Son Güncelleme:
Sebze sularıyla resim yapıyorum
Max dergisine çıplak poz verdi, 'Picasso'nun Sofrası' adlı kitaba danışmanlık yaptı, uzun süredir sebze sularıyla resim yapıyor ve kıyafet tasarlıyor. Eylülde sebze suyu tablolarından bir sergi açmayı düşünüyor. 'Önümüzdeki yıllarda modacı kimliÄŸimle podyuma çıkıp selam verirsem ÅŸaşırmayın' diyor. ÇıraÄŸan Palace Kempinski'nin sıradışı aşçısı Fabrice Canelle (42), 7 yıl Paris'te, 17 yıl Amerika'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye geldi. Üç yıldır yaÅŸadığı Ä°stanbul'a Taksim büfelerinden hamburger yiyecek kadar alışan Canelle, afrodizyak kabul ettiÄŸi meyvelerin içine gömülüp poz verdi. ÇıraÄŸan mutfağındaki meyvelerin yarısını Fabrice'in üzerine döktük. Hiç sıkılmadan, kapris yapmadan mum gibi yattı. Bize meyvelerin anlamını ve meyveleri güzelleÅŸtirmenin yollarını anlattı. Bazen müşterilerinizin karşısına motorcu kılığında çıktığınızı duyduk. Mutfak ÅŸefi yerine ÅŸovmen olmayı ister miydiniz?- Zaten öyleyim. Ben kendimi sanatçı olarak hissediyorum. Yemek piÅŸirmenin de bir tasarım iÅŸi olduÄŸunu düşünüyorum. Uzun süredir sebze sularıyla resim yapıyorum. Ä°yi bir ÅŸef olabilmek için moda ve sanatla iç içe olmak ÅŸart. GeliÅŸmeleri takip edip bunu iÅŸime yansıtıyorum. Siz yakında sergi de açarsınız... - Eylül gibi sebze suyu ve sprey boyalarla yaptığım resimlerden bir sergi açmayı düşünüyorum. Yemek piÅŸirmek yalnızca sebze, meyve ya da etlerle alakalı deÄŸil. Ben bir yere gittiÄŸimde insanların ne giydiÄŸine de bakarım. EÄŸer sürekli aynı ÅŸeyi piÅŸirirseniz sıkıcı olursunuz. Yemek moda gibi deÄŸiÅŸkendir. Ben kıyafet de tasarlayabilirim. Bu tamamen yaratıcılıkla alakalı. Ben de yaratıcı olduÄŸumu düşünüyorum.Kıyafet tasarlamak konusunda ne kadar iddialısınız? - Ben de her yaratıcı insan gibi çılgınım. Belki bir gün kıyafetler tasarlayıp, modacı kimliÄŸimle podyuma çıkabilirim. Kadınların üzerinde güzel kıyafetler görmek beni çok motive ediyor. KADINLAR ISTAKOZLU RISOTTOYA HAYIR DÄ°YEMEZ Bir erkeÄŸin bir kadını cezbetmesi için yemek yapıyor olması ne kadar önemli?- AÅŸk ve yemek ayrılmaz bir ikili. Zaten yemek yapmak çok çekici bir ÅŸey ve kadınlar yemek yapan erkekleri çok seviyor. Kadınlar en çok hangi yemeklerden etkilenir? - Hiçbir kadın ıstakozlu risottoya hayır diyemez. Bugüne kadar tanıştığım bütün kadınlar risottodan çok etkilenmiÅŸlerdir. Geceye havyar ve ÅŸampanyayla baÅŸlayabilirsiniz. YemeÄŸi iyi piÅŸirebilmek için aÅŸkı da yemeÄŸe katmak lazım. Ben yaptığım bütün yemeklere sevgimi de katıyorum. Bir kadına sevgiyle yemek yaparsanız kadınlar bunu hisseder ve çok etkilenirler. 