GeriSeyahat Şimdi çocuk olmak varmış
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şimdi çocuk olmak varmış

Şimdi çocuk olmak varmış

Çocukların yap-boz oyuncağı lego aynı zamanda bir eğlence parkı teması. İlk Legoland 1968’de Danimarka’da açılmıştı. İlgi çekince dünyaya yayılmıştı. Bugün Almanya, Danimarka ve İngiltere’de birer, Amerika’da iki Legoland bulunuyor. Okurumuz Behiye Işın, Münih yakınlarındaki Almanya Legoland’e gitti, izlenimlerini yazdı.

Legoland Deutschland, Almanya’nın Bavyera Eyaleti’nde. Stutgart ve Münih arasındaki, Günzburg kasabasında kurulmuş. 2002’de açılan park 7 ayrı bölümden oluşuyor: Hayal Merkezi, Minipark, LEGO Ekstrem, LEGO Şehri, Şövalyeler Kırallığı, Macera Ülkesi, Korsan Diyarı.

Parktaki bütün oyunlar ve figürler, milyonlarca legodan yapılmış etkisi veriyor. Hızlı trenlerden, konulu oyunlara, tekne veya arabalarla yapılan safarilerden, ailecek eğlenilebilecek heyecanlı aktivitelere kadar değişik kategorilerde ve farklı yaş gruplarına hitap edecek şekilde düzenlenmiş. Küçük yaş grubu çocuklar için eğlenceli park alanları ve kapalı lego tasarım odaları da bulunuyor. Parkta üç boyutlu görsel şovlar yapılıyor. Ailece katılabileceğiniz oyunlarla birlikte, dinlenme ve ihtiyaç alanları da düşünülmüş.

Bu tarz tüm eğlence parklarının çoğunda olduğu gibi, geniş ve kapsamlı parkların tadını tam olarak yaşayabilmek, zamandan daha fazla tasarruf edebilmek için, Legoland’in yanında bir otel bulunuyor.

MİZANSENLİ, MAKETLİ MİNYATÜR ALMANYA

Biz Almanya Legoland’i Münih gezimizde ziyaret ettik. Parkın bulunduğu Günzburg’a trenle yaklaşık 1.5 saatte ulaşılabiliyor. Gardan eğlence parkına düzenli otobüs servisi bulunuyor. Tren biletinizi gösterdiğinizde otobüs ücretsiz. Yolculuk 10 dakika sürüyor.

Almanya Legoland bir açıkhava parkı. 2002’de açılmış. Berlin’de de bir kapalı Legoland bulunuyor. Kesinlikle iddia edilebilir ki, 14 yaşından küçük çocuklar için yeryüzünde bir cennet varsa, adı, Legoland Almanya.

Park, 7 ayrı bölümden oluşuyor. Girişte bilet gişesi, bilgi bankoları ve eşya bırakılan kilitli dolaplar bulunuyor. Tam karşınızda, sizi karşılayan ve neredeyse parkın ortasında yer alan Minipark, Almanya’nın önemli yapı ve turistik yerlerinin maketlerinden oluşmuş. Tabii ki hepsi legodan yapılmış. Küçük çocuklar bu bölümü çok seviyor. Maketler, hareketli araçlar ve insan figürleriyle desteklenmiş, her makette küçük bir mizansen yaratılmış. Kendinizi yaşayan bir lego dünyasının içinde buluyorsunuz.

Küçük bir tren, bu bölümle yanındaki LEGO Şehri’nin etrafında dolaşıyor. LEGO Şehri’nde yine nispeten küçük yaş grubuna yönelik hazırlanmış uçak, gölde kayıkla gezme, yerden fışkıran suların arasında bir oyun parkı ve kısa bir eğitim sonrasında ehliyet alınan trafik parkuru var. Yeni yürümeye başlamış çocuklar dahi, burada zevkten ve eğlenceden kendilerinden geçmiş bir vaziyette koşuşturuyor.

