GeriSeyahat Mutluluğa demir atan Karayipli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mutluluğa demir atan Karayipli

Mutluluğa demir atan Karayipli

Karayipler’de, Hollanda’ya bağlı ABC Adaları’ndan biri Aruba. Venezuala kıyılarına kuşuçumu 27 kilometre uzaklıkta. Özel coğrafi konumu nedeniyle tayfunlardan korunuyor. Amerikalıların, Avrupalıların gözdesi. Okurumuz Özgür Kaplan gitti, izlenimlerini yazdı.

Kolombiya havayolu Avianca’nın uçağı gül bahçeleriyle çevrili başkent Bogota’dan havalanıp, Karayipler’deki Aruba Adası’na doğru süzülmeye başladığında içimi bir heyecan dalgası kaplamıştı. 110 dakikalık uçuştan sonra yemyeşil tropik adanın üstündeydik. Beyaz kumsallar, mavi-yeşil denizin yanıbaşında uzayıp gidiyor, Hindistan cevizi ağaçları doyumsuz görüntüyü tamamlıyordu.
Gümrükte bugüne kadar rastlamadığım ilgiyle karşılandım. Sempatik görevli işlemleri tamamladıktan sonra “Lütfen yeniden gelin, ama bu kez tüm ailenizi getirin” dedi. Karşılaştığı ilk Türktüm. Teşekkür ettim.
Çıkışa taksi fiyat tarifesi asılmıştı. Sempatik şoförüm “ada çok güvenlidir, hırsızlığa, turistlere karşı olumsuz davranışa rastlamazsınız” dedi. Ve haklı çıktı.
Adanın başlıca geliri turizmdi, bu işi iyi yapıyorlardı.

KRALİYET AİLESİ TATİLE GİDİYOR

Otelim Palm Beach bölgesinde, plajın yanı başındaydı. Palm, Eagle, Noord gibi dünyaca ünlü plajlar yan yana sıralmıştı...
Aruba’nın ailece gidilebilecek mükemmel bir tatil seçeneği olduğunu söyleyebilirim. Alış-veriş merkezleri yürüme mesafesinde, çok sayıda restoranda her keseye göre yiyecek var. Hazır gıda satan dünya markalarından tutun, birkaç gün önceden yer ayırtmanız gereken gurme restoranlara kadar geniş seçenekler sunuluyor. Meydanlarda geceleri halka açık konserler, şovlar yapılıyor. Hep birlikte dans ediliyor. Ilık akşamlarda salsa, reggae’nin ritmine kapılmak bir keyif.
Karayipler’de sık görülen tayfun, fırtına gibi yıkıcı doğa olayları Aruba’da hiç yaşanmamış. Doğal korunaklı bir bölgede. Yılın her mevsiminde güzel. Özellikle Amerikalılar tercih ediyor. Miami’den uçakla sadece 1.5 saat. Türkiye’ye uzak olsa da, çevresindeki adalarla birlikte görmek için gitmeye değer.
Aruba, yıllarca Hollanda sömürgesi olarak kaldıktan sonra 1977’de referandumla bağımsızlık sürecini başlatmış. Anayasası, parlamentosu olmasına karşın hâlâ bu süreci tamamlamamış. Gökçeada’nın yaklaşık yüzde 60’ı büyüklüğündeki Aruba’da 102 bin kişi yaşıyor. Herkes yerel dilin yanı sıra Felemenkçe, İngilizce konuşuyor. Çok sayıda Hollandalı adaya yerleşmiş. Hollanda Kralı ve Kraliçesi de seyahatim sırasında Aruba’da tatildeydi...
Aruba Ekvator kuşağında olduğu için yaz ve kış aylarında ısı pek değişmiyor. Yazın 30-32 kışın 28-30 derece. Her gün yağmur yağıyor, ama yağış 5-15 dakika sürüyor, sonra tertemiz, pırıl pırıl bir güneş günü aydınlatıyor.

KRUVAZİYERLERİN UĞRAK NOKTASI

Ada flora çeşitliliğinin yanı sıra, rengarenk kelebekleri, şarkılarını söyleyen kuşları ve özellikle adanın sembolü olan büyük bir kertenkele cinsi iguanaları ile gelenlerin ilgisini çekiyor.
Büyük Limanı, kruvaziyer turlarının uğrak noktası. Gemiden inenler kendilerini masmavi sulara bırakıyor. Hemen herkes Aruba’nın Karayip Denizi’ndeki en güzel adalardan biri olduğu fikrinde birleşiyor.
Liman karşısında ve alışveriş merkezlerinde çok sayıda mücevher, değerli taş mağazası var. Aruba Adası serbest bölge olduğundan gümrüksüz ve vergisiz alışveriş yapılabiliyor.
Rüşvet, hırsızlık, yolsuzluk gibi olayların yaşanmadığı, adli vakaların neredeyse görülmediği, ortada polise, askere rastlanmadığı insana değer verilen bir ada burası. Çocuklar pırıl pırıl okullarda, uygulamalı eğitim görüyor. Tam donanımlı hastaneler hizmet veriyor. Ulaşım rahat ve düzenli. Toplu taşıma için otobüs ve dolmuşlar var. Sade ve mutlu yaşıyorlar. Darısı bizim başımıza, demeden edemiyorum.
Bu küçük ve güzel ada gerçekten iyi şeyleri hak ediyor. Tertemiz ve güler yüzlü yardımsever halkı, plajları, denizi, kumsalı, yeşili, adaya renk katan diğer canlılarıyla inanılmaz güzellikte. Son zamanlarda adaya çok sayıda Avrupalı’nın yerleşmesi bunun bir göstergesi olsa gerek.
Aruba’dan ayrılma zamanı geldi. Frankfurt üzerinden İzmir e gidecek yolculuğuma başlamak üzere uçağa biniyorum. Aruba da yaşadığım güzellikler ve ülkeme, İzmir’e duyduğum özlem duyguları içinde gözlerimi kapatıyorum. Enginlere doğru...

Ulaşım sorunsuz

Karayip’te adalar ağ gibi örülmüş havayolu, denizyolu ulaşımıyla birbirine bağlı. Hollanda Antilleri ya da kısaca ABC Adaları olarak bilinen; Aruba, Boniere, Curosao arasında her gün çok sayıda uçuş var. Küba, Haiti, Dominikler, Porto Riko, St. Lucia, Barbados, Jamaika’nın yanı sıra Venezüella, Kolombiya ve Amerika’dan, hatta Hollanda’dan direkt uçuş bulmak mümkün.

False