GeriSeyahat Trulli’nin evleri açık hava müzesi gibi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Trulli’nin evleri açık hava müzesi gibi

Trulli’nin evleri açık hava müzesi gibi

Diş hekimi Enis Nuhoğlu eşiyle dünyayı geziyor. İtalya’nın güneyinde, Bari’ye 1 saat uzaklıktaki Alberobello’ya bir arkadaşının tavsiyesiyle gitti. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Trulli evlerine hayran kaldığını söylüyor.

Kastamonulu Enis Nuhoğlu (33), ortaokul ve liseyi Ankara’da, üniversiteyi İstanbul’da tamamladı. Daha sonra doğduğu kente döndü. 5 yıldır meslektaşı ve eşi Elif Nuhoğlu’yla kurucusu olduğu diş tedavi merkezinde çalışıyor. 10 aylık Emir adında bir oğulları var. Seyahat, fotoğraf ve yerel mutfaklar özel ilgi alanı. Eşiyle yılda iki kez yurtdışı, her fırsatta da yurtiçi seyahate çıkıyor. Gözlemlerini iki yıldır internet güncesinde (www.gezielif.com) paylaşıyor. Türkiye’nin birçok şehrini gördüklerini, yurtdışında ise Uzakdoğu, İtalya,
İspanya, Fransa, Orta Avrupa ülkeleri, Mısır, Rusya, Hırvatistan’ı gezdiklerini söylüyor. Bu yıl eşiyle İtalya’dan Güney Fransa’ya otomobil turuna çıkmayı planlıyor. Puglia bölgesindeki Alberobello’ya 2011’de arkadaşlarının tavsiyesiyle gittiler.
“Bari’den günü birlik de ziyaret edilebilir. Tarımın geliştiği bir bölge. Yol üzerinde uçsuz bucaksız zeytinlikler, bağlar var” diyor:
“Kasaba tipik Trulli evlerinin merkezi. Beyaz badanalı yapıların gri çatıları koni şeklinde. Bölgenin kireç taşlarını harç kullanmadan üst üste dizerek yapıyorlar. Sayıları yaklaşık 1500’ü bulan evler, UNESCO Dünya
Mirası Listesi’nde. Adeta açık hava müzesi gibi. Köy evlerinin bazıları artık turistik mağaza, restoran ve konaklama için kullanılıyor. Ama çoğunda hâlâ ziyaretçilere çok misafirperver davranan yöre halkı yaşıyor.”

/images/100/0x0/55ea55a7f018fbb8f8792cba

ÇATIDAKİ ETNİK SİMGE

Nuhoğlu’nun Alberobello’ya gitmek isteyenlere önerileri şöyle: “Güney İtalya’ya gidecek, Bari’ye uğrayacaksanız trenle ya da otobüsle kolayca ulaşabileceğiniz Alberobello’yu görmeden dönmeyin. Ev yapımı zeytinyağı, şarap, onlarca çeşit likörden satın alabilirsiniz. Fiyatları uygun ve lezzetleri harika. Her evin çatısında bir simge var. Aile ya da etnik semboller bunlar. Kalp sembollü evi görmenizi tavsiye ederim. Köyün tepesindeki St. Antony Kilisesi’ne de mutlaka çıkın. Hem yapı çok şirin hem de manzarası güzel.” Peki kış uygun bir seyahat zamanı mı? “Buranın her mevsim ziyaretçisi var. Yazın çok turist çekiyor. Müzik, tiyatro, dans festivalleri yapılıyor. Kalabalıktan kaçınıyorsanız kış uygun zaman. Tarih, mimari ve fotoğrafa meraklılara hitap ediyor.”

Yık çatıyı kaç vergiden

13’üncü yüzyılın sonlarında kral izinsiz yerleşim kurmayı yasakladı. Yeni yerleşimler daha yüksek vergi verecekti. Dük Girolamo, vergi ödememek için halka Trulli şeklinde evler yapmaları şartını koydu. Vergi memurları geldiğinde yığma taş evlerin çatısı kolayca yıkılabilecekti. Koni şeklinde çevrilmiş, çatısız yapılar evden sayılmıyordu. Halk da vergi ödemekten kurtuluyordu. Bu tedbir başarılı oldu. Halk yıllarca vergi ödemeden yaşadı. Alberobello’daki tüm yapıların çatısında harç kullanılmaması, sadece yığma kireç taşı olması gelenek haline geldi.

Likörleri çok meşhur

Restoran olarak kullanılan köy evlerinde harika yerel yemekler tadabilirsiniz. Yine köy evlerinde ev yapımı kurabiye, çikolata, likör ve şaraplar bulabilirsiniz. Bu ürünlerin hepsini deneyebiliyorsunuz. Tatları muhteşem. Özellikle likörler çok meşhur. Fındık, kavun, gül, hatta kaktüs likörü bile bulabilirsiniz.

Trulli’nin evleri açık hava müzesi gibi

False