Paris’e 200, Lille’e 40 km. uzaklıkta... Lens: Fakir ama gururlu!
2012’de dünyaca ünlü Louvre Müzesi’nin şubesinin açılışıyla gündeme oturan Fransızların eski maden şehri Lens, şimdi de Avrupa Kupası’nın dört maçıyla gündemde. Onlardan biri 21 Haziran’daki Türkiye-Çek Cumhuriyeti karşılaşması...
Kim derdi ki, bir zamanların kömür madeni, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girecek, ardından üstünde dünyanın en prestijli müzelerinden birinin ikinci şubesi yükselecek. Lens’a talih kuşu kondu!” diye başlıyordu dört yıl önce yine Hürriyet Seyahat’e yazdığım ‘Louvre Müzesi’ne kardeş geldi, fakir Lens’ın göğsü kabardı’ başlıklı yazım.
Ortalama bir Fransızın ‘madenlerin kapanmasıyla boşalmış eski, hazin bir maden diyarı’ olarak andığı Pas de Calais bölgesinin başkenti Lens bugün Louvre’un yanı sıra, 1. Dünya Savaşı konulu mekânları ve son olarak da Avrupa Kupası’nın dört maçıyla gündemde: 21 Haziran’da Türkiye-Çek Cumhuriyeti maçının oynanacağı Lens şehri maçlar sayesinde ağırlayacağı yerli ve yabancı turiste hazırlanıyor.
Aslında Lensin turizm konusundaki girişimi yersiz değil: Şehir 2008’de Fransa’da Kültür ve İletişim Bakanlığı tarafından verilen ‘Kültür ve Sanat Şehri’ unvanına layık görülmüş. Louvre’un Fransa’daki ikinci şubesinin Lens’ta açılışı, maden yatağının UNESCO’ya kaydı turizm alanındaki yatırımları da getirmiş beraberinde.
19’uncu yüzyılda maden ocaklarının açılmasıyla 150 yıl boyunca kömür sayesinde yaşamış bu şehir. Lens turizm ofisi, bugün bir bölümü yeşillikle kaplanan eski maden alanında çeşitli yürüyüş turları düzenliyor.
Antrenmanlar halka açık
18 Haziran-3 Temmuz arasında Lens, Maden Müzesi başta olmak üzere konuya ilişkin gösteri, animasyon, tur ve sergilerle bir ‘Maden Şenliği’ne imza atacak.
Şehir, 1. Dünya Savaşı’nda bu bölgede çarpışan 66 bin Kanadalı asker için dikilmiş Vimy Kanada Anıtı ve yine aynı savaşta can verenlerin mezarlarından oluşan, Fransa’nın en büyük nekropolü Notre Dame de Lorette ile de biliniyor. Bölge Almanlarla Fransızlar arasında öylesine büyük bir çarpışmaya sahne olmuş ki, ‘100 bin ölülü tepe’ diye anılıyor. Yine aynı alanda açılan 14-18 Savaş ve Barış Tarihi Merkezi ile bölge bugün, 1. Dünya Savaşı’na girmiş ülke vatandaşları başta olmak üzere, konuya meraklı turistin uğrak noktası! Artık ağaçların yetişip hendeklerin tarım faaliyetleriyle dolduğu, köylerin kurulduğu bölgede çeşitli yürüyüş rotaları da çizilmiş durumda.
1906 tarihli futbol takımı Racing Club ile de ünlü Lens’taki tur konularından biri de, kulübün Bollaert Stadı’na 4 km. uzaklıktaki antrenman ve eğitim merkezi. Kulübün halka açık yaptığı antrenmanlarından birine katılmanız mümkün yani...
Lense’ın şu sıralar en övündüğü kültür alanı ise Louvre muhakkak. Gerek bir maden yatağı üzerine kurulmuş, cam-alüminyum malzemeli modern yapısıyla gerekse eserlerin sergileniş biçimiyle Paris Louvre Müzesi’nden hayli ayrılıyor Lens Louvre. Her beş yılda bir yenilenen, antikçağlardan otaçağa ve ‘Modern Zamanlar’a yani MÖ 3500’den 19’uncu yüzyılın ilk yarısına kronolojik bir süreçte sergilenen kalıcı bir koleksiyonu var. Ayrıca kimi uluslararası boyutlu geçici sergilerle de iddialı müze, Kasım 2016’da başlayıp Ocak 2017’de sonlanacak ‘Tarih Mezopotamya’da başlar’ başlıklı sergiye ev sahipliği yapacak.
Turizmi canlandırmak için!
Lens Louvre’daki kalıcı sergi 2016 sonuna kadar bedava, geçici sergiler ise kişi başına 10 euro. Demiryollarıyla gidecek olursanız Lens’a gidip de Louvre’a girdiğinizde, müze bileti aynı günkü trende dönüş bileti sayılıyor. Ayrıca 25 Aralık’a kadar Louvre önünden şehir merkezine rehberli şehir turları düzenleniyor. 6 euro’luk bu tura artı 8 euro öderseniz Lens futbol takımının, aynı gün varsa Bollaert Stadı’ndaki maçına katılma hakkı kazanıyorsunuz. Söyler misiniz, Fransa’nın bu mütevazı şehrinde turizmi canlandırmak için daha ne yapsınlar?