GeriSeyahat Patrick Süskind’in ‘Koku’ romanının izinden Grasse’a gittim
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Patrick Süskind’in ‘Koku’ romanının izinden Grasse’a gittim

Patrick Süskind’in ‘Koku’ romanının izinden Grasse’a gittim

Kimyager Müge Duru, seyahat etmenin yanı sıra parfüm endüstrisiyle ilgileniyor. Lisede okuduğu Patrick Süskind’in ‘Koku’ adlı romanı bu ilgisini tetikledi. Romanda ana karakter, parfümeri tekniklerini öğrenmek için dünyanın parfüm başkenti olarak bilinen Grasse’a gidiyor. Duru da romanın izinden burayı keşfetti. Parfüm workshop’una katıldı, birçok şey öğrendi.

İstanbul’da yaşayan Müge Duru (29) kimyager. Seyahat etmeyi, dünyayı gezip farklı kültürler tanımayı seviyor. Aynı zamanda seyahat blog’u yazıyor. (firarname.blogspot.com, catchsight.blogspot.com)
İşinin de etkisiyle parfümeri, kozmetik sektörü ve botanikle ilgileniyor. Bu alanlarda araştırmalar yapıyor. Her fırsatta yurtiçi ve yurtdışına seyahat ediyor. Özellikle Avrupa şehirlerine gidiyor. Onu çok etkileyen Fransa’nın Grasse şehri ilk kez lisede okuduğu Patrick Süskind’in ‘Koku’ romanıyla ilgisini çekti: “Romanda ana karakter parfümeri tekniklerini öğrenmek için dünyanın parfüm başkenti olarak bilinen Grasse’a gider. Ben de kendimi bildim bileli meraklıyım parfümlere ve güzel kokulara. Koku duyusu diğer duyularımız içinde en az gelişmiş olanı. Fakat doğrudan duygusal zekâmıza ve hafızamıza bağlı olan tek duyu. Sanırım koku hafızasının bu ayrıcalıklı durumu da ilgimi tetikledi. Hasattan üretime parfüm endüstrisi ile ilgili araştırma yaptım, öğrendiğim her şeyi bizzat merkezinde görmek istedim ve İspanya seyahatimin sonuna Barselona-Nice bağlantısı ile Grasse’ı ekledim.”
Grasse’ı anlatırken şunları söylüyor: “Fransız Riviera’sının sahil şehirleri Nice ve Cannes’ın ortasında, içeri kısımda dağlık bir bölgede kalıyor. Fransızların tanımlamasıyla, Provence-Alpes-Cote D’Azur bölgesinin Alpes Maritimes kısmında yer alıyor. Deniz seviyesinden 350 metre yukarıda, engebeli yamaçlara kurulmuş. Alabildiğine yeşil ve size enfes bir hava ve dağ manzarası sunuyor. Grasse, ufacık, butik bir şehir. Adeta bir film seti gibi. Şehri yarım gün içinde çok rahat turlarsınız. Güzel manzaralı ufak bir meydanı var. Hayat sakin ve rahat, taşıt gürültüsü oldukça uzak.”

PARFÜM MERAKLILARI İÇİN CENNET

Grasse’ın kendisi gibi parfüm meraklıları için bir cennet olduğunu söylüyor: “Bu şehir kendi markaları ve serileri olan firmalara ev sahipliği yapmakla beraber temelde bir hammadde üreticisi. Şehirde yaklaşık 3500 kişiye istihdam sağlayan 60’a yakın firma var. Bunların bilinen en büyük üçü; Fragonard, Galimard ve Molinard. Hem bildiğimiz tüm markaların ana esanslarını üretiyorlar hem de kendi serileri var. Şehir merkezinde bulunan butik dükkânlarında saf parfümler, esans yağları, sabunlar ve doğal oda kokuları bulabilirsiniz. Hepsi çok iştah açıcı! Yine merkezde bulunan International Perfume Museum’u ziyaret edebilirsiniz. Burada parfümerinin tarihçesine dair bilgi sahibi olabilirsiniz.”