/images/100/0x0/55eb6530f018fbb8f8be5fde

CESURA KORKU TRENİ

Şövalye Krallığı’nda yaş sınıfı büyüyor. Hızlı trenler, bir şato içinde dolaşan korku trenleri, ejderha treni gibi daha çekici oyunlar devreye giriyor. Roller Coaster mahiyetindeki hızlı trenler üç ayrı oyunda zorluk durumuna göre ayrılmış. Çok taklalı olandan korkuyorsanız, daha basit ve keyiflisini tercih ediyorsunuz. Hırpalayıcı oyunları sevmeyen bir aile olarak en çok bu alternatifli tren fikri takdirimizi aldı.

Hayal Merkezi’nin etrafını havadan geçen başka bir tren hattı dolaşıyor. Bütün parkı görebileceğiniz manzara kulesi ve kendinizi iple çekerek tepeye çıkardığınız Çocukların Güç Kulesi bu bölümün favorileri.

Serüven Ülkesi’ndeki dağın üstüne dev kafatası yerleştirilmiş. İçindeki mağarada teknelerle dolaşılıyor. Legodan hayvanların bulunduğu parkta lego arabalarla safariye çıkılıyor. Ahşap bir oyun grubunda dev  örümcek sizi kapıyor. Bu bölümdeki oyunların her yaşa hitap ettiğini söyleyebiliriz.

PARKA YEDEK ELBİSEYLE GİDİN

Aynı dağın diğer yüzü Korsan Diyarı. Gölde korsan gemilerine 10’arlı gruplarla binip su tüfekleriyle karşıdaki gemilerdekileri vurmaya çalışıyorsunuz. Tabii onlar da sizi. Parkın tartışmasız en eğlenceli ve ailece katılacak en güzel oyunu bu. Mahrum kalmamak için Legoland’e mutlaka yedek kıyafet alarak gelmek gerekiyor. Oyun öncesi verilen yağmurluklar sadece üstü korumaya yönelik, ayaklar açıkta kalıyor. Sırılsıklam ortalarda dolaşan çocuklar bir müddet sonra kıyafet değişince, etraftaki yeşillik alanların üstü kurutulmaya çalışılan kıyafetlerle doluyor.

Son bölüm LEGO Ekstrem’de parkın en büyük hız treni bulunuyor. Su Jeti bence çok daha orijinal ve eğlenceli bir oyun. Havuzun ortasındaki köprüye bağlı dört jet-ski hızla dönüyor, çevresindeki seyirciler dönenleri su tüfekleriyle ıslatmaya çalışıyor. Sizi şimdiden uyarayım: En çok ıslananlar, ıslatmaya çalışanlar. Su jeti ve korsan savaşı parktaki eğlencenin doruğu...

Oyunlar, gösteriler, üç boyutlu filmler, mağazalar, temalı restoranlar, dinlenme alanları çok güzel tasarlanmış. Park ziyaretçisini yormuyor, hırpalamıyor. Gereksiz derecede korkutan, adrenalin patlaması yaşatan yöntemlere başvurmadan ailece doyasıya eğlendiriyor.

Girişteki Legoland mağazası, oyunların kapanışından sonra yarım saat daha açık. Çocuklara legolarla vedalaşma fırsatı sunuyor. (www.legoland.de)

EN BÜYÜĞÜ FLORIDA’DA

Lego, Danimarka kökenli bir oyuncak olmasına karşın dünyadaki tüm Legoland’lerin sahibi bir İngiliz grubu: Merlin Entertainment. İlk açılan Danimarka’daki Legoland Billund, bugün de Avrupa’daki en büyük Lego temalı park. Amerika’nın ilk Legoland’i 1999’da California Eyaleti’nde açıldı. North San Diego County’deki eğlence merkezine 2010’da su parkı eklendi. ABD’deki ikinci park geçen yıl Florida’da hizmete girdi. Legoland Florida bugün dünyanın en büyüğü. Almanya’nın ilk Legoland’i 1973’te ülkenin kuzeyindeki Sierksdorf’ta açılmıştı. Üç yıl sonra kapandı. İngiltere’nin Legoland’i Berkshire’da 1996’da açıldı. Windsor Safari Parkı’nın yerine kurulan eğlence merkezi 12 bölümden oluşuyor. Asya’nın ilk Legoland’i bu yıl Malezya’da açılacak. Dubai’deki park henüz tamamlanmadı. Japonya ve Kore’de de önümüzdeki üç yıl içinde birer legoland açılması planlanıyor.

False