GeriSeyahat Kısa Haberler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kısa Haberler

Kısa Haberler

Dünyanın en büyük arkeoparkı Kahramanmaraş’ta kurulacak

Türkiye’de son yıllarda yapılan en önemli tarihi keşiflerden biri olan Germenicia Antik Kenti’nde dünyanın en büyük arkeoparkı kurulacak. Kahramanmaraş’ta 1 milyon 460 bin metrekare alana yayılan antik kente gerçekleştirilecek kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkartılacak mozaikler dahil tüm kültür varlıklarının, müzeye taşınmadan yerinde sergileneceği belirtildi. Proje sonucu Romalı aristokratlara ait olduğu tahmin edilen Germenicia Antik Kenti Yamaç Villaları’nın taban mozaiklerinin Türkiye ve dünya otoritelerine tanıtılması amaçlanıyor.

Alaçatı 15 Eylül’e kadar şenlik yeri

Sanat, tasarım ve müzik festivali Art Alaçatı Summer Fest, 26 Temmuz’da caz müziğinin güçlü isimlerinden Al di Meola’nın Anfi Tiyatro’da verdiği konserle başladı. 15 Eylül’e kadar sürecek etkinlikler kapsamında 40 ayrı mekan sergilere, gösterilere sahne oluyor. Türkiye’nin önde gelen sanatçı ve tasarımcılarına ait resim, heykel, fotoğraf, video art dalındaki eserler, Alaçatı’nın mimari yapı, tasarımlarıyla ön plana çıkan restaurant, cafe, butik otel, galerilerinde sergileniyor. Festival süresince gün boyu süren aktiviteler tüm Alaçatı’nın katılımına açık olacak. Festival programında yer alan ve program dışında tasarlanan sürpriz etkinlikler, Alaçatı sokaklarına yerleştirilen “Festival Kioskları” sayesinde takip edilebilecek. (www.artalacatisummerfest.com)

Kapuzbaşı şelalesi doğal klima gibi

Kayseri’nin Yahyalı İlçesi, Kapuzbaşı Köyü’nde bulunan Kapuzbaşı Şelaleleri, 500 metkarelik alan içerisinde 7 şelaleden ibaret doğa çatlağından, kayalar arasından fışkırarak ve 70 metre yükseklikten dökülüyor. İrtifa ve akışı itibari ile Uganda’da 100 metre yükseklikten dökülen Victoria çağlayanından sonra, dünyanın en yüksek ikinci şelalesi konumunda bulunuyor. Şelaleler, bunaltan yaz sıcağında doğal klima görevi yapıyor. Su zerreciklerinin etrafa yayılması ve çevrede yarattığı serinlik nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Oktay ENSARİ (DHA)

Çamlıhemşin’de öğrenci buluşması

Rize-Çamlıhemşin, 20-28 Ağustos’ta Özgür Eğitim Platformu’nun 6. Gençlik Kampı’nı ağırlayacak.
“Akan Dereler Denizlere Varacak-HES’lere Karşı Öğrenciler Buluşuyor” sloganıyla düzenlenen kampta doğa gezileri, söyleşiler, turnuvalar, atölyeler gibi birçok etkinlik yapılacak. Ayrıntılı bilgi için: www.ozguregitimplatformu.com

30 yıldır İpek Yolu’nda seyahat ediyor

İtalyan gezgin Roland Verdon (51), İpek Yolu güzergahını izleyerek Avrupa’dan Moğolistan’a 30 yılı aşkın süredir seyahat ediyor. Gençlik yıllarında seyyahların öykülerinden etkilenerek, önce motosikletle başladığı İpek Yolu seferlerini özel olarak yaptırdığı römorkla sürdüren Verdon, geçen hafta devesi “Gigil” ile Kırklareli’de konakladı. Kendisine “Deveci Goran” adını takan Verdon; deve, keçi, kedi, köpek, hindi, tavuk ve eşekle göçebe hayatı yaşıyor. İpek Yolu’nu eskisi gibi işler hale getirmek ve yeniden keşfedilmesini sağlamak için gayret gösterdiğini anlatan Verdon, “İpek Yolu çok önemli bir güzergah. Doğu ile Batı’yı birbirine bağlıyor. Ancak kullanılmadığı için yok oluyor. Her yer dikenlerle, taşlıklarla dolu. Seyahatim ölene kadar devam edecek. Bunda kararlıyım” diyor. (A.A)

Evliya Çelebi’nin dünyası

Evliya Çelebi, doğumunun 400’üncü yılında çeşitli etkinliklerle anılıyor. Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, büyük gezgini Seyyah-ı Âlem Evliya Çelebi adlı kitabıyla anlatıyor. Türk Dil Kurumu Yayınları’ndan çıkan eserde dönemi yansıtan çizimlere ve haritalara da yer veriliyor. Çelebi’nin hayatı, gezileri, yazılarının incelendiği kitapta “Seyyah-ı Alem Evliya Çelebi’nin Dünyası” başlıklı harita da var.

Bozkır’da tekne sefası

Tatile çıkma fırsatı bulamayan Ankaralıların, deniz özlemini gidermek üzere Mogan Parkı’nda tekne turu başlatıldı.
Tura katılanlara kişi başı 4 TL karşılığında, deneyimli kaptanların yönetimindeki teknelerle yarım saat Mogan Gölü’nün güzelliklerini yakından keşfetme fırsatı sunuluyor. (A.A)

Karagöl temizleniyor

Ankara’da, Çubuk İlçesi’nin Yıldırım Dağı eteğinde yer alan Karagöl, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çubuk Belediyesi’nin işbirliğiyle temizleniyor. Doğal güzelliğiyle şehir yaşamından uzaklaşmak isteyenler için önemli bir hafta sonu durağı olan Karagöl’in temizliğinde Kanada’dan getirilen özel makine kullanılıyor. Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden yaptığı açıklamada, sorumsuz kişilerce göle atılmış piknik masası, mangal ve birçok pet şişenin çıkarıldığını, ayrıca 25 kamyon da ot temizlendiğini belirtti. (A.A)

Sıradaki keşif: Nallıhan

Atlas Dergisi’nin okurları için düzenlediği doğa yürüyüşlerinin sonuncusu 16-17 Temmuz’da Gökçeada’da gerçekleşti. Bir sonraki etkinlik ise eylülde Ankara Nallıhan’da yapılacak. Atlas Columbia Doğa Yürüyüşleri’nin altıncısında katılımcılar Kıztepe eteklerinin manzarası eşliğinde yöreyi tanıyacak. Etkinlik için sadece Ankara’dan otobüs hareket edecek. Keşif gezisine katılmak için atlasyuruyus@doganburda.com adresine başvurmak yeterli. Programın kesin tarihi ve detaylar önümüzdeki ay Atlas’ta yer alacak.

Uludağ’a seyir terası yapılacak

Bursa’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalardan biri olan ve kentin kuşbakışı izlendiği Uludağ’daki Bakacak Mevkii’ne Büyükşehir Belediyesi tarafından seyir terası yapılıyor. Bursa’yı seyretmek hem de dağ yamaçlarını ve kenti fotoğraflamak için ideal bir konuma sahip olan Bakacak Mevkii’ne yapılan özel seyir terasının Eylül ayı içinde tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. Proje ile seyir terası ve korkuluklar şeffaf malzemeden imal edilecek. Çevre düzenlemesinde ise Uludağ’ın doğal taş malzemesi kullanılacak. Serhat TEZCAN (DHA)

False