Tarihsel işleri ilk defa İstanbul'da
Türkiye güncel sanatının önemli isimlerinden Cengiz Çekil'in tarihsel işlerinin ilk defa İstanbul'da görülebileceği sergi, Akaretler’de açılıyor.
Rampa, Cengiz Çekil sergisiyle 11 Mayıs 2010 Salı günü Akaretler’de açılıyor. Türkiye güncel sanatının önemli isimlerinden Çekil’in, “Bildiriler I-IV”, “Yer Demir Gök Bakır” ve “Paramparça” gibi tarihsel işlerinin ilk defa İstanbul'da görülebileceği sergi, 10 Temmuz 2010 tarihine kadar açık kalacak. Garanti Kültür A.Ş. Araştırma ve Programlar Yönetmeni Vasıf Kortun ve Merve Elveren’in katkısıyla düzenlenen sergi, sanatçının güncelliğini koruyan ve yapıldıkları dönemin üretim biçimleri ve sorunlarıyla örtüşen işlerini kamu belleğine yeniden sunma amacı taşıyor.
Çekil’in sergideki işleri toplumsal tarih, yerel coğrafya ve deneyselliği birbiriyle ilişkilendirmesi açısından olduğu kadar karşılaştırmalı modernite tarihleri bağlamında da nadir görülen örnekler sunuyor. Sanatçının malzeme ve zanaatla olan ilişkisini, yerindelik, etik bütünlük ve özen belirliyor. Çevresindeki materyal izleri, toplumsal zamanı, kendiliğinden oluşan anonim estetikleri ve yerelleşmiş görselliği işlerine çevirme yeteneği sanatçının benzersiz karakterini tanımlıyor. Belirgin bir malzeme skalası içinde çalışmak yerine malzemesini her defasında işin ihtiyacına göre seçen Çekil, yıllar boyunca sanat dünyasının gösteriş ve hızından etkilenmeden çalışmalarını sürdürmesiyle tanınıyor.
1945 doğumlu Çekil, eğitimini Ankara Gazi Eğitim’de ve devlet bursuyla devam ettiği École Nationale Supérieure Des Beaux-Arts Paris'te tamamladı. İşleri İstanbul, Bourges, Paris, Bergamo, Wiesbaden, Kassel, Berlin gibi şehirlerde, İstanbul Bienalleri ve Manifesta 5'te sergilendi. Sanatçının geçtiğimiz yıl 11. İstanbul Bienali’nde 1976-1980 arasındaki çalışmalarının ürünü olan kritik işleri, uluslararası sanat basınında ciddi bir ilgi odağı haline gelirken çok iyi övgüler aldı.
Rampa, Türkiye’den ve yurtdışından, deneyimli sanatçıların yanısıra genç sanatçıların da işlerini izleyicileriyle buluşturuyor. Özgün işlerin tanıtılması ve kamu belleğine kazandırılmasının yanı sıra bu eserlerin özel ve kamuya açık nitelikli koleksiyonlarda yer almasını sağlamak galerinin uzun soluklu planları arasında yer alıyor. Rampa, Leyla Tara Suyabatmaz ve Murat Arif Suyabatmaz tarafından 2010 yılı Mart ayında Akaretler’de kuruldu. İki mekana sahip olan galerinin 100 m2'lik birinci bölümü Şair Nedim Caddesi'nde yer alan tarihi binanın zemin katındaki dükkan sırasının son ikisinden oluşuyor. Bu mekan sergi boyunca Çekil'in “Ters Görüntü” adlı işine ev sahipliği yapıyor. 890 m2’den oluşan ana galeri bu iki mekanın karşısında ve galeriye ismini veren rampanın bitiminde yer alıyor. Akaretler Sıraevler’in sona erdiği ve Beşiktaş’ın başladığı yerdeki konumu nedeniyle galeri farklı kentsel bağlamların kesiştiği kavşak noktasında yer alırken Rampa’nın bu konumu şehrin kültürel çeşitliliğini yansıtıyor.