GeriSeyahat Sadece maça değil gezmeye de gidin Halep
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sadece maça değil gezmeye de gidin Halep

Sadece maça değil gezmeye de gidin Halep

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle oynanan Fenerbahçe-Al İttihad maçıyla Türkiye’nin gündemine oturan Halep, Suriye’nin ikinci büyük kenti. Bir zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli bir kenti olan Halep’te gezerken, "İşte geldim gidiyorum şen olasın Halep şehri", "İşte Halep işte arşın" gibi türküler dilimizden düşmüyor.

Gaziantep’e yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta olan dört milyon nüfuslu Halep, Kerem ile Aslı’nın efsane aşkına da ev sahipliği yapan şehir. Dişi kent olarak kabul edilen Halep, tarihçilerin koyduğu "Doğunun Kraliçesi" ve eski dilde "Süt veren" anlamına gelen Halep adıylakentlerin anası olarak tanımlanıyor.

Suriye dünyada dış borcu olmayan ender ülkelerden biri. Yarı sosyalizmle idare edildiğini iddia eden Suriye’de Kral Esad ailesine büyük bir sevgi ve bağlılık var. Öyle ki evler, caddeler, mağazalar hep baba ve oğul Esad’ın fotoğraflarıyla süslü. Yeni lider Beşar Esad’ın babasından daha çok sevildiğini her adım başında duyuyoruz.

HER ADIMDA TARİH VE OSMANLI İZLERİ

Tarihi MÖ 3000 yıllarına dayanan Halep Kalesi kentin en önemli eserlerinin başında geliyor. Mezopotamya’da kurulan birçok devlet, Roma ve Bizans İmparatorlukları, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu bu kalede egemenliklerini yaşamışlar. Kent hálá Selçuklu, Osmanlı izlerini taşıyor. Sanki siyah-beyaz Türk filmlerinden fırlamış gibi bir izlenim bıraktı bende. İçinde Zekeriya Peygamber’in türbesi de bulunan Emevilerden kalma Zekeriya Camii görülmeye değer güzellikte bir eser.

Osmanlı’da ilk matbaanın Halep şehrinde kurulduğu ilk duyduğumuz tarihi detaylar arasında yer alıyor. Taş binalar, iki kişinin yan yana ancak yürüyebileceği daracık sokaklar, yoğun trafik, 16 bin sarı renk taksi, Halep terliği, fıstık, çay, fıstıklı tatlılar, şekerleme, baharat, ipek dokumacılığı, bizdeki hamamlara benzeyen hamamlar, nefis kokulu sabunlar ve Halbi kebabı bende iz bırakan güzellikler oldu.
/images/100/0x0/55ea3204f018fbb8f870ba36


Ünlü alışveriş merkezi Kapalı Çarşı’da yürürken Antakya, Kilis, Gaziantep’ten alışveriş için gelen birçok Türk’le karşılaştım. Esnaf arasında da Türkçe bilen oldukça fazlaydı. Ziyarete giden Türkler bu kentte kesinlikle lisan konusunda zorluk çekmezler. Alışveriş için diğer mekanlar ise Bab’ül Farac ve Tilel Çarşısı.

Osmanlı döneminin en büyük mimarı olan Mimar Sinan’ın ilk eseri olan Hüsrev Paşa Camii de bu kentte bulunuyor. Dönemin en önemli şairlerinden Nabi de Halep doğumlu. Mevlana’nın bu kentte eğitim aldığı, Nazım Hikmet’in dedesiyle üç yaşlarında Halep’te bulunduğu, bestekar Sadi Hoşses’in Halep doğumlu olduğu, Erol Büyükburç’un bir dönem Halep’te okuduğu, Türkiye’nin ünlü kadın-doğum kliniklerinin sahibi Pakize Tarzi’nin Halepli olduğu da ilginç detaylar arasında.

Kente kapkaç, hırsızlık ve diğer pek çok suç oldukça düşük seviyede. Bunun nedenini biraz araştırınca cezaların çok ağır olduğunu öğreniyoruz. Örneğin kapkaçın cezasının 10 yıldan başladığını öğrenince yorumda bulunmak daha da kolaylaşıyor.

Suriye’nin para birimi Suriye Poundu. Ülkeye 5000 Amerikan Doları üzerinde dövizi deklare etmeden sokmak önemli bir sorun. Çıkışta sorun yaşamamak için mutlaka cebinizdeki parayı deklare ettirin. Kredi kartları lüks merkezler ve otellerde geçerken şehir alışverişlerinde nakit para kullanılıyor. Cuma gününün tatil olduğunu hemen hatırlatalım, tüm bankalar ve resmi daireler kapalı.

NASIL GİDİLİR

Gaziantep’ten taksilerle Halep’e geçmek mümkün. Yaklaşık 150 kilometrelik yol, gümrükler hariç 1.5 saat sürüyor. Otel dahil bu yolculuk için yaklaşık 80 doları gözden çıkartmak gerekiyor. Türkiye’ye vize uygulayan Suriye’de, özelikle ilk girişte işlemler oldukça ağır yürüyor. Şimdiden buna hazırlıklı olursanız, tatilinize mutlu başlarsınız. Bir hatırlatma daha: Pasaportunuzda İsrail vizesi varsa bu ülkeye girmeniz mümkün değil.
False