7 yıl Paris, 17 yıl Amerika. Son 3 yıldır da Türkiye'de yaşıyorsunuz. Ne kadar TürkleÅŸtiniz? - Balıkçı'ya gidip beyaz peynirle rakı içiyorum mesela. Ben Ä°stanbul'un çok özel bir yer olduÄŸunu düşünüyorum ve güzel olan her ÅŸeyden zevk almaya çalışıyorum. BeÅŸiktaÅŸ'ı tutuyorum. Kebap yemeyi çok seviyorum. Balık haline gidip otelin balıklarını kendim alıyorum. Bazen boÄŸazda balık tutuyorum. Taksim'deki büfelerden hamburger bile yiyorum. Kokoreç yiyemiyorum bana çok ağır geliyor. Bence Fransız kültürü ile Türkiye arasında etkileÅŸim var. Ä°kisi de Akdeniz ülkesi. Sokakta simit satan insanlardan Fransa'da da var. Tam bir BeyoÄŸlu fanatiÄŸiyim. Oranın Soho olacağını düşünüyorum.Türk mutfağını tam anlamıyla keÅŸfedebildiniz mi? - Hayır. Türkiye'de evlerde piÅŸen yemekleri merak ediyorum. Yakın zamanda Anadolu'ya gidip babaannelerin evlerde piÅŸirdiÄŸi yemekleri keÅŸfedeceÄŸim. Türk mutfağının kebaptan, dönerden ve ızgara balıktan daha geniÅŸ olduÄŸunu biliyorum. Türk mezelerine bayılıyorum. 'Picasso'nun Sofrası' adlı kitaptaki yemekleri uygulamaya baÅŸladınız mı? - Kitaptan bazı örnekleri temmuz ayının ortalarından itibaren ÇıraÄŸan'da sunmaya baÅŸlayacağım. Çatallara çok düşkünsünüz deÄŸil mi? - Çatalın benim hayatımda farklı bir yeri var. Cebimde sürekli bir çatalla dolaşıyorum. Her gördüğüm yemeÄŸin tadına bakıyorum. Çatal mide ve tabak arasındaki iliÅŸkiyi ifade ediyor. Türklerin tespih taşıması gibi ben de çatal taşıyorum. Cebimdeki çatal bir tek uyurken çıkıyor. Mutfak önlüğümün üzerine çatal resimleri çizdim. İçlerini sprey boyayla boyadım. KÄ°RAZ CEZBEDÄ°CÄ° ÃœZÃœM Ä°HTÄ°RASLIÇilek Çok güzel bir formu var. Mutlu bir renge sahip. Çikolata ve çilek dünyanın en muhteÅŸem ikilisi. Yaz aylarında çilekleri buzluÄŸa atıp dondurabilir, çıkarıp çıtır çıtır yiyebilirsiniz. Size garip gelebilir ama çilek püresinin içine bir miktar karabiber eklediÄŸinizde farklı bir lezzet denemiÅŸ olursunuz.Kiraz Bana meme uçlarını hatırlatıyor. Birçok nü tabloda kadınların göğüs uçlarına kiraz yerleÅŸtirirler. Cezbedici ve çekici bir meyve. Kiraz yanına bir partner kabul etmeyecek kadar dominant. Ama illaki ona bir eÅŸ arıyorsak soÄŸuk martininin içine birkaç tane atın..Erik Ä°ÅŸtah açıcı ve ağız sulandırıcı. Fırında piÅŸirip üzerine kaymak ekleyerek servis edilebilir. YeÅŸil eriÄŸi kızgın yaÄŸa atıp beÅŸ saniyede çıkartırsanız çok lezzetli oluyor. Kavun Yanlış anlamayın ama kavun bana büyük göğüsleri hatırlatıyor. Kavunlu ve ıstakozlu çok güzel kokteyller yapılabilir. ÇiÄŸ balık ve kavun da iyi bir ikilidir. Kavun sorbesini ve kavun çorbasını da serinletici olarak tavsiye ederim. Karpuz Bence rengi ve çekirdekleri yüzünden kanlı ve dramatik görüntüsü var. Tek başına yenmesini öneririm ama beyaz peynirle de iyi gidiyor. Kayısı Seksi bir meyve. Onunla bir ÅŸeyler yaratmak her zaman çok hoÅŸuma gidiyor. Salatalarla ve Çin yemekleriyle birlikte kullanıyorum. Åžeftali Yerken bir kadını öpüyormuÅŸum gibi hissediyorum.Ãœzüm Ä°htirası ve ÅŸehveti hatırlatıyor. Kadınların erkeklere elleriyle üzüm yedirmesi gözümün önüne geliyor. Peynir ve ÅŸarapla birlikte çok iyi.CANELLE'Ä°N EN Ä°YÄ° 5'Ä°Tike Kebap için gidiyorum, her gittiÄŸimde aynı kaliteyi yakalıyorum. Loft Çok seviyorum. Ortamı ve minimalist tarzda dizayn edilmiÅŸ yemekleri hoÅŸuma gidiyor. Borsa Türk mutfağı için tercih ediyorum. Ä°skele Restoran Balık için tercih ediyorum. Armani Cafe Terasını ve dekorasyonunu çok seviyorum.Â