GeriSeyahat Tarihin ilk katedralini Split’te Osmanlı zarafetini Mostar’da keşfedin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Tarihin ilk katedralini Split’te Osmanlı zarafetini Mostar’da keşfedin

Tarihin ilk katedralini Split’te Osmanlı zarafetini Mostar’da keşfedin

SPLİT

Adriyatik’in Dalmaçya kıyılarında çıkacağınız bir yolculukta, bölgenin doğa güzelliğinin yanı sıra nice savaş atlatan tarihi dokusuna da hayran kalacaksınız. Yaz sezonunun popüler kruvaziyer turları çoğunlukla Hırvatistan’ın Spilit şehrine uğruyor. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesine giren tarihi yapıları bir günde keşfetmek ya da günübirlik turlarla Mostar’a kadar uzanmak mümkün.İşte bu iki şehirde mutlaka yapmanız gerekenler.

Split limanına vardığınızda şehrin merkezinden hiç de uzakta olmadığınızı göreceksiniz. Çevrede bir çok otobüs ve minibüs bulacaksınız ama şehri en iyi anlama ve gezme yöntemi tabana kuvvet...

Hürriyet

Split, Dalmaçya’nın tam ortasında, ekonomik olarak güçlü bir Hırvat şehri. 1700 yıllık şehrin her yerinde Roma İmparatorluğu dönemine ait duvar ve tapınak kalıntılarıyla karşılaşabilirsiniz. Şehrin kalbi, merkezdeki Diocletian Sarayı. Üçüncü yüzyılın sonlarında Roma İmparatoru Diocletian tarafından inşa ettirilen saray UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Sarayın girişindeki mavi tenteli ofise gidip 1,5 saatlik tur satın alabilirsiniz. Sarayın dört anıtsal kapısı var: Altın kapı, Gümüş kapı, Bronz kapı ve Demir kapı. Bodrum katında Roma İmparatorluğu’na Hürriyetait çok iyi korunmuş kalıntılara rastlayacaksınız. Sarayın etrafındaki binalar da gotik ve Rönesans tarzı binalarla çevrilmiş. Diocletian Sarayı’nın ana kapısından çıktığınızda yerel el işlerinin satıldığını sabit bir pazar göreceksiniz. Buradaki otantik hediyelik eşyaların fiyatları çok uygun. Ayrıca Ekim 2007’de açılan büyük alışveriş merkezi Joker’e uğrayabilirsiniz.

Şehrin kıyı şeridinde yürümeye başladığınızda küçüklü büyüklü bir çok kafeye rastlayacaksınız. Bu kafelerde İtalyan etkisi ve tatları hakim. Kalamarlı veya karidesli risotto Hırvatlar’ın favorisi. Mönülerde yerel lezzetleri de tadabilirsiniz. Cevapi, kuzu veya domuz kıymasından köfte. Soğan ve süzme peynirle servis ediliyor. Ajvar, ünlü bir meze. Patlıcan, acı biber ve sarımsakla yapılıyor. Özel Dalmaçya salamlarından denemeyi de unutmayın. Bu salam ve jambonların Parma’ya rakip olduğu söyleniyor. En sevilen restoranlardan bazılarının isimleri şöyle: Nostromo, Picaferaj, Cetina, Kod Joze, St. Rita, Shook. Restoranların bazılarında kredi kartı kabul edilmiyor. Yanınızda nakit taşımayı ihmal etmeyin.

Gece hayatı renkli

Split’in gece hayatı gayet renkli. En trendy mekan Red Room. Diocletian Sarayı’nın yakınında. Hem genç sanatçılar sahneye çıkıyor, hem de ünlü DJ’ler kalabalığı coşturuyor. Bernadov Prilaz köşesindeki Bifora ve onun hemen yakınındaki Planet Jazz da popüler mekanlardan. Dosud Caddesi’ndeki Academia Ghetto Club sanatçı mekanı. Bacvice’deki Tropic Club Equador güzel manzaralı, gayet şık bir mekan.

UĞRAMADAN DÖNMEYİN

St. Duje Katedrali: Dünyadaki en eski katedral binası. Roma İmparatoru Diocletian’ın mozolesi olarak inşa edilmişti. Bir Roma tapınağı ile Katolik kilisesinin karışımı gibidir. Çan kulesine çıktığınızda Split şehrini kuşbakışı inceleyebilirsiniz.

