GeriKuzey Kıbrısı Keşfet Kıbrıs'ın yeni yüzü Ercan
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kıbrıs'ın yeni yüzü Ercan

Kıbrıs'ın yeni yüzü Ercan

Ömer Bilge

Seyahat ve tatil planları yapanların, deniz, kum, güneş, tarih ve doğanın yanısıra huzur ve güvenliği de birinci sıraya koyduğu bir dönemden geçiyoruz. Akdeniz’in ortasında huzur adası özelliğiyle ön plana çıkan Kuzey Kıbrıs, sadece turistlere değil, sürekli yaşamak isteyenlere de cazip merkezi. Turizmde bir adım önde olmak istiyorsanız, iyi bir hizmet sunacak ve yatak sayısınız yeterli olacak, ancak olmazsa olmaz şart, ulaşımda kalite. KKTC’nin dünyaya açılan tek penceresi ve Ada’ya gelenlere ‘hoş geldiniz’ diyen ilk tesis Ercan havalimanı. Yenisi yapılıyor, hem de dünya markası olma hedefiyle.

Ercan havalimanını 4 yıl önce 25 yıllığına devralan Taşyapı patronu Emrullah Turanlı, yeni Ercan havalimanı ve pist inşaatına son hızla devam ediyor. Turanlı, ‘Yeni Ercan’ı Ada’nın ekran yüzü yapmaya da yemin etmiş’ dersek abartılı olmaz. Hürriyet ailesi olarak TÜRSAB ile yaptığımız ‘Kuzey Kıbrıs’ı Keşfet’ seyahatinde tanık olduğumuz yeni Ercan projesi, yavru vatana ne getirecek ya da Turanlı’nın yaptıkları ile yapacaklarına kısaca değinelim…

 

  • Emrullah Turanlı, T&T havacılık adı altında işlettiği Ercan’ı devralır almaz, boş durmadı, hızla çehresini değiştirdi. Hijyenden otoparka, modern ve şık duty-free alanından, gelenlerin sağlık ihtiyaçlarına varıncaya kadar eksiklerini tamamladı.
  • Mevcut Ercan 20 bin metrekare, yeni Ercan ise, neredeyse 10 katı büyüklükte 185 bin metrekare olacak. Geçen yılı 4 milyona ulaşan yolcu sayısıyla kapatan havalimanı, yeni projede 10 milyon yolcuya hizmet verecek.
  • Doğa dostu modern bir mimari, her tip ve büyüklükte uçağın inebileceği çift pisti, 18 uçak park alanı ve 8 adet körüğü ile teknolojik bir havalimanı olacak. 60 checkin kontuarı ile dönüş yolunda kuyruk çilesi de yaşanmayacak.

 

Tesis tek başına yetmiyor tabii ki. Hizmet ve insan faktörü de önemli. Profesyonel bir ekiple çalışan Turanlı, yeni Ercan’ın ilk ancak son havalimanı olmayacağının sözünü veriyor. Dünyanın farklı noktalarında, başka ülkelerde de havalimanı inşa etmek için kolları sıvamış. Yeni Ercan, Turanlı’nın bir nevi rüştünü ispat projesi. 20 bin yatak kapasiteli Kuzey Kıbrıs’a başka hedefleri de var. Gönlünden geçen KKTC’nin 100 bin yatak sayısına ulaşması. Bu hedefe katkıda bulunmak için hotel projeleri yapıyor.

Aklının bir ucunda, Kıbrıs sorunu nedeniyle engellenen uluslararası uçuşları gerçekleştirmek de yatıyor.

Sadece bu hedef için bir AB ülkesinde havayolu şirketi satın alır ve Lefkoşa’da doğrudan uçuş başlatır mı, başlatır…

Sıradışı patronlardan.

Öncelikle sıcak ve halk insanı, Karadeniz inadıyla da aklına koyduğunun peşinde koşuyor. Emrullah Bey ve kızı Ece Turanlı, Hürriyet ve TURSAB ailesine ‘yeni vatanım’ dediği Kuzey Kıbrıs’ı adım adım gezdirdi, tarih ve doğa şöleni yaşattı. Kuzey Kıbrıs’ın turizm ve tanıtımına önem veriyor. Ana sponsorluğunu Taşyapı’nın yaptığı ‘Kuzey Kıbrıs’ı Keşfet’ seyahatinde ayrı bir teşekkür ise, mükemmel organizasyonuyla Faika Yalvaç hak ediyor.

 

Terminal Binasının Büyüklüğü: 128.835

Ercan Havalimanı Master Plan Planlama Alanı: 7.8 milyon metrekare

Havalimanının Yıllık Yolcu Kapasitesi: 5 milyon kişi

Havalimanında Yer Alacak Check-In Bankosu Sayısı: 60

Terminalde Gelen Yolcu İçin Pasaport Bankosu Sayısı: 20

Terminalde Giden Yolcu İçin Pasaport Bankosu Sayısı: 24

Havalimanında Olacak X-Ray Cihazı Sayısı: 26

Yeni Havalimanındaki 4 Katlı Otoparkın Büyüklüğü: 40.731 metrekare

Havalimanı Otoparkında Park Edebilecek Otomobil Sayısı: 935

Açık Otoparkta Park Edebilecek Araç Sayısı: 444

Havalimanındaki Pist Uzunluğu: 3.200

Havalimanı Otoparkında Kapalı Alanda Toplam Park Edebilecek Araç Sayısı: 1.027

False