GeriSeyahat İhtişam, kaos, sefalet Bangkok
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İhtişam, kaos, sefalet Bangkok

İhtişam, kaos, sefalet Bangkok

Tayland’da darbenin karizması çizilmiş. Bangkok’da parlamento önü dahil sokaklarda ne bir tank ne de asker var. Ülkedeki gazetelerin baş köşelerini ise geçtiğimiz günlerde Bangkok’da açılan dünyanın en müthiş havaalanı Suvarnabhumi süslüyor.

Bangkok’daki insanlar, içinde opera salonundan Ferrari bayisine, akvaryumdan dünyanın en lüks mağazalarına kadar her şeyin olduğu alışveriş merkezlerinde dolaşıyor, geceler ise en şık restoran ve gece kulüplerinde devam ediyor. Anlayacağınız doğunun incisinde kimsenin darbeyi taktığı yok, hayat en sol şeritte ilerliyor...

Chao Phraya nehrinin kenarında kurulmuş on beş milyonluk Bangkok, Tay dilinde "Meleklerin şehri" adını taşıyor. Şehirde inanılmaz bir enerjiyle ihtişam ve bir o kadar da kaos ve sefalet var. Taylandlılar dünyada görebileceğiniz en zarif ve kibar insanlardan. İki elleri çenelerinin altında sürekli ya merhaba diyorlar ya da teşekkür ediyorlar.

Ülkede Buda’dan sonraki en önemli şey ise kral IX. Rama. Kilise kulesinden gökdelen cephesine kadar her yerde resimleri var. Geçtiğimiz haziranda dünyanın en uzun hüküm süren kralı olarak tahta çıkışının 60. yılını kutlamış ve 26 ülkenin kral ve kraliçesi kutlamalara katılmış. Kral için Chao Phraya nehrinde yapılan kraliyet teknelerinin geçişi töreninde ise 52 tekne 2082 kürekçi eşliğinde görkemli bir gösteriye imza atıyor. Taylandlı erkekler bayağı tembel, tüm işler kadınların omuzunda, yaşlar ilerleyince de koca tarafından daha genç bir kadına tercih edilme riski de cabası. Kral eşi kraliçe Sirikit ile mutlu bir evlilik sürdürüp ona sadık kaldığı için halk tarafından daha da çok sevilmiş. İnsanlar kraliyet rengi diye sarı tişörtler giyip, "kralım sen çok yaşa" bilezikleri takıyorlar. Darbeciler kral destekli olunca, halk da olan bitene tepki göstermemiş. Yeni Başbakan, eski asker Surayud kralın onayıyla geçtiğimiz günlerde görevine başladı. Parmak arası terlikleriyle sokakları arşınlayan turistlerin yorumuyla Tayland şu anda dünyada gidebileceğiniz en güvenli yerlerden.

NEREDE KALINIR?

- Amari Watergate Hotel Trafiğin ciddi bir problem olduğu şehirde kalınabilecek en merkezi otellerden biri. En iyi alışveriş mekanları yürüyüş mesafesinde. Odalar gayet güzel, servis iyi, lobi etkileyici. Yoğun bir günün ardından havuzda serinleyebilir ya da kendinizi Sivara SPA’daki ehil masözlerin ellerine bırakabilirsiniz. Oteldeki Thai on 4 Tay yemeklerini, Grappino ise İtalyan mutfağını deneyebileceğiniz iyi seçimler. Amari Atrium ise zincirin Bangkok’da bulunan daha ucuz fiyatlı bir oteli. (+66(0)26539000 www.amari.com)

- The Dusit Thani Şehrin en güzel otellerinden biri, odalardan manzaralar harika. İçinde bulunan D’Sens çok iyi bir Fransız restoranı. (+66(0)2200900 www.dusit.com)