Peristil Meydanı (Peristylium): Diocletian Sarayı’nın etrafında Roma dönemine ait yapılarla çevrili meydan.

Jüpiter tapınağı: Antik Roma tapınağı şimdi St. John kilisesi olarak faaliyet gösteriyor.

Mısır Sfenksleri: Split’te mutlaka görülmesi gereken iki Sfenks var. Biri Peristil meydanında, diğeri Jüpiter tapınağının içinde. İmparator Diocletian tarafından Mısır’dan getirtilmiş bu Sfenksler.

Riva: Şehrin yeni piyasa merkezi. 2007’de bir çok yenileme çalışması yapıldı. Bu yeni modern görüntüsü Hırvatların pek hoşuna gitmese de, memnuniyetsizlik Riva’nın canlılığından bir şey götürmemiş.

Marjan: Şehrin batısındaki bir tepe, zirvesi 174 metre. Stresten arınmak isteyen, sükûnet arayanlar için çölde bir vaha. Bisiklete binmek, temiz havada yürüyüş yapmak için ideal. Buraya ulaştığınızda müthiş bir şehir manzarasıyla karşılaşıyorsunuz.

Varos: Şehrin en eski bölgelerinden. Küçük köy evleriyle tam bir balıkçı kasabası.

Mestrovic Galerisi: Ünlü Hırvat heykeltıraş Ivan Mestrovic’in tüm eserlerini bu galeride görebilirsiniz.

Arkeoloji Müzesi: Hırvatistan’ın en eski müzesi. Roma kolonileri Salona ve Narona’ya ait kalıntılar ve anıtlar var.

MOSTAR

ÖNEMLİ TARİHİ MEKANLAR

Mostar Köprüsü: 1566’da Mimar Sinan’ın öğrencisi Hayreddin inşa etmişti. 1993’teki Bosna Savaşı sırasında Hırvat radikaller tarafından yıkıldı. 2004’te Türk firmaları 15 milyon dolar harcamayla tekrar inşa etti. Şu anda UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde. Tarihi köprüde gün içinde düzenlenen çılgın bir aktivite var: Mostar Dalgıç Kulübü 25 Euro karşılığında köprüden Neretva nehrine atlamanızı sağlıyor. 21 metre yüksekten atlayana sertifika Hürriyetveriliyor.

Pocitelj: Dubrovnik’e giden yolda ilerlerken sol tarafta karşınıza çıkan tarihi bir köy. Osmanlı dönemine ait evleri ve Hacı Alija Camii’ni görebilirsiniz.

Müslibegoviç Evi:
Mostar’ın en önemli mimari hazinelerinden. Bir ulusal anıt. Osmanlı dönemi konusunda uzman tarihçileri bu evi Balkanlar’daki en estetik Osmanlı evi olarak tanımlıyor. Ev, iki haremlik, iki selamlıktan oluşuyor. Büyük kemerli etkileyici bir avlusu var.

Blagaj: Şehir merkezinden otobüsle 20 dakika uzaklıkta bir kasaba. 17. yüzyıldan kalma tamamen otantik Bosna evleriyle çevreli. Kasabanın saygın ve varlıklı ailesi Velagic’lerin hikayesini de burada öğrenebilirsiniz.

Mostar lezzetleri ve eğlence

Osmanlı tipi bir konakta yer alan Hindin Han’da Mostar’ın en lezzetli et yemeklerini bulabilirsiniz. Türk halıları serilmiş ahşap terasında muhteşem bir şehir manzarası var. Baharatlı bir köfte olan Pljeskavica ve kuzu şiş olarak tarif edebileceğimiz Raznjici en sevilen yemekler arasında. Mostar’ın en güzel barları şehrin tarihi bölümünde. Bunlardan biri olan Ali Baba’s Cave (Ali Baba’nın Mağarası) bir mağara şeklinde inşa edilmiş. Nargilesi meşhur. Tarihi bölgede gezerken bu barı kaçırmanıza imkan yok. Çalınan müziğin sesi öylesine yüksek ki çevrede yankılanıyor.

False