Singapur, üniversitelerden eli boş döndü, ayda 2500 dolarlık bursu TEV çekti

TÜRK Eğitim Vakfı’nın (TEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ile Mütevelli Heyeti Başkanı Rona Yırcalı ev sahipliğinde gerçekleşen 45’inci kuruluş yıldönümü buluşmasında Genel Müdürlük görevinden ayrıldığını açıklayan Turgut Bozkurt, o günlerde yazdığım bir yazıya atıfta bulundu:

Haberin Devamı

- Singapur’un MIT’de (Massachusetts Institute of Technology) kurduğu laboratuvarı yazmışsınız. TEV, Singapur’a dönük yeni bir burs programı başlattı.
Turgut Bozkurt’un sözünü ettiği yazıyı Avea’nın bünyesindeki bir laboratuvarla yaptığı işbirliği için MIT’nin Boston’daki merkezine gittiğimizde Singapur’un orada kurduğu bilgisayar oyunları laboratuvarını gezdikten sonra yazmıştım. Singapur, MIT’deki laboratuvarda hem bilgisayar oyunları geliştirip ticarileştiriyor, hem de kendi öğrencilerinin eğitimine kapı açıyordu.
Turgut Bozkurt, Singapur kaynaklı bursdan söz edince, TEV’de Vehbi Koç döneminden beri görev yapan Genel Müdür Yardımcısı Güsel Bilal araya girdi:
- Singapur, Türkiye’de başarılı öğrencilere burs vermeyi planlamış. O öğrencileri tüm masraflarını karşılayarak Singapur’da doktora eğitimibe çekmek istemişler. Bazı üniversitelerle görüşmüş ve yol alamamışlardı. Sonunda bize geldiler.
- Siz ne yaptınız?
- Biz 45 yıllık deneyimimizle devreye girdik, 14 öğrencimizi Singapur’a doktora için gönderdik. Bu konuda bir köprü de kurmuş olduk. Çünkü, bu bursun devamı gelecek.
- Bursu kim veriyor?
- Bize ortak çalışma teklifi SİNGA (Singapore International Gdraduate Award-Singapur Uluslararası Yüksek Lisans Ödülü) kapsamında geldi. Burslar için Singapur’da A*Star (The Agency for Science, Technology and Research-Bilim, Teknoloji ve Araştırma Ajansı), NTU (Nanyang Technological University) ve NUS (National University of Singapore) ile işbirliği yapıldı.
İşbirliği yapılan üniversite ve eğitim kuruluşları ile ilgili şu noktanın altını çizdi:
- NTU (Nanyang Technological University), NUS (National University of Singapore) ve A*star Araştırma Merkezleri (The Agency for Science, Technology and Research) dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasında ilk 50’de yer alıyor.
- Öğrenciler hangi dallarda doktora yapacak?
- Bu üniversitelerde temel bilimler, mühendislik ve biyomedikal bilimler alanlarında doktora çalışmaları yapmak üzere 14 öğrenciye karşılıksız doktora bursu verildi.
- Ne kadar burs alıyorlar?
- Ayda 2 bin 500 dolarlık bursun yanısıra, seyahat ve yerleşme masrafları da karşılanıyor. Doktora bursu vermek TEV için bir ilk oldu.
Güsel Bilal, bu konuda son gelişmeyi de dün paylaştı:
- SİNGA, kısa süre önce TEV Yurtdışı Burslar Şefi Hüseyin Tüysüz’ü davet etti. Tüysüz, Singapur’dan daha fazla burs haberiyle döndü.
Turgut Bozkurt, TEV Genel Müdürlüğü görevini mayıs ayında bıraktı... Eylül ayından itibaren genel müdürlük bayrağını Cargill’de ve grubun Black River adlı finans şirketinde yöneticilik yapmış Yıldız Günay devraldı...
TEV’in hafızası konumundaki Bilal, şimdi de Yıldız Günay’ın önderliğinde öğrencilerin “Güsel Ablası” olmayı sürdürecek...
Günay, 45 yılda 195 bini aşan TEV bursiyeri sayısını daha yukarı taşımanın çabası içinde olacak...

Haberin Devamı

Bize şimdiki enerjiniz gerekiyor Yıldız Hanım

Haberin Devamı

TÜRK Eğitim Vakfı (TEV) Genel Müdürü Yıldız Günay, Black River’daki yöneticilik görevini Egon Zender’den aldığı bir telefonla bırakmaya karar verdiğini belirtti:
- Egon Zender’den arayan arkadaşlar TEV’in bir genel müdür aradığını, ilgilenip, ilgilenmeyeceğimi sordu. Ertesi gün Güney Afrika’ya gidecektim. Dönüşte yanıt vereceğimi söyledim.
- Hemen karar verdiniz mi?
- Egon Zender’e iligilenebileceğimi söyleyince TEV yönetimiyle görüşmeler yaptım.
- Başkan Ömer Koç’la görüştünüz mü?
- En son Ömer Bey’le görüştüm. Kendisine, “Bu teklif 5-10 yıl sonra gelseydi” şeklinde düşündüğümü aktardım.
- Yanıtı ne oldu?
- “Bize şimdiki enerjiniz gerekiyor” dedi. Böylece 45 yaşımda daha çok para kazandığım işleri bırakıp, TEV’de çalışmaya karar verdim.
- Hedefleriniz arasında neler var?
- TEV’de bugüne kadar çok güzel işler yapılmış. Şimdi burs fonunu daha fazla büyütmenin yollarını arayacağız. Yurtdışından kaynak sağlamayı da deneyeceğiz.

Haberin Devamı

17 bin konuta 25 cami 30 okul yapıldı kura çekimi 15 günde bitmedi

SARAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Saran’la Van’daki spor salonunun açılışına gittiğimizde Rescate Otel’de sohbet ederken Van Vali Yardımcısı Atay Uslu, deprem sonrası TOKİ’nin yaptırdığı konutların bir bölümünü görmemizi önerdi:
- 10 ayda yapılan deprem konutlarını mutlaka görmelisiniz...
Birlikte Edremit’e gittik, hepsi göl manzaralı yeni kurulan siteleri gördük:
- 17 bin konut 10 ayda tamamlanma aşamasına geldi. Bu kadar kısa sürede tamamlanan konutların kura çekimini 15 günde bitiremedik.
Konutların bedeline dikkat çekti:
- Hak sahiplerine 2 yılı ödemesiz 20 yıl vadeyle 75 bin liradan satış yapılıyor. 18 yıllık ödeme döneminde borca faiz işletilmiyor. Bu durumda aslında gerçek fiyat 25 bin lira düzeyine iniyor.
- Konutlarla birlikte camiler de yükselmiş...
- 100 bin kişi bu konutlarda yaşayacak. TOKİ, bu nüfusu düşünerek 25 cami, 30 da okul yapıyor. Konutlarla birlikte onlar da bitme aşamasında.
Van’ın deprem sonrasında toparlanmasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevinde bulunmuş Vali Münir Karaloğlu’nun deneyiminin çok katkısını gördüklerini vurguladı:
- Valimizin Kocaeli tecrübesi daha hızlı yol almamızı sağladı...
Kısacası depremin yaşattığı acıdan konut ve yerleşim alanları açısından en iyi ders Van’da çıkarılmış...

Yazarın Tüm Yazıları