- The Oriental Hotel Nehrin kıyısında 1876’dan beri hizmet veriyor. Çok yazara ilham kaynağı olmuş. Kolonyal bir mimari odalara hakim. Bangkok’daki diğer bazı şık otel ve restoranlarda olduğu gibi buraya da şort, kolsuz tişört, terlik ve sırt çantasıyla içeri girmek yasak. SPA’sı dünyanın en iyisi seçilmiş. Fransız restoranı Le Normandie üç yıldızlı Michelin şeflerini kullanma geleneğini sürdürüyor. (+66(0)26590000 www.mandarinoriental.com)

- Sukhothai Şehrin göbeğinde bir vaha. 13. yüzyıldaki başkentin adını taşıyor. Minimalist Asya mimarisinin en güzel örneklerinden. Ricky Martin’in de tercihi olan otelde misafirlerin rahatı için yastık mönüsü bile düşünülmüş. (+66(0)6623448888 www.sukhothai.com)

Tay mimarili mekanlarda her çeşit lezzetli yemek
/images/100/0x0/55eb45b2f018fbb8f8b67821

- Face Bangkok’un meşhur caddesi Sukhumvit üzerinde. Tay mimarisi tarzında yapılmış bir cennet mekan. İçinde Hint yemeklerini tadabileceğiniz Hazara ile Tay mutfağının güzel örneklerini mönüsünde bulunduran Lan Na Tai var. Barında bir içki içmek ayrı bir keyif. Çok yorgunsanız dillere destan SPA’sı var. Tatlı meraklılarını ise Visage isimli cafeye... (+66(0)27186048 www.facebars.com)

- Vertigo Banyan Tree Oteli şehrin merkezinde gökyüzüne doğru tırmanmış bir bina. 61. katındaki Vertigo Restaurant ise kendinizi üstü açık bir uçakta yemek yer gibi hissettirten bir mekan. İster gökyüzüne dokunun, ister dünyaya tepeden bakın. Adam başı en az bir 50 Euro’yu gözden çıkarın. Karnınız toksa aynı mekanda Moon Bar var, elde kadeh yukarıdaysa cennet. Yükseklik korkunuz varsa iki kat aşağıdaki Pier 59’u deneyin! Dekorasyonu da deniz ürünleri de çok güzel. (+66(0)26791200 www.banyantree.com)

- Koi Los Angeles, New York ve Londra’da şubeleri olan Koi Restaurant Bangkok’un en güzel Japonu. Yemek yerken parmaklara dikkat. Sushiler, sashimiler ve diğerleri muhteşem bir dekorasyon eşliğinde. Yandaki Koi Lounge ise etrafı seyretmek için ideal, hele "model gecesi" denilen gecelerde. (+66(0)22581590 www.koirestaurantbkk.com)

- Sirocco Bangkok’u gökyüzünden izlemek isteyenler için gidilebilecek en iyi yerlerden. Bangkok’un ikinci en yüksek binası State Tower’in 63. katındaki Sirocco Banyan Tree otelinin tepesinde bulunan Vertigo’nun en büyük rakibi. Merdivenlerinden inerken, kendinizi film yıldızı gibi hissediyorsunuz. Zengin mönüsü ve canlı caz müziğiyle gecenin havasını değiştirebiliyor ama fiyatlarıyla da cep yakıyor. (+66(0)26249555 www.thedomebkk.com)

- Fogo Vivo Brezilya mutfağını sevenler için ideal bir restoran. Inter Continental otelinin altında. Et çeşitleri çok zengin. (+66(0)26560384 www.fogovivo.com)

- Seafood Market Adı üzerinde elinizde market arabası, markette deniz ürünleri alışverişi yapıyorsunuz, garsonlar da aldıklarınızı pişirip masanıza getiriyorlar. Seafood Market 30 metreden uzun tezgahı, üç yüzden fazla çalışanı ve futbol sahası gibi alanıyla görenleri şaşırtan bir restoran. (+66(0)66112529. Bu restoranın, çok sayıda taklidi var, taksicinin özellikle bu adrese götürmesine dikkat edin: 89, Sukhumvit Soi 24.)

ALIŞVERİŞ

- Siam Paragon Son zamanlarda gördüğüm en muhteşem alışveriş merkezi. Yaklaşık dört futbol sahası büyüklüğünde. İçinde