Sakarya’da 10 adım
Doğasının güzelliğiyle bilinen kaçış noktalarından biri Sakarya… Jürimize kentin görülesi noktalarını sorup longozdan müzeye en iyileri sıraladık.
İstanbulluların yakın rotası
SAPANCA GÖLÜ
Şehir merkezinden 20 kilometre sonra doğanın kucağına varıyorsunuz. Göl çevresini yürüyerek veya bisikletle gezin. Nurgül Büyükkalay “Etrafı ormanla çevrili. Durgun suyuyla kano için uygun. Maşukiye, çevrede ziyaret edebileceğiniz bir mesire” diyor.
Sokakları keşfetmeli
TARAKLI
Osmanlı mimarisinin bütün özelliklerini taşıyan Taraklı’da 81 tescilli tarihi ev var. Saffet E. Tonguç’un önerisi: “Yavuz Selim’in yaptırdığı Kurşunlu Cami’yi ziyaret listenize ekleyin.”
Şimdi tam zamanı!
ACARLAR LONGOZU
Dünyanın sayılı longoz ormanlarından biri. Serda Büyükkoyuncu “İdeal dönemi mayıs-ekim arası; 750 metrelik iskelede yürüyün. Saat 9-15 arası nilüferler açıyor” diyor.
Etnografik eserler
SAKARYA MÜZESİ
Binbaşı Baha Bey tarafından yaptırılan konut, 1922’de Atatürk ve annesine ev sahipliği yapmış. 1993’ten beri arkeolojik ve etnografik eserler sergileniyor.
Kamp ve yürüyüş
AKYAZI ACELLE YAYLASI
Akyazı’ya 40 kilometre mesafedeki yayla, bu mevsimde kartpostalları andıran güzelliğiyle misafirlerini büyülüyor. Yaylada yürüyüş parkurları ve mesireler var. Çadır ve karavanla gelebilirsiniz.
Denize girebilirsiniz
KARASU PLAJI
Karadeniz ve Marmara bölgelerinin kesişim noktası. İki mavi bayraklı plaj öneren Burak Özberk “20 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun ikinci plajında denize girebilirsiniz” diyor.
Zorlu bir yol ama...
DOĞANÇAY ŞELALESİ
Burcu Gürtürk Kadak’ın önerisi: “Şelaleye aracınızı bırakıp orman içinde toprak yoldan 300 metre yürüyerek ulaşıyorsunuz. Yol meşakkatli olsa da şelaleyi görünce tüm çabalarınıza değiyor.”
Önemli yapılardan
RÜSTEMPAŞA CAMİSİ
Mimar Sinan’ın kalfalarına yaptırılan cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstem Paşa’nın ismini taşıyor. Çeşitli restorasyon çalışmaları geçirse de orijinalliğini koruyor.
Fotoğralar, haritalar...
GEYVE ALİ FUAT PAŞA KUVAYI MİLLİYE MÜZESİ
Yapı, 1989’da müzeye çevrilmiş. İlk katında Kuvayı Milliye dönemi fotoğraf, belge ve haritaları sergilenirken üst katı da Ali Fuat Cebesoy Müzesi olarak kullanılıyor.
Kuş gözlemi için...
POYRAZLAR GÖLÜ
Yerli halkın ve turistlerin uğrak noktalarından biri olan göl, kuş gözlemciliği için uygun. Tabiat Parkı’nda piknik yapabilir, doğa yürüyüşüne çıkabilir, çeşitli spor aktivitelerine katılabilirsiniz.