süsleyecek. Görünüşe göre, yılın son günleri çocuklar için çok eğlenceli geçecek.
Akmerkez Tel: (0212) 282 01 70

Doğru beslenmenin başucu kitabı

Sağlıklı olmak için nasıl beslenmemiz gerektiğini unuttuk. Öğrenmek için gazete yazıları okuyoruz, televizyon seyrediyoruz. Kafamız iyice karışıyor. Bilgi kirliliği ile midelerimiz de kirleniyor. Sağlığımız bozuluyor. 30 yılı aşkın hekimlik tecrübesi ve engin bilgisiyle Prof. Dr. Ahmet Aydın doğru beslenme ile ilgili bütün merak ettiklerimizi Taş Devri Diyeti kitabıyla cevaplıyor.
Hayykitap

Çıkartmalı Kış Eğlenceleri Kitabım

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Stella Baggott’un tasarladığı, Lucy Bowman’ın yazdığı “Çıkartmalı Kış Eğlenceleri Kitabım” ile çocuklara kışın keyfini yaşatacak. Çocuğunuz bu kitapta yer alan 800’den fazla çıkartmayla kendi kış manzarasını düzenleyebilir, kardan adam yapabilir ve ormandaki hayvanlarla oyunlar oynayabilir. Dahası çıkartmaları yerine yapıştırırken, kışla ilgili öğretici ve eğlenceli şeyler öğrenebilir.

2010’da yıldızlar Orion’da

Orion Alışveriş Merkezi, yeni yılı beklediğimiz şu günlerde 2010’a dair merak ettiklerinize cevap bulacağınız bir etkinlik düzenliyor. 30 Aralık günü ünlü astrolog Yasemin Boran’ın katılımıyla düzenlenecek “Yıldızlar Ne Söylüyor” etkinliğinde 2010 yılında bizi ve çevremizi nelerin beklediğini, yıldızların neye işaret ettiğini Orion AVM’de öğreneceğiz.
Adres: Ali Paşa Mahallesi, Salih Omurtak Caddesi Çorlu/ Tekirdağ
Tel: (0282) 673 33 14

En mutlu kim?

37 yıldır aralıksız devam eden ve Türkiye’nin en uzun soluklu çocuk tiyatrosu olan Akbank Çocuk Tiyatrosu’nun yeni müzikli oyunu “En Mutlu Kim” Akbank Sanat’ta çocuklarla buluşacak. Yavuz Pekman’ın yazdığı, Hayrettin Arslanoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı oyun her cumartesi saat 11:30’da Akbank Sanat’ta sanatsever minikler için sahnelenecek.
Adres: ıstiklal Cad. No:8 34435 Beyoğlu-ıstanbul
Tel: (0212) 252 35 00/01
Yazarın Tüm Yazıları