Paylaş
Kontuarda check-in yaptırıp bavullarınızdan kurtuldunuz. Güvenlikten geçtiniz. Uçağın kalkışı için dakikaları sayıyorsunuz. Sonrasında ise başlayacak tatilin hayalini kuruyorsunuz.
Birçok yolcunun yaptığı gibi pasaportunuzun arasına uçağa biniş kartınızı koydunuz. Cep telefonunuzu çıkartıp fotoğrafını çektiniz. Hemen sosyal medya hesabınıza yüklediniz. Beğeniler, paylaşımlar derken “Kaç gün gidiyorsun, şuraya uğramayı unutma, bizim için bol bol fotoğraf çek” yorumları geliyor. Keyfiniz yerinde…
Ama önemli bir şeyi unuttunuz. Uçağa biniş yani boarding kartının fotoğrafını çekerken üzerindeki barkodu da yayınladınız. Kötü niyetli kişilerin buradan hangi bilgilere ulaşabileceğini biliyor musunuz?
BARKOD ÜZERİNDEN ULAŞILIYOR
Uçağa biniş kartlarının üzerinde yer alan barkodta aslında birçok bilginiz yer alıyor. Eski nesil barkod kullanan havayollarında bunu çözmek çok kolay. İnternet üzerinde bazı sitelere barkod fotoğrafını yüklediğinizde size bunun çözüm bilgilerini veriyor. Ad-soyad, uçuş bilgileri, özel yolcu programına üyeyseniz numaranız bu barkod üzerinde yer alıyor.
Bu bilgiye ulaştığınızda örneğin havayolunun internet sitenize girip soyadı ve rezervasyon numarasını yazdığınızda bazı şirketler size şifre sormadan uçuş ve rezervasyon bilgilerini önünüze dökebiliyor.
REVERVASYON VE BİLET NUMARASI
Barkodu göstermediniz. Ancak bilet numarası veya revervasyon kodunuz fotoğraftan okunabiliyor. Hırsızlar bu konuda çok maharetli. Birkaç küçük bilgi kırıntısından yola çıkıp cep telefonu, evinizin adresi gibi önemli bilgilere saniyeler içinde ulaşabileceğini unutmayın.
İkinci adım sosyal medya. Buradan fotoğraflarınız, arkadaşlarınız derken paylaşımlar sırlarınızı ortaya döküyor. Yapacağınız tek şey, böyle bir fotoğraf paylaşırken barkod koymamak ve görüntüyü bozarak fotoğrafı yüklemek.
KARTLARI YOK EDİN
Uçtunuz, sonrasında bavulunuzu sorunsuz teslim aldınız. Özel yolcu programına üyeyseniz millerinizin de işlendiğini kontrol ettiniz. Yolculuktan kalan boarding kartınızı yırtarak atın. Mümkünse birkaç parçaya ayırın. Ama sakın uçakta koltuk cebinde bırakmayın. Veya gittiğiniz yerde otelin çöp kutusuna yırtmadan atmayın.
Aynı durum, bagaj etiketleri için de geçerli. Barkodlarını yırtarak atmaya özen gösterin. Bunlarla uğraşmak istemiyorsanız, mobil uçağa biniş kartı kullanın. Barkod, cep telefonunuzda kalacaktır. Uçtuktan sonra silmeyi unutmayın.
HIRSIZLARA DİKKAT
Sosyal medyadan yaptığınız paylaşımlara “Üç hafta yokum” gibi bilgiler vermeyin. Sizi takip eden bir kişi evde olmadığınızı tespit edip hırsızlık yapabilir. Unutmayın, gittiğimiz her yerde dijital olarak da çok iz bırakıyoruz.
KANAT FOTOĞRAFSIZ OLMAZ
Uçuşla ilgili klasik pozların başında kanat fotoğrafı geliyor. İşte sosyal medya üzerinden yapılan en ‘klasik’ yolculuk fotoğrafları:
- Boarding kartı ve pasaportun yanına genellikle uçağa binmeden önce terminalde içilen son kahve fincanı konulur. Eğer karton kahve bardağının üzerine o kişinin adı yanlış yazılmışsa, paylaşımda ona dikkat çekilir.
- Özel yolcu salonu kullanılıyorsa, internette ‘check-in’ yapılırken belirtilir.
- Uçak açıktaysa, kapıda poz verilir ve ‘#benkaçar’ yazılır.
- Uçağa binildiğinde klasik pozda arka fon ya yemek tepsisidir ya da uçak penceresi.
- Okuduğu kitabı cama dayayıp çekenler de vardır. Kitabın adıyla mesaj verilir.
- Business uçuluyorsa, koltuk yeri ve diğer bilgiler açık bırakılır. Uçuş ekonomi ise koltuk numarası pek gösterilmez.
- Uçak içi pozlarda kanat fotoğrafı kesinlikle çekilir. Hatta uçakta internet varsa ‘Şu an 10 bin metredeyiz’ yazılarak paylaşılır.
- Çocukla yapılan uçuşlarda ise iki klasik poz kesin çekilip paylaşılır. Bunlar, havalimanında bavulun etrafında dolaşan veya uçakta camdan bakan çocuk fotoğrafıdır.
Paylaş