GeriSeyahat Kendinizi Kapadokya’nın büyülü havasına bırakın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kendinizi Kapadokya’nın büyülü havasına bırakın

Kendinizi Kapadokya’nın büyülü havasına bırakın

Uçmak belki de insanoğlunun en eski hayallerinden biri... Böyle bir hayaliniz yoksa bile Kapadokya’nın büyülü coğrafyasında bunu içten içe aslında ne kadar çok istediğinize tanık olacaksınız. Atlayın bir balona, Kapadokya’nın ve özgürce uçmanın keyfini sürün...

48 saatlik Kapadokya maceramın ilk 24 saati neredeyse daha önce uçanların deneyimlerini tek tek sorarak geçti... Öyle ki Ürgüp’te hemen hemen “Korkulacak bir şey var mı” sorusunu sormadığım tek kişi kalmadı... “Korkulacak bir şey yok” telkinlerinden sonra bile her seferinde kendi kaygı bariyerlerime hızla çarpıp bu kararımdan vazgeçmeye çalıştım. İyi ki de iç sesimi dinlemişim ve vazgeçmemişim...

Bu macera Montgolfier Kardeşler’in yerçekimini yenebilmenin tek yolunun sıcak havanın soğuk havadan daha hafif olduğunu keşfetmesiyle başlıyor. Kapadokya’nın tanıtılmasına büyük katkı sağlayan balon taşımacılığı turistler tarafından o kadar çok rağbet görüyor ki bugün yaklaşık 25’e yakın firma bu eşsiz doğa harikasının bulunduğu bölgede balonculukla uğraşıyor. 1000’e yakın kişi geçimini balonculukla sağlıyor.

RİSK VARSA UÇUŞ YOK

Kendinizi Kapadokya’nın büyülü havasına bırakın


Sabah gün doğumuyla başlayan balon uçuşlarına çok büyük bir özenle hazırlanılıyor. Her bir sepete yaklaşık beş kişi hizmet veriyor. Şafak vakti bölgede hummalı bir telaşla başlayan hazırlıklar en fazla yarım saat içinde tamamlanmalı ki gün ışımadan ve hava daha dinginken havalanılsın.

Hazırlıkları izlemek ve balona binebilmek için mutlaka sabah güneş doğmadan önce balonların uçacağı alanda olmak gerekiyor. İki nedeni var: Balonun uçması için şart olan rüzgâr hızının sabah erken saatlerde en iyi şartlarda olması ve güneşin doğuşu esnasında peribacaları ve vadilerin size hayal edebildiğinizden çok daha fazlasını sunacağı muhteşem görsel şölen.
Balon uçuşlarının tamamen bölgede bulunan sivil havacılık yetkililerinin denetimi altında olması güven veriyor. Hiçbir zaman riskli havalarda uçuşa izin verilmiyor. Uçma mantığı ısınan havanın yükselmesi şeklinde olduğundan alacakaranlıkta balonların ‘burner’la ateşlenip göğe yükselmeye başlaması eşine rastlayamayacağınız renk ve ışık oyunlarına sahne oluyor. Pilot propan gazının yanmasını kontrol ederek balonun aşağı ve yukarı hareketini kontrol ediyor ve farklı yüksekliklerdeki rüzgârları yakalayarak balonun yönünü belirliyor.

Sıcak hava balonculuğunun artık Kapadokya ile birlikte anılmasının en önemli sebebi dünyada balonun uçabileceği böylesine güzel görsel zenginliğin bulunduğu başka bir yerin olmaması. Gündoğumuyla başlayan balon uçuşları yarım saat arayla iki sefer halinde düzenleniyor. Bölgede ilk uçuşta en fazla 100 balon, ikincisindeyse en fazla 50 balon uçabiliyor. Dünyanın en tecrübeli pilotları Kapadokya’da bulunuyor. Dünyanın en yoğun balon uçuşlarının yapıldığı yer de burası.
Kapadokya’da balonla uçmak 150-250 Euro arası değişiyor. Bu eşsiz coğrafyada yerçekimini yendiğiniz için bir de çok havalı uçuş sertifikasıyla ve şampanyayla ödüllendiriliyorsunuz... Gerçek anlamda Kapadokya’nın tadını çıkarmanız ve burayı hissetmeniz için mağara ve etnik taş odaları olan butik bir otel seçin ve kendinizi bölgenin mistik coğrafyasına hesapsız, koşulsuz teslim edin. Muhteşem Kapadokya size fazlasıyla bunun karşılığını verecektir...

False