Küçük bir kasabadan koca şehre...
Yıllar öncesinin küçük kasabası Kuşadası, bugün birbirinin kopyası kocaman beton blokların insanlara nefes aldırmadığı koca bir şehir oldu. Ancak halen eşi benzeri olmayan güzellikleri barındırıyor. Dilek Yarımadası’nın Sisam Adası manzaralı plajlarında doyasıya yüzebilir, Artemis Tapınağı’nda tarihe yolculuk yapabilirsiniz.
Bizanslılar döneminde adı ‘Ania’ sonra da ‘Scala Nuova’ olan Kuşadası Limanı alüvyonlarla dolan antik Efes şehrinin sahildeki devamı olarak kurulmuş. İlçe bugünkü adını üzerinde Cenevizlilerin inşa ettiği bir kale bulunan Güvercin Adası’ndan alıyor. Birkaç yıl önce Kuşadası Limanı manzaralı Kısmet Hotel’in o eşsiz terasında, yabancı bir arkadaşımın “Sizin ülkenizde tek bir mimar ve onun çizdiği tek bir proje mi var?” sorusuyla karşı karşıya kaldım.
Güvercin Adası’nda Cenevizliler dönemi kalesi var.
Kuşadası’nda limanın devamındaki Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı’nın yanında bulunan ve yayalara ayrılmış Barbaros Hayrettin Bulvarı çoğunlukla yabancı turistlere mal satan dükkânlarla dolu. Yolun sonunda ilçenin en gürültülü yeri, barlar sokağı var. PTT’nin bulunduğu köşeden içeriye girip, Kaleiçi denilen bölgedeki ara sokaklarda dolaşırsanız, güzel restoranlar keşfedebilirsiniz. Limandan marinaya doğru giden yolun üzerinde halk plajı var ama Kadınlar Denizi, Cennet gibi çok sayıda başka plaj da deniz sevenlerin hizmetinde. Burada Bodrum ve Çeşme’deki gibi plajlar beklemeyin. Korumar ve Charisma otellerin plajları yüzmek için tercih ediliyor. Küçük Menderes Nehri’nin ağzındaki Pamucak Plajı ise son zamanlarda inşa edilen turistik tesisler ve su parklarıyla dolu.
TARİHİ ESERLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR
Dilek Yarımadası’nın manzarası Sisam Adası.
Aziz Yuhanna Kilisesi, Türkiye’deki en güzel camilerden biri konumundaki İsabey... Kuşadası etrafında bulunan tarihi eserler yüzünden ilgi çeken bir bölge. Efes’in bulunduğu Selçuk’ta Artemis heykellerini de görebileceğiniz çok güzel bir müze var. Dünyanın yedi harikasından biri Artemis Tapınağı, dört İncil yazarından biri olan camii ve çarşıda yer alan su kemerleri Selçuk’un diğer tarihi hazineleri arasında yer alıyor. Kuşadası’ndan Samos (Sisam) adasına feribotla geçebilirsiniz. Bu konuda Anker Travel’dan (0256 612 45 98- ankertravel.com) bilgi alabilirsiniz. CLC Kuşadası Golf & Spa Resort ise golf düşkünlerinin ilçedeki adresi.
SİSAM MANZARALI PLAJLAR
1966’da Milli Park ilan edilen Dilek Yarımadası, 1237 metrelik Samsun Dağı’nın eşsiz manzaralarıyla dolu plajlara sahip. Açıkçası yüzmek için benim tercihim bu plajlar. Üstelik parka giriş ücreti sadece 2 TL. Bunlardan İçmeler, Aydınlık Koyu, Kavaklı Burun, Karasu her yaz çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Kalamaki, en sondaki plajın adı. Burası Samos Adası’na en yakın nokta. Sahilde güneşlenirken yemek vermeniz için yabani domuzlar yanınıza gelirse şaşırmayın. Aklınızda olsun ilk iki plaj kum diğerleri çakıl. Yürüyüş severler plajdan tepeye çıkın ve oradan da Doğanbey isimli eski Rum köyüne yürüyün. Dilek Milli Parkı dünyadaki en önemli biogenetik rezerv alanlarından biri olarak kabul ediliyor. 95 familyaya ait 1000 civarı farklı bitki var. Bunların 31 tanesi Türkiye’ye özel, altısı ise sadece bu yarımadada bulunuyor. Vaşak, çakal, sırtlan, yaban domuzu, yaban atları gibi 28 farklı memeli milli parkta yaşıyor.
NEREDE KALINIR?
Kirazlı Köyü’ndeki 7 Bilgeler Oteli.