Patrick Süskind’in ‘Koku’ romanının izinden Grasse’a gittim

SIRADAN BİTKİLERİN ENFES KOKULARI

Duru, Grasse’ın özellikle yasemin ve gülü ile ünlü olduğunu belirtiyor: “Hatta Chanel kendi tarlalarını satın almış şehrin yakınlarında. Siz de bu güzellikleri yerinde görmek isterseniz, International Perfume Museum’un (MIP) Grasse yakınlarındaki bahçelerine gitmenizi öneririm. Grasse’dan Cannes yönüne kalkan 600 numaralı otobüsle yolculuk edip Mouans Sartoux’da ineceksiniz. Bahçelerde çiçekler, yeşil yapraklılar, tohumlar, kökler koku gruplarına göre ayrılmış ve ekilmişler. Yasemin ve lavanta tarlalarını, beyaz çiçekler grubunu (gül, müge gibi), odunsu, baharatlı ve musk notaları grubunu görüp bizzat deneyebilirsiniz. Çok sıradan görünen pek çok bitkiden ne kadar enfes kokuların yayıldığını görmek sizi de şaşırtacaktır. Buradan gül reçeli ve lavanta balı almanızı öneririm. Bahçelerin hemen yakınında Fragonard’ın fabrikası, laboratuvarı ve müzesi var. Kendi küçük bahçeleri var, eski teknikleri sergiledikleri ufak bir müzeleri ve güncel üretimi izleyebileceğiniz laboratuvarları var.”
Peki Grasse’da akşamları neler yapabilirsiniz? “Şehir ufak ve çok hareketli değil. Restoranlarda yemek yedikten sonra şehri turlayabilirsiniz. Bir cazip alternatifiniz de Grasse’ın Nice ve Cannes’a yakın olması. Grasse otobüs garından saat başı kalkan Nice ve Cannes otobüsleri ile yaklaşık 1.5 saatlik ve sadece 1 Euro’luk yolculukla bu büyük şehirlere ulaşabilirsiniz. Yol uzun gibi gözükse de eşsiz doğa manzarası bu açığı fazlasıyla kapatacaktır” diyor. Konaklama seçeneklerine gelince: “Şehirde büyük oteller yok. Orta ölçekli üç yıldızlı oteller çoğunlukta. Merkeze ve gara yakın bir otelde konakladım. Ulaşımım çok rahat oldu.”

Kendi parfümümü yarattım

Benim için seyahatimin kilit noktası Galimard markasının parfüm yaratma workshop’uydu. İki yüzden fazla farklı esans arasından seçtiğiniz yaklaşık yirmi nota ile kendi kişisel parfümünüzü yaratıyorsunuz. Workshop yaklaşık dört saat sürüyor, herkesin kendi tezgâhı ve esansları oluyor. Dokuz ana koku grubundan hoşunuza giden ikisini seçerek başlıyorsunuz. Galimard’ın koku uzmanı, diğer bir deyişle ‘burun’u, size seçiminize göre alternatifler sunuyor. Ben çiçeksi-meyvemsi ve odunsu-meyvemsi (cypree) grubu seçerek başladım. Parfümün en kalıcı kısmı olan dip nota için üç esans, en uzun algılanan kısım olan kalp notası için altı ve ilk sıktığımız anda kokladığımız, en az kalıcı olan tepe notası için de üç esans seçiyorsunuz. Workshop sonunda hazırladığınız yüz ml’lik parfüm sizin oluyor ve formülünüz Galimard veritabanında yeniden sipariş verebileceğiniz şekilde saklanıyor. Galimard workshop için internetten kayıt yaptırabilirsiniz. Grasse meydanında bulunan parfümerilerinden de kayıt yaptırabilirsiniz. Ulaşım için Grasse’dan 600 numaralı Cannes hattına binip Les 4 Chemins’te inebilirsiniz.

En sevdiği beş şehir: Londra, İstanbul, Viyana, St. Petersburg, Nice
Seyahate hangi ulaşım aracıyla gider? Uçak, tren
Seyahatte ne yer ne içer? Tavsiye edilen yerel restoranlara gider, yerel içkileri dener
Seyahatte nerede kalır? Merkeze yakın otellerde
Kiminle seyahat eder? Genelde yalnız
Seyahatten ne alır? Bölgeye özgü lezzetler
Seyahatte ne okur? Harita ve araştırma notları
Seyahat çantasının vazgeçilmezleri neler? Seyahat notlarını tuttuğu defteri ve kalemi, detaylı şehir haritası, navigasyon, fotoğraf makinesi, mevsimine göre şemsiye veya güneş koruyucu krem

False