Kısa haberler
Alsancak’a Mask Müzesi
Türkiye’nin ilk mask müzesi, İzmir’de açıldı. Konak Belediyesi, Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin ardından İzmir’e bir butik müze daha kazandırdı.Alsancak’taki Mask Müzesi’nde Türkiye’den örneklerin yanı sıra Endonezya, Kamerun, Avustralya gibi ülkelerden 250’nin üzerinde örnek bulunuyor.
Gezici Festival’e katılın
Ankara Sinema Derneği’nce düzenlenen Gezici Festival, 17. yaşını kutluyor.Festival, 2-18 Aralık’ta gerçekleşecek ve yine Ankara’dan başlayıp farklı şehirleri ziyaret edecek. Gezici Festival bu kez Ortadoğu ve Arap coğrafyasındaki direnişi konu alan filmlerle sinemaseverlerin karşısına çıkıyor. Festivalde ayrıca Türkiye sineması 2011 bölümü, Zeki Demirkubuz’un Amerikan sineması seçkisi, dünya sineması, Kaurismaki kısa filmleri, çocuk filmleri gibi birçok başlık bulunuyor. Panellerin de düzenleneceği Gezici Festival’in kitabı ise aralık ayında çıkacak olan, sınıf kavramının ele alındığı Sınıf Kitabı. (www.gezicifestival.org)
Yunuslara özgürlük için dalacaklar
Sualtı Gazetesi ve HAYTAP, “Yunuslara Özgürlük” sloganıyla 7-8 Kasım 2011’de Türkiye’de yapılacak tüm dalışları tutsak deniz canlılarına adıyor.Havuz ve akvaryumlardaki deniz canlılarına dikkat çeken etkinlik bu yıl Muğla Ortaca’da gerçekleşecek. Etkinlik, birçok farklı yerde eşzamanlı olarak yapılacak. Siz de dalışlarınızda “Yunuslara Özgürlük” afişi açıp fotoğraf ve video çekerek etkinliğe katılabilirsiniz. Gönderdiğiniz görseller, çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde yayına girecek. (www.sualtigazetesi.com)
Bisiklet yolları yaygınlaştırılsın
Bisikletliler İnisiyatifi, 6 Kasım Dünya Şehircilik Günü’nde büyük bir buluşma düzenliyor.Grup, İstanbul Fatih’te, Büyükşehir Belediyesi’nin önünde saat 10.30’da bir araya gelip burada ve Yenikapı’daki İDO’da bir basın açıklaması yapacak. Etkinlik Taksim’de sona erecek. Bisikletin bir ulaşım aracı ve yaşam biçimi olarak yaygınlaştırılmasına çalışan inisiyatif, bu etkinlikle taleplerini bir kez daha kamuoyuna iletmeyi amaçlıyor. Bisikletliler İnisiyatifi, yerel yönetimler ve devlet kurumlarından bisikletin desteklenmesi, İDO ve trenlerde bisiklet için para alınmaması, bisiklet yollarının yaygınlaştırılması gibi taleplerde bulunuyor.
Geçmişten bugüne Evliya Çelebi
Doğumunun 400’üncü yıldönümünde Evliya Çelebi yeni bir kitaba konu oldu.Türkiye’ye Likya Yolu, Kaçkarlar, St. Paul Yolu gibi uzun yürüyüş rotaları kazandıran Kate Clow ile seyahat yazarı Caroline Finkel, Evliya Çelebi’nin hac yolculuğu sırasında geçtiği Yalova - Kütahya rotasını “The Evliya Celebi Way” adıyla kitaplaştırdı. UNESCO Türkiye Milli Komitesi’nce yayımlanan kitapta atlılar ve yürüyüşçüler için detaylı yol tarifi veriliyor. Altınova- Simav güzergâhındaki coğrafi, kültürel yapı anlatılıyor. Kitap içinden çıkarılabilecek bir de cep haritası içeriyor. Tercüme çalışmaları devam eden kitabın Türkçesi önümüzde günlerde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nce yayımlanacak.
Bu arada Yapı Kredi Yayınları, Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nin günümüz Türkçesiyle yayımladığı onuncu ve son cildini tamamladı. Seyahatname’nin son cildinde Evliya Çelebi’nin yolu Afrika’ya düşüyor. Büyük gezgin Mısır’ın bütün şehirlerini geziyor. Nil’in doğduğu yeri merak ediyor ve büyük nehri takip ederek ekvatora kadar gidiyor. Ardından da Sudan, Habeşistan, Somali, Cibuti, Kenya ve Tanzanya’ya uzanıyor.
115 TL’ye Priştine
Pegasus Havayolları’nın Kosova’nın başkenti Priştine’ye uçuşları başladı. Kasım boyunca Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Priştine’ye uçuşların fiyatları, gidiş yönünde 115 TL’den, yine kasım ayı boyunca Priştine’den, Sabiha Gökçen Havaalanı’na dönüş yönünde bilet fiyatları 110 TL’den başlıyor. Karşılıklı seferler haftada üç gün, pazartesi, çarşamba ve cumartesi günleri gerçekleştiriliyor. (www.flypgs.com)