GeriSeyahat Mr. Gurme
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mr. Gurme

Mr. Gurme

<>

15 gün kadar New York'taydım.

Bu şehirde iyi yemek yiyebilmek hayli kapsamlı bir stratejik çalışma gerektiriyor.

Büyük paralar bastırıp yemek yemeye ne gücüm var ne de param olsa da bunu yapmak isterim.

Bana daha keyif veren şey araştırıp, ucuz ve güzel yemek sunan, hafifçe de salaş olan restoranları bulmak.

New York'un başlıca resroran rehberi olan Zagat bu konuda hiç de iyi bir rehber değil, bunu son gidişimde farkettim

Çünkü rehberdeki değerlendirmeler sonuçta müşterilerin fikirlerinin bir sonucu.

Çok sayıda kişiyle konuşup restoran hakkında değerlendirme alıyorlar.

Verilen değerlendirme sonuçları da bunların istatistiksel bir ortalaması.

Şu sonuca vardım ki uzman olmayan müşterinin anlık hislerle yaptıkları değerlendirmeler hiç de doğru sonuç vermeyebiliyor.

Bir sene önce bu nedenle bir kaç büyük hayal kırıklığımız olmuştu.

Bu kez gitmeden önce farklı bir yöntemle çalıştım.

New York Times'ın NY Today sitesine girerek, restorant değerlendirmelerini tek tek okudum.

Özellikle de Eric Asimov'un yazılarına önem verdim.

Asimov, gazetenin ‘25 dolar ve altında’ köşesinin yazarı.

Şehirde ne kadar ucuz ve güzel yemek pişiren restoran varsa bunları geziyor ve okuyuculara harika bir alternatif sunuyor.

Onun yazılarından ağırlıklı olarak yararlanarak bir liste oluşturdum.

* * *

Listede Malezya, Vietnam, Tibet, Kore, Çin, Hint, ispanyol ve Portekiz yemekleri ağırlıktaydı.

Çin yemeğini sadece Çinlilerin gittiği, Kore yemeğini sadece Korelilerin gittiği lokantalarda yedik.

Fiyatlar inanılmaz ucuz, yemekler enfesti.

Bir anlamda etnik kökenlerin esnaf lokantalarını dolaştık.

Lüks lokantada iki kişinin bir gecede vereceği parayla biz beş gece yemek yedik.

Sonuçta şuna tekrar karar verdim ki New York yemek kültürü konusunda dünyanın başkenti.

Bu arada özellikle Türk lokantası sayısında inanılmaz bir patlama olduğunu da gördüm.

Özellikle Sheepshead Bay'deki Liman lokantasını herkes öve öve bitiremiyor.

Biz de bir pazar günü bu lokantanın önünden geçtik. Bir az önce New York'un Brooklyn semtinin efsanevi pizacısı Totonno'da yemiş olduğumuzdan yemek yiyemedik Liman'da ama masalarda gördüğüm yemekler aklımı burada bıraktırdı.

Bir daha sefere inşallah.

* * *

Beni çok mutlu eden bir olaydan da söz etmek istiyorum.

Bu gidişimizde Marmama Manhattan otelinde kaldık.

Kiska firmasının inşaatını yaptığı, Türkler tarafından işletilen bu otel benim bugüne kadar kaldığım en keyifli mekandı.

Uzun süreli kalmak isteyenler için ideal bir otel.

Bir ev gibi düşünmüşler her odayı.

Hemen her odadan harika bir New York şehri manzarası görülüyor.

Vardığımızın ikinci günü sanki kendi evimizdeymişiz gibi hissettik kendimizi.

Öyleki gece bir vakitte otele dönerken odaya varmanın keyfini bile hissettik.

Ayrıca herşey de tıkır tıkır işliyordu otelde, tek bir falso bile yoktu.

Bu oteli inşa edenlere, işletenlere teşekkür ediyorum.

Bütün herkese de Manhattan'a gittiklerinde bu Türk otelinde kalmalarını tavsiye ediyorum.

Adres: The Marmara Manhattan

301 East 94 th Street.

New York

Tel: (0-0-1- 212- 427 3100)#et

False