Stockholm’ün kış renkleri
Stokholm, İsveç’in, aynı zamanda İskandinavya’nın en büyük kenti. Burada 100 sanat galerisi ve 70 müzenin yanı sıra keşfedilmeyi bekleyen birçok alışveriş, eğlence, yeme içme mekanı var. Kışın öğleden sonra 4 gibi gün ışığı, yerini akşam ışıklarına bırakıyor. Sabahları geç aydınlanıyor. Ama 14 adanın üzerine kurulan kent, renkliliğiyle canlılığını koruyor.
Stockholm’ün merkezindeki Gamla Stan, yani Eski Şehir, küçük dükkanlar, kafeler ve tarihi sokaklarıyla dikkat çekiyor. Burası Beyoğlu’na benzetilebilir. Dükkanlarda müzik CD’leri ya da kupa, magnet, tişört, kitap gibi hediyelik eşyalar bulabilir, kafelerde bir kahve molası verebilirsiniz. İsveç Kraliyet ailesinin resmi ikametgahı da bu bölgede, Stadsholmen adlı adada yer alıyor. Biz burada fotoğraf çekerken tesadüfen İsveç Kralı saraydan çıktı, özel aracının içinde önümüzden geçti. Birçok ülkede devlet büyüklerinin yakınınızdan geçmesinin mümkün olmadığı düşünülürse, ilginç bir andı. Şansınız varsa siz de bu deneyimi yaşayabilirsiniz.
Skansen Açık Hava Müzesi, bir dönem kraliyet ailesinin av mekanı olan Djurgarden Adası’nda yer alıyor. Ä°sveç’in farklı bölgelerinden geleneksel mimari örneklerinin sergilendiÄŸi alanda aynı zamanda vahÅŸi hayvanları da gözlemleyebiliyorsunuz. Fakat burası kış aylarında pek hareketli olmuyor. Â
Djurgarden Adası’ndaki Vasa Müzesi’nde, dünyada 17. yüzyıldan kalma ve yüzde 95 oranında orijinalliğini koruyan tek savaş gemisi bulunuyor. Akşam saat 20.00’ye kadar açık müzeye adımınızı atar atmaz sizi devasa, görkemli bir gemi karşılıyor. Geminin hikayesi bir hayli ilginç. Vasa, İsveç Kralı Gustav II. Adolf’un emriyle, son derece ihtişamlı şekilde ve normalden çok daha az bir zaman diliminde yapıldı. Bu yüzden daha ilk seferinde fırtınadan hasar gördü. İkincisinde ise 150 tayfasının yaklaşık üçte biriyle Baltık Denizi’nin dibine battı. Araştırmacı Anders Franzen, 1950’li yılların başlarında Vasa’yı aramaya başladı. Sonunda çalışmaları netice verdi, 1956’da devasa gemiyi keşfetti. Vasa ile birlikte, 700 heykel de dahil olmak üzere 14 bin parça ahşap cisim de kurtarıldı. Çıkarılanlar arasında tayfanın kemikleri, eşyaları ve gemi ekipmanları da bulunuyordu. Gemiden çıkarılanlar daha sonra orijinal yerlerine yerleştirildi. Günümüzde Vasa’nın bakımı ve muhafazası sürüyor. Vasa ile ilgili tanıtım filmini 16 dilde izleyebiliyorsunuz. Geminin maketini inceleyebilir, bazı bölümlerin bire bir ölçekte yapılan kopyalarını gezebilirsiniz. Müzede ayrıca çeşitli sergiler, bir alışveriş mekanı ve lüks bir restoran bulunuyor.
KAHVALTIDA BÄ°LE BALIK
AlışveriÅŸ mekanında Vasa motifili bardak, kalem, magnet gibi birçok hediye, hatıra seçeneÄŸi bulabilirsiniz.DiÄŸer kuzey ülkelerinde olduÄŸu gibi, Stockholm mutfağında da deniz mahsulleri önde geliyor. Ringa balığının turÅŸusu, kızartması ya da salça soslusu ünlü. Kahvaltıda bile tercih ediliyor. Bunun yanı sıra küçük kapaklı tüplerde satılan havyarlı patatesli, karidesli ezmeler de ekmeÄŸin, peksimetin üzerine sürülüp yeniliyor. Yengeç, jumbo karides, ıstakoz, midye, somon, kalkan, istiridye, levrek en sık tüketilen deniz mahsullerinden. HaÅŸlanmış sıcak, yaÄŸlı ya da soslu patates de yemeklerin yanında sıkça tüketiliyor. Ä°sveç köftesinin yanı sıra Stockholm’ün reçelleri de meÅŸhur. Bir diÄŸer önemli yiyecek de zencefilli, karabiberli bisküvi ve kurabiyeler. Sevimli, oval teneke kutuların içinde satılan leziz bisküviler havaalanında, freeshop’larda havyar, konserve balık, somon, çikolatanın yanı sıra en çok tercih edilen hediye seçeneklerinden.Â
İsveç diğer İskandinav ülkelerine göre nispeten daha ucuz. Bunun nedeni vergilerin bir nebze düşük olması. Bu yüzden buraya Norveç ve Danimarka’dan alışveriş yapmak için gelenler bile oluyor. Drottninggatan alışveriş caddesi yayalaştırılmış durumda. Buradaki en önemli ve ünlü mağaza Ahlens City. Hamngatan’da yer alan Gallerian, bir başka alışveriş kompleksi. Bunun yanı sıra Stockholm’de birçok alışveriş merkezi, mağazalar, fabrika satış mağazaları, pasajlar bulunuyor. Söderhallarna, Hötorgshallenve Östermalms Saluhall kentin en önemli pazarları. Birçoğuna yürüyerek gidebiliyorsunuz.
ORHAN PAMUK NOBEL’İ BU SARAYDA ALMIŞTI
Stockholm Belediye Sarayı, 8 milyon tuğla kullanılarak inşa edildi. Bu görkemli yapının içinde ofisler, toplantı odaları, davet salonları yer alıyor. En büyük salon olan Mavi Salon’da her yıl 10 Aralık’ta Nobel Ödül töreni düzenleniyor. Bu arada salonun renginin aslında mavi olmadığını söyleyelim. Mimar Ragnar Östberg, Mavi Salon adını verdiği salonun kırmızı tuğlalarına hayran kalınca onları sıvayla örtmekten vazgeçmiş. Buna rağmen salonun planlarda yer alan adını değiştirmemiş. Saraydaki bir başka mekan Altın Salon. Duvarlarındaki mozaikler 18 milyon cam ve altın parça kullanılarak hazırlanmış. Sarayı gezerken size bir rehber eşlik ediyor. Özenle korunan sarayı yalnız gezmenize izin verilmiyor.
Â