GeriSeyahat Mahmutpaşa direniyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Mahmutpaşa direniyor

Mahmutpaşa direniyor

Bir zamanlar sadece İstanbulluların değil bütün Türkiye'nin gözde alışveriş merkezi olan Mahmutpaşa, yeni ekonomik koşullara uyum sağlamak için elinden geleni yapıyor.

Zaman değişti ama Mahmutpaşa'daki kalabalık seyrelmiş değil. Caddede yürümek zor. Mağazalarda aradığınız her şeyi bulmak mümkün. Gelinlik, gece elbisesi, ayakkabı, nevresim, iç çamaşırı... Kürk, baş örtüsü... Üstelik burada başka bir yerde ödeyeceğiniz ücretin yarısını ödeyeceksiniz.

Bütün bunlara rağmen Mahmutpaşa esnafı zor günler geçiriyor. Daha önceden, değil cadde üzerinde herhangi bir pasajın içinde bile 5 metrekare bir dükkana sahip olmak hiç de kolay değildi. Fakat bugün özellikle pasaj içlerindeki dükkanların işleri kesat. Bazıları çoktan buraları terketmiş.

Fakat Mahmutpaşa esnafının çoğu kararlı. Hiç bir yere gitmeyecekler ve mücadele edecekler. 55 yıldır Mahmutpaşa'da esnaflık yapan Nuri Baba şöyle diyor: ‘‘1944 yılının 12 Haziran'ından beri buradayım. Eskiden Mahmutpaşa tek tabancaydı. Mahmutpaşa, Kapalıçarşı'da dönerdi her şey. Elbette burası da müşteri de değişti. Buranın müşterisi hiç yoksa senede bir kere gelir. Ne oldu, fiyatlar nasıl, değişiklik var mı diye. Diyeceğim o ki Mahmutpaşa fonksiyonunu yitirmez değişir. Burası hastalık yapar. Buradan vazgeçemezler.’’

Aşağılanmak istemiyoruz

Mahmutpaşa Esnaf ve Tüccarlarını Koruma Çarşıyı Güzelleştirme Derneği Saymanı Hikmet Yalçın ise şöyle diyor:

‘‘Ekonomik olarak zorlanmamak mümkün değil. Dünyanın ekonomik koşullarından ülkemizin etkilenmemesi mümkün değil. Mahmutpaşa da bundan nasibini aldı. Mahmutpaşa'nın aşağılanmasından nefret ediyoruz. Burada ne arasanız bulursunuz. Müşterinin rahat etmesi için özel güvenlik ekibimiz var. Ayrıca belediyenin temizlik ekiplerinin yanı sıra özel bir temizlik ekibimiz de var. Yerlerde bir parça kağıt göremezsiniz. Her yeri çiçeklendirdik. Bir de şöyle bir şey var, aslında her yer Mahmutpaşa. Buraya ulaşım zor. Bu yüzden insanların Mahmutpaşa'ya gelmesini sağlamak için diğerleriyle rekabet etmek malımızı ucuza satmak zorundayız. Aradığınız her şeyi burada ucuza bulabilirsiniz. Ama alıcı da aldığı malı tanımak zorunda. Demek istiyorum ki bir ayakkabı alırken onun deri mi taklit mi olduğunu anlamak durumundasınız. Eğer anlamıyorsanız sorun sizin Mahmutpaşa'nın değil.’’

Kriz kuralları yıkmış

O gösterişli, bol ışıklı alışveriş merkezlerine bakmayın siz. Alışverişin nabzı hala Mahmutpaşa'da atıyor. İstanbullu birçok ihtiyacını Mahmutpaşa'dan alıyor. Ekonomik krize rağmen Mahmutpaşa'daki tüm sokaklar ve çarşılar müşteri dolu.

Mahmutpaşa'da turlanıyoruz. Kapalıçarşı'dan Sultanhamam’a doğru uzanan Mahmutpaşa caddesi yoğunluğun içinde bir dinginliğe de sahip. Esnaf, ‘‘Ramazan rehaveti. Günler kısa. Vatandaş iftara yetişebilmek için çarşıdan elini erken çekiyor’’ diyor. Bayrama doğru çarşının yine hareketleneceğinden hepsi emin.

Valiliğin talimatıyla Mahmutpaşa'da işporta tezgahları kaldırılmış. Mahmutpaşa Caddesi'nde hiç yok. Esnaf işportacılar konusunda ikiye ayrılmış. Bazıları bunların çarşıyı hareketlendirdiğine ve müşteri getirdiğine inanıyor. Bazıları da onlar yüzünden işlerin azalmasından yakınıyor.

Kriz Mahmutpaşa esnafının bazı teamüllerini de yıkmış. Dört-beş yıl önce Mahmutpaşa'da birçok mağazanın kapısında ‘‘Satışlarımız toptandır’’ uyarısı göze çarpardı. Artık esnaf kapılarını ardına kadar perakende müşterisine açmış. Bazı kurallar yıkılmış.

Mahmutpaşa'da Sultanahmet'te olduğu gibi bir de hanutçular türemiş. Hanutçular çarşının muhtelif yerlerinde toplu halde duruyor, ellerinde herhangi bir mal olmadan gelip geçen müşterilere pantolan, palto, pardesü, kaban satmaya çalışıyorlar. ‘‘Abla! mağazamızda çok güzel mallarımız var. Bakmak istemez misiniz?’’, ‘‘İyi, ucuz paltolarımız. Hemen sokağın içinde. Buyrun bakın hamfendi’’ haykırışlarını adım başı duymak mümkün.

Metin YÜKSEL

11 yıldır aynı köşede

Tokatlı Salih Yüce 11 yıldır aynı köşede simit satıyor. En çıtır simitleri kendisinin sattığını iddia ediyor. Mahmutpaşa 11 yıldır değişti mi sorusunu şöyle yanıtlıyor Yüce: ‘‘Değişti tabii. Ama Mahmutpaşa Mahmutpaşa'dır buradan vazgeçemezler!’’ Hemen arkasından ekliyor: ‘‘Buraya tekrar gelirseniz beklerim bana uğramadan geçmeyin!’’

Mahmutpaşa'dan Japonya'ya

30 yıldır mefruşat işiyle uğraşan, 11 yıldır da Mahmutpaşa'da çalışan Koçaklar mağazalarını hızla büyütüyor, internet yoluyla tüm dünyaya satış yapmaya hazırlanıyor. Bu ilk girişimleri değil. Bir süre önce Japonya'ya yastık ihraç etmeye başlamışlar. Koçak kardeşler yenilik yapılmadığı sürece Mahmutpaşa'nın piyasa koşullarına ayak uyduramayacağını söylüyorlar.

Ucuz battaniyede talep patladı

Depremlerden sonra Mahmutpaşa'da battaniyeye talep patlamış. Üreticiler her gün afet bölgesine battaniye göndermiş Esnaf, kalitesi düşük battaniye yoğun talep olduğunu söylüyor: ‘‘Dernekler gelip en ucuz battaniyeniz kaç lira diye soruyorlar. Amaç eldeki parayla daha çok battaniye alabilmek. Doğal olarak pahalı ve kaliteli battaniye satışları düştü.’’

False