Uçakta fındık-fıstık kuralı
Uçağa bindiğinizde kaptan pilottan şöyle bir anons duyarsanız sakın şaşırmayın: 'Yolcularımız arasında fındık alerjisi rahatsızlığı bulunan bir yolcu nedeniyle bugünkü ikramımızda fındık, badem ve yer fıstığıyla bunları içeren yiyecekler verilmemektedir.
Yanında bulunduran yolcuların bu tür yiyecekleri uçakta yememeleri, paketlerini açmamaları rica olunur.Yapılan araştırmalar dünyada en çok rastlanan altıncı hastalığın alerji olduğunu ortaya koyuyor. Medeniyetteki gelişme, hijyen standartlarının artmasına rağmen alerjik vakalar hızla yükseliyor.
Alerji içinde en yaygını fındık alerjisi. Ağaçta yetişen her türlü fındık, badem veya yer fıstığında yer alan proteinler vücutta tepkiye neden olabiliyor. Bu maddeler veya kırıntılarını içeren kekler, bisküviler, tatlılar da riskli yiyecekler arasında.
Çeşitli aşamalara sahip alerjiye en yaygın tepkileri arasında kaşıntı, ağız ve boğazda şişme yer alıyor. Egzamanın alevlenmesi, kurdeşen, mide sancıları ve kusma da ortaya çıkabilecek belirtiler arasında. Ancak ileri aşamalarda hayati tehlike arz edecek tepkiler de görülüyor. Bu tür alerjiler yetişkinlere göre çocuklar arasında daha yaygın.
HAVAYOLU YÜKLEMİYOR
Uçaklarda müdahale imkânını kısıtlı olduğu için havayolu şirketleri çok hassas. İkram standartları buna göre belirleniyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA ) kurallarına göre bu tür alerjiye sahip yolcular check-in sırasında doktor raporlarını bildirmeleri durumunda uçağa kesinlikle fındık, badem, yer fıstığı veya bunları içeren yiyecekler yüklenmiyor.
Ayrıca uçuş ekibi de bilgilendiriliyor. Gerekli anonslar yapılıyor. Anonsun amacı diğer yolcuları uyarmak. Bu yiyecekler ikram edilmese bile diğer yolcuların yanlarında taşıdıkları fındık, badem veya yer fıstığını yememeleri isteniyor. Çünkü havaya karışacak koku veya zerreciklerden alerjisi olan hemen etkilenebiliyor. Araştırmalar her yıl fındık alerjisi nedeniyle uçaklarda ortalama 15 olayın meydana geldiğini ortaya koyuyor.