Paylaş
Kabin malzemeleri imalatçılarının bir araya geldiği Uçak Kabin İçi Fuarı’nda bu yıl minimal tasarımlar dikkat çekti. Dar alanda, yolculara veya bagajlarına daha geniş hacimler sunmayı planlayan teknoloji ve dizaynlar havayollarından hemen sipariş almaya başladı.Havayollarının imalatçılardan ‘daha fazla yolcu kapasitesi’ talebine Airbus’ın koltuk aralıklarını sıkıştırmadan yaptığı tasarımla iki katlı yolcu uçağı A380’e 80 ek koltuk koydu. Bunun için uçak içindeki merdiven tasarımı değiştirildi.
Yeşil yanında yer var
Zodiac şirketi ise yeni bir baş üstü bagaj dolabı tasarımını tanıttı. Sistemde, eğer dolapta yer varsa üst tarafta yeşil yanıyor. Kırmızı yanıyorsa, dolabı açmanıza gerek yok. Bu basit gibi gözüken detay için havayolları hemen sipariş verdi.Yeni nesil hızlı internet bağlantı hızı sağlayan sistemlere ilgi her geçen yıl artıyor. Daha küçük anten ve hafifleyen internet bağlantıları bugün geniş gövdeli uçakların ayrılmaz bir parçası.Mühendislerin üzerinde çalıştıkları bir başka konu da katlanan, kayan koltuklar. Uçağın boş koltukları veya ortada yolcunun oturmadığı koltuk katlanabiliyor. Yeni hacimler oluşturuluyor.
Türkiye’den STM katıldı
Fuara katılan Türk şirketi Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM), sivil havacılık için geliştirdiği ürünlerini sergiledi. Elektronik Uçuş Çantası Sistemi AeroSuite, Kağıtsız Kokpit-Kabin-Operasyon Merkezi Entegrasyon Sistemi AeroTab, meteorolojik analiz sağlayan OpsMet ve Apron Takip Sistemi OpsEye sistemlerini tanıttı. Ürünleri Türk Hava Yolları tarafından kullanılan STM, yurtdışı satışı için görüşmeler yaptı.
İşte en iyiler
Kabin tasarımı: Ödülü, Delta Havayolları’nın yeni ‘business class’ı ‘Delta One Suite’ kazandı. First class standartlarını uzun menzilde business’a taşıyan tasarımda dikkat çeken özelliklerin başında özelleştirilen kişisel alanlar geliyor. Işıklandırma ise farklı detayları ortaya çıkartıyor.
Kabin sistemleri: Günümüz yolcu uçaklarında kişisel ekranlar, internet hizmeti gibi uygulamalar nedeniyle gövdede kullanılan kablo miktarı ciddi anlamda artmış durumda. Diehl Aerospace tarafından geliştirilen kablolar, çok fonksiyonlu kullanımı sayesinde ağırlıktan ciddi tasarruf sağlıyor.
Yeşil teknoloji: Airbus tarafından geliştirilen ‘geri dönüşüm sistemli troley’ kabinin daha çevreci hale getiriyor. Kabin memurları, ikramı veya çöpleri toplarken kağıt, plastik veya atıkları (sıvı veya katı) hızla ayırıyor. Bu durum geri dönüşümü yüzde 30 artırıyor.
Akıllı koltuk: Recaro ve Airbus’ın geliştirdiği sistemde, koltuğa konulan sensörler yardımıyla önünüzdeki ekranı yönetebiliyorsunuz. Örneğin sağ kol koyma yerine dokunduğunuzda sesi yükseltiyorsunuz.
Engelli tuvaleti: Hamburg Üniversitesi’nin tasarımında, engelli yolcular için tasarlanan özel koltuk ile tuvalete gidebiliyorsunuz. Ek bir ekipmana gerek kalmadan engelliler tuvaletleri kullanabiliyor.
Paylaş