Son Güncelleme:
İş görüşmesine nasıl hazırlanacaksınız?
Başarılı bir görüşmenin ön koşulu iyi hazırlanmaktır. Hazırlık aşamasında dikkat etmneniz gerekenler...
* Önceden sorulabilecek tüm sorulara cevaplarınızı hazırlayın. Cevap verirken o anda düşünüyormuş gibi biraz duraksayarak cevap verin.
* Görüşmelerde testler yaparlar. Hazırlanabildiklerinize hazırlanın. Örneğin yabancı dil testi...
* Özgeçmişinizi iyi inceleyin, çelişkiye düşmeyin. Görüşmeye girmeden önce iş ilanı ile özgeçmişiniz arasındaki bağlantıları kurun.
* Önceden firma hakkında bilgi toplayın.
* Yanınıza "nelerden bahsetmeliyim" pusulası alın.
* Yanınızda bir not defteri ve kalem olsun. (Görüşmede sürekli not tutmak için değil, gerekirse not almak için.)
* En önemlisi, görüşmeye iyi uyuyarak hazırlanın. Görüşmeye 20 dakika geç gelip "kusura bakmayın dün gece arkadaşlarla bir kutlama vardı, içkiyi fazla kaçırmışız" diyen biri işi o anda kaybeder.
GİYİM
* Giyim konusunda çok katı kurallar verilemez. Doğru olan başvurduğunuz yere uygun giyinmenizdir.
* İşe alınırsanız o iş yerinde çalışırken giyineceğinizden biraz daha formal giyinin.
* Belli renkleri giyin demek doğru değildir ama pembe etek üzerine yeşil bluz da giymeyin.
* "Beni bu halimle kabul ederlerse ederler" diye düşünmeyin, kendinizi, kişiliğinizden taviz vermeden duruma uydurun.
* En şık giyim sade giyimdir, bunu unutmayın.
* Takım elbise giymek zorunda değilsiniz. İyi uydurulmuş tek etek/pantolon ve tek ceket de oldukça iyi bir görünüm sağlar.
* Garip desenli giysiler giymeyin. Tropik güneşli kravatlar takmayın.
* Giysilerinizin seçimi kadar, temiz ve ütülü olmaları da çok önemlidir. Kötü ütülenmiş bir gömlek kadar insanı dağınık ve özensiz gösteren bir şey yoktur.
* Ayakkabı da çok önemlidir. Ayakkabılarınız eskimemiş, boyalı ve temiz olmalıdır.
* Erkeklerin kısa çorap giymesi gerekir. Bacak bacak üstüne attığınızda çorabınızın üstünden bacaklarınızın görünmesi hoş değildir.
* Her şeyiniz yepyeni olmasın. Böyle bir durumda, "bu adam bir manken gibi, gerçek hayatta nasıl görünür" diye düşünülür ve iyi etki yapmaz.
* Aynı şirkete birden fazla iş görüşmesine gidiyorsanız her seferinde ayrı kıyafet giymek gerekmez. Tamamen aynı şeyleri giymek de doğru olmayacağından bazı şeyleri her seferinde değiştirmekte yarar vardır. Örneğin giydiğiniz ceketi ya da pantolonu değiştirerek yeni bir takım oluşturabilirsiniz.
* Hafif bir koku kullanın ve çok az sürün. Ter kokusunu önlemenin gereğini anlatmaya gerek bile yok.
* Saçlarınızı düğüne gider gibi yaptırmayın. Mutlaka temiz ve bakımlı olsun. İlkokul çocuğu gibi tokalar takmayın. Omuzlarınıza dökülmüş kepekler ile iyi bir görüntü vermezsiniz. Görüşmeye girmeden önce temizleyin.
* Abartıya kaçmayan bir makyaj yapmalısınız. Makyajınızı görüşmeye girmeden hemen önce kontrol edin.
* Hem erkekler hem de kadınlar için tırnakların bakımlı ve temiz olması çok önemli. Kadınların tırnaklarının çok uzun olması, iş hayatında en çok kullanılan organlardan biri olan ellerin işe yaramayacağı izlenimi verir.
* Kadınlar kendilerine uyan hafif bir dekolte kullanabilirler. Gereğinden çok kısa bir etekle görüşmeye gitmek, hem yaratacağınız görünüm hem de dikkati dağıtmak açısından çok yararlı değildir.
* Tüm altınlarınızı takmayın. Son derece sade olun. Size yakışan ve kişiliğinizi yansıtan az sayıda aksesuvar kullanın.
* Görüşmeye giderken yanınızda bir ilkyardım çantası bulundurun ve içine şunları koyun: tarak, fırça, kağıt mendil, kolonyalı mendil, toplu iğne, makyaj malzemesi, diş fırçası, diş macunu, deodorant, ayakkabı cilası, gerkli gördüğünüz diğer malzeme.
* Evden çıkmadan ya da bir gece önceden hava durumunu izleyin, yağmur vb.'ye hazırlıklı olun. Giyeceklerinizi bir gece önceden hazırlayın.
Suat Soysal-İş Ararken