Medeniyet, Kültür, Üretim, Lezzet ve Barış Şehri
Fatma Şahin
Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Gaziantep’imiz tarihi, kültürü, yüzlerce eşsiz lezzeti ve Gaziantep’i Gaziantep yapan insanları ile her yönden çok zengin ve çok renkli bir şehir. Tarihin en köklü medeniyetlerine yüzyıllarca ev sahipliği yaptı. Göçlerin, ticaretin, inançların, sanatın, kültürün ve kahramanlığın merkezi oldu... Bugün ise sadece ülkemizin değil, dünyanın en hızlı büyüyen 10 şehrinden biri...
Genci, yaşlısı, işadamı, öğrencisi, ev hanımı ile biz Gaziantepliler ve bu şehre yolu düşen tüm misafirlerimizle şehrin hikayesini her gün yeniden yazıyoruz. Binlerce yıldır süren hikayeyi zenginleştirmeye, renklendirmeye devam ediyoruz.
“Gaziantep’i Keşfet” programı dahilinde Hürriyet ekibini ‘Gazi’ şehrimizde görmekten ve güzelliklerimizi paylaşmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Bize düşen bu eşsiz hikayeyi Gaziantep’e henüz yolu düşmemiş olana da Hürriyet aracılığıyla doğru anlatabilmek. Bu sihirli hikayeyi kendi gözü, kulağı ile henüz deneyimlememiş olana da doğru aktarabilmek doğrusunu isterseniz çok da zorlu bir iş. Gaziantep’in tadını, kokusunu, rengini, duygusunu, yani zengin yaşam kültürünü ve bir de tarihini; yaşamamış olana anlatmak çok ama çok zorlu bir iş. Emin olduğum bir şey var; Gaziantep bunun da altından kalkar. Gaziantep’i hakkıyla anlatmak mecburiyetindeyiz. 5 organize sanayi bölgesiyle, 170 ülkeye ulaştırdığı ürünleriyle ihracatını Türkiye ortalamasının iki katı arttıran bu şehir; ekonomik gücünü tasarım, ahilik geleneğinden gelen ticaret kültürü ve üretim altyapısına borçlu.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak sahip olduklarımızın hem Türkiye’de hem de dünyada bilinirliğini arttırmak, Gaziantep’in eşsiz hikayesine daha fazla renk katacak misafirlere de ulaşmak adına elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bunun en güzel örneği, sonuna kadar hak ettiğimiz ve geçen yıl büyük çabalar sonucunda UNESCO’dan aldığımız ünvan… Gazianteplinin sonuna kadar hakkı olan bu ünvanı almak, hikayemizin tescil edilmesi, tüm dünyada saygı ve kabul görmesi anlamına da geliyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun da desteğini alarak elde ettik UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Gastronomi Kenti olarak tescil edilmeyi. Şu an için Türkiye’den bu listeye giren tek şehiriz. Gaziantep’te yemek sadece lezzet değil bir kültürün de yansıması. Bugün herkesin birbirine yabancılaştığı bir dünyada Gaziantep mutfağı eşsiz tadların yanı sıra yardımlaşmayı, paylaşmayı, birlikteliği de vaat ediyor.
Herkesin bildiği gibi, Gaziantep yüzyıllar boyu çok farklı kültürlere ev sahipliği yapmış sayılı şehirlerden biri… Ve bu çok kültürlü yapısı gereği birbirinden farklı geleneklere ve yaşam tarzlarına sahip insanlara ev sahipliği yapan ve kendi içinde hoşgörü ve kardeşlik bilincini bir potada eritmeyi başarmış; yıllardır Suriyeli kardeşlerimizi büyük bir sorun yaşamadan bağrına basmış bir şehir.
Türk, Kürt, Arap, Alevi, Sünni bizim şehrimizde çok uzun yıllardır bir arada yaşıyor. Ve kültürel kökenli olmayıp münferit gelişen birkaç vaka dışında hiçbir toplumsal sorun, şehrin huzurunu kaçıracak ya da vatandaşlarımızın can güvenliğini tehlikeye atacak herhangi bir sorun yaşanmıyor. İşte bunu anlamak için Gaziantep’in sokaklarını, çarşısını, her akşam dolup taşan dükkanlarını görmek gerek. Gaziantep; üretmeye, büyümeye, Türkiye ekonomisine can vermeye, binlerce yıldır bir nehir gibi akan hikayesini yazmaya devam ediyor. Biz kendimizi çok yakında 1 milyonun üzerinde turist ağırlayacağımız günlere hazırlıyoruz. Alanında dünyanın en büyüğü olan Zeugma Mozaik Müzesi başta olmak üzere 15 müzemizi, dik kayalar üzerinde yer alan Rumkale’mizi “Çingene Kızı”mızı ve değerli mozaiklerin çıkarıldığı Zeugma’mızı görmek için dünyada 5 antik kente sahip tek şehir olan Gaziantep’te nefes alışınızı biraz uzun tutmanızı öneririm. 15 müze, 5 antik kent, 500’ün üzerinde yemek çeşidi, 32 han, 32 tarihi cami, 2 kilise ve 1 havra, 11 hamam, 1 mevlevihane ve daha birçok taşınmaz kültür varlığı ile tescilli sivil mimarinin en güzel örneklerinin yer aldığı tarihi konaklarıyla, Antep’in sembolü olan Suriye’deki kalenin ikizi sayılan Gaziantep Kalesi’yle, Elmacı Pazarı, Bakırcılar Çarşısı’yla, Türkiye’nin en büyüğü, Avrupa’nın ikinci, dünyanın en büyük üçüncü hayvanat bahçesi, mesire yerleri ve Çingene Kızı’nın evi Zeugma ve dünyanın en büyük mozaik müzesi ile yüzbinlerce tarih ve lezzet tutkunu gibi sizleri de Gastronomi Kenti Gaziantep’i keşfetmeye bekliyoruz.