GeriSeyahat Kalbi Nashville’de atıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kalbi Nashville’de atıyor

Kalbi Nashville’de atıyor

Nashville, Tennessee eyaletinin başkenti. Kendine özgü hikayesi olan şehirlerden.

Eski dokusu özenle korunmuş. ABD’de country müziği denince ilk akla gelen adres. Endüstri mühendisi, müziksever Bekir Başar Özer (24), ocak ayında Nashville’e gitti. İzlenimlerini Hürriyet Seyahat okuyucuları için yazdı.

Cumberland Nehri’ne konuşlanan Nashville, konumu sayesinde tarih boyunca hep avantaj sağlamış. 1779’da “Fort Nashborough” adıyla kurulmuş, nehir limanı özelliğiyle hızla büyümüş. Gelişmesini demiryolu merkezine dönüştüğünde de sürdürmüş. Günümüzde nüfusu 600 bin’i geçiyor. Amerika’nın diğer büyük şehirlerindeki kadar olmasa da gökdelenleri hızla artıyor. İlk gökdelenine 1957’de kavuşmuş. GSM operatörü AT&T firmasının 1994’te yaptırdığı, eyaletin en yüksek binası şehrin her yerinden görülüyor.

HER KÖŞEDE ELVIS JOHNY CASH SİLUETİ

Şehri anlatan en önemli öge müzik. Nashville, country müziğinde ABD’nin merkezi. Önemli stüdyolar, yapım firmaları kurulmuş. Elvis Presley ve Johnny Cash’in silüetlerini şehrin her köşesinde görmek mümkün, sanki ruhları caddelerde, meydanlrda geziniyor. Bununla beraber şehir, dünya müzik piyasasına Kings of Leon, Young Buck, Paramore, Sam & Ruby gibi müzisyenleri kazandırmış. Şehirde her yıl Country Müziği Festivali, Country Müziği Derneği Ödülleri, CMA Müzik Festivali gibi büyük etkinlikler yapılıyor. Geçmişin ünlü isimleri Country Müziği Şöhretler Müzesi ve Müzik Vadisi Balmumu Heykel Müzesi’nde yaşatılıyor. Cuma, cumartesi akşamları WSM Radio’da, 1925’ten bu yana yayımlanan ABD’nin en eski courtry müziği programı Grand Ole Opry’yi dinleyebiliyorsunuz.
Nashville’e kadar gitmişken karayoluyla 1,5 saat uzaklıktaki Lynchburg’te, dünyanın en meşhur Tennessee viskisinin fabrikasını da gezebilirsiniz. Jack Daniel’s turistler için düzenlenen fabrika turlarında sıcak içilen özel bir viski ikram ediliyor. Sonra tarifi veriliyor: “Bir ölçü J. Daniel’s koyup üzerine bal, bir tarçın çubuğu ve taze sıkılmış limon suyunu ekleyin. Sıcak suyla karıştırıp için. Artık ne Nashville’i ne de şehrin country müziğiyle zenginleşen ruhunu unutacaksınız.”

MERAKLISINA HAYALET TURU
 
Nashville’in bence en ilginç restoranlarından biri The Old Spaghetti Factory. Restoranın tavanlarını tren rayları süslüyor, içine büyük bir vagon yerleştirilmiş. Spagettisi çok leziz. Amerika’nın diğer kentlerinde de şubesi var. Broadway ve 2. Cadde’deki restoranlar da şehrin gece kulüpleri ve eğlence merkezleri kadar iddialı.
“Yeşil Yol”, Robert Altman’ın “Nashville”i, Son Kale gibi filmlerin çekildiği şehrin bir başka turistik merkezi Centennial Parkı’ndaki The Partheon. Yunanistan’daki antik tapınağın benzeri 1896’da yapılmış. 1921 - 1931 arasında tekrar inşa edilmiş. Turizmciler heyecan arayan turistler için hayalet turu düzenliyor. Kent merkezindeki esrarengiz binalar, kiliseler gezdirilip hayalet hikayeleri anlatılıyor. Heyecandan hoşlanmayanlar için alternatif nehirde tekne turu. Özellikle akşam saatlerinde manzaraya doyum olmuyor.
Günığı yerini gecenin karanlığına bırakırken, Nashville’de country müziğin o kendine has sıradışılığı sizi farklı bir boyuta sürüklüyor. Hatta kentteki kovboy ruhuna katıldığınızı hissediyorsunuz. Bir gün yolunuz Amerika’nın bu taraflarına düşerse, bana hak vereceksiniz. Country müziği meraklısı olmasanız da şehrin atmosferinden etkileneceksiniz.

KÜÇÜK KÜRT ŞEHRİ

Şehrin bir başka ilginç özelliği, yakıştırılan isimler. Üniversite ve ünlü liseleri nedeniyle “Güneyin Atina’sı” deniyor Nashville’e. Bu isimde Parthenon’un yanı sıra şehirde klasik ve neoklasik mimarinin pek çok örneğinin bulunması da etkili. Diğer ismi “Küçük Kürt Şehri”. Bu isim 11 bin kişilik Kürt göçmenler sayesinde verilmiş. İlk kez bir şarkıda geçen “Cashville” ismini gençler çok sevmiş. Şehirden bahsederken bu ismi kullanıyorlar. Nashville’de muhafazakar Protestanlar çoğunlukta. ABD’nin orta batı ve güney bölgeleri arasında uzanan İncil Kuşağı’nda yer alıyor. 700’ün üzerinde kilisesi olan şehrin bir başka ismi “Protestan Vatikan.”

SAFARİ PARKTA KOVBOY EĞLENCESİ

Kovboyların yaşamını merak ediyorsanız, Nashville’de her sorunuza yanıt bulabilirsiniz. Karayoluyla 10 dakikada ulaşacağınız Kovboy Merkezi’nde kovboy müzikleri eşliğinde silah çekme yarışına katılabilir, balık tutabilir, nal ile oynanan oyunlara katılabilir, ormanda yürüyüş yapabilirsiniz. Kano turu, saman arabasıyla kır gezintisi, toprağı yıkayarak altın bulma yarışması diğer etkinlikler. Özellikle kovboy giysileri içerisinde silahlı çatışma çok eğlenceli.
 
 
 
 

False