Hilton Hotel, eski deri tabakhanelerinin içinde çok şık bir tesis olmuş ve tabakhaneleri de başarılı bir şekilde restore edip turizmin hizmetine sunmuş. Kuşadası’nın klasiklerinden Kısmet Otel (0256 618 12 90 - kismet.com.tr) özellikle manzarasıyla ön plana çıkıyor. Bir zamanlar müthiş bir otel, bir efsaneydi ama artık çok yorgun ve eski görkeminden uzak. Kuşadası’nın tepesinde doğanın içine gömülmüş, 12 odalı Bakkhos (0256 622 03 37) Kirazlı Köyü’nde. Harika bir havuz bu güzelliği tamamlıyor. 7 Bilgeler (0232 894 82 57) bağlar içindeki şaraphane, otel ve restorandan oluşan güzel bir tesis, burada çok özenli bir butik şaraphane göreceksiniz. Tankların bulunduğu üretim yerini, meşe fıçıların ve şişelenmiş ürünlerin bulunduğu mahzen alanlarını gezmek de mümkün. Davutlar’da bulunan Natur-Med (0256 657 22 80 - natur-med.com.tr) 14 yıl önce insanların sağlıksız yaşam tarzını değiştirmek için kurulmuş. Misafirlere doğayı, denizi, mineralli termal suları, sağlıklı beslenmeden yoga ile pilatese, masajdan ozon terapisine kadar ilacın dışındaki pek çok doğal uygulamayı sunuyor. Kadınlar Denizi’nde bulunan Le Bleu Hotel & Resort (lebleuhotel.com) havuzları, plajı, spor ve eğlence aktiviteleri, SPA’sı ve özel iskelesi ile hoş bir alternatif. Gün batımları sıra dışı olan tesis misafirlerini ‘her şey dahil’ sistemiyle ağırlıyor. 392 odalı Amara Sealight Elite Hotel (amaraworld.com.tr) Fransa’nın en önemli thalasso kuruluşu 4000 metrekarelik Relais Thalasso Kuşadası’nı bünyesinde bulunduruyor. Otel, konuklarına dünyaca ünlü marka mekânlarla hizmet edecek. İtalyan mutfağından ‘Fratelli La Bufala’, Türk mutfağının farklı çorba çeşitleri ile birlikte unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini sunacak ‘Shorba’ bunlardan sadece ikisi.
NEREDE YENİR?
Kuşadası’nın arkasındaki güzel manzaralı bir yoldan gidilen ve altı kilometrelik bir mesafede bulunan Kirazlı, Türkiye’de sistematik organik tarımın başladığı ilk yerlerden biri. İzmirlilerin hafta sonu gittiği Köy Sofrası’nın (0256 667 10 03 - koysofrasi.net) kahvaltısı çok meşhur. Lüks gemilerin bazıları buraya köy turu organize ediyor. Güvercin Ada karşısındaki Efe Butik Hotel’in içinde bulunan Lokkum aslında et restoranı ama kahvaltısı da çok güzel, manzarası harika. Deniz ürünleri deyince Kazım Usta (0256 614 12 26) bırakın Kuşadası’nı Türkiye’nin en iyi yerlerinden biri. Fiyatlar makul, mezeler leziz. Marina’daki AVM’de bulunan Tranche (0256 618 28 29) et severler için bir cennet. Almanya’da yetişmiş şefleri işi çok iyi biliyor. Çok zengin bir şarap kavları var. Kaymakamlığın arkasındaki Avlu (0256 614 79 95) ise Ege yemekleri yapan bir esnaf lokantası. Balık Hali’nin yanındaki Gayret Restaurant’ı da (0546 469 33 36) deneyebilirsiniz. Efsanevi balık çorbası var. Akşam meyhane oluyor. Hilton Hotel’in çatısındaki restoranın manzarası da yemekleri de iyi. Kısmet Hotel’in girişindeki Marina Deniz şık bir balık restoranı. Şef’in Yeri Kısmet’in karşı tarafında ve gün batımında manzarası çok iyi. Burada balık ve sübyeyi tadın. Çevreyolundaki Macit Balık, Davutlar civarındaki Değirmen ve Kıyı Balık da tavsiye edeceğim yerler arasında bulunuyor. Yolunuz Selçuk’a düşerse otogarın yakınındaki Selçuk Köftecisi’ne muhakkak uğrayın. Şirince tarafında ise yörenin yerel mutfağı için Bizim Ev Restaurant’ı deneyebilirsiniz. Doğanbey’de kumsalda bulunan Karina Balık salaş bir mekân ama yemekleri lezzetli.
NEREDE EĞLENİLİR?
Yolcu gemisi limanında bulunan Nicci Port isimli lounge-bar son zamanların gözdesi. Mekânın önündeki deniz manzarası gece ışıklandırılınca daha ilginç oluyor. 30 yaş üstü için ideal. Canlı müzik için kalenin içindeki Mascaras’a bir uğrayın. Tren’e gidecekseniz yanınızda dam olması şart, kılık kıyafetinize de özen gösterin ki kapıda kalmayın! Canlı müziğin bir diğer adresi Kumrucu Şevki’nin yanındaki Bar 19. Nostalji meraklıları için Kaleiçi’ndeki Heaven Bar, Kuşadası’nın en eskilerinden biri ve yaş ortalaması daha yüksek bir kesime hitap ediyor.