GeriSeyahat "Şahane Seyahat Acentası"
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
"Şahane Seyahat  Acentası"

"Şahane Seyahat Acentası"

Çin, Kore, Japonya ve Hindistan’dan çok sayıda sanatçının yapıtlarının biraraya getiren Şahane Seyahat Acentası adlı sergi, 27 Ocak'tan başlayarak 3 Nisan tarihine kadar Borusan Sanat Galerisi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Küratörlüğünü Koreli Young Chul Lee’nin gerçekleştirdiği sergi, sonsuz bir göçebelik durumunun algılanmasına yönelik bir ortam yaratmayı amaçlıyor.

Sergide Asya ile Avrupa’nın buluştuğu nokta olan İstanbul’dan Seza Paker ile Fransa’nın güney kenti Nice’den  Gilbert Caty  gibi sanatçılar da var. Bu sanatçıların paylaştığı ortak nokta daha var: Hepsi, doğdukları yerden uzakta, yabancı diyarlarda yaşıyor ve çalışıyorlar.

Küratör Young Chul Lee’ye göre tarih, yaşadığımız dünyanın bir trafik ağı gibi gelişmiş olduğunu ortaya koyuyor. Yeni keşifler öyle gökten düşmüyor, bu daha çok bir melezleşme sürecinin bir sonucu: Başka bir deyişle, yeni yapıtlar, eski yapıtların bir araya gelmesinden başka bir şey değil. Chul Lee şunları söylüyor: “Bana göre, 21. yüzyılın tarihi, Paul Virilio’nun dediği gibi Babil Kulesi’ni akla getiren bir kaosun içinde şekillenecek. Seyahat ve turizm çağımızı temsil eden simgeler haline geliyor. Geleceğin temellerinde turizm var. Daha şimdiden turizm, bir tür “yaşam tüketimi” olgusuna dönüştürülmüş durumda. Doğaldan yapaya, tarihsel mirastan, halk kültüründen egzotik diyarlara ve hatta çağdaş kentsel mekanlara uzanan bir çizgide her yer “turistikleştiriliyor.” Bu “yaşamı tüketme” fikri de çağdaş toplumda her şeyin tüketilebilir olduğu mantığından kaynaklanıyor. Doğa, tarih, kültür ve gerçeklik hep birden turizm yolunda birer hediyelik eşya haline gelince, bedenlerimiz ve zihinlerimiz de, sonuçta, tüketiliyor.    

Şahane Seyahat Acentası adlı sergide Yiso Bahc, Gilbert Caty, Wang Du, Shilpa Gupta, Hyung min Moon, Seza Paker, Hiraki Sawa ve Hong Sungmin'in yapıtları yeralıyor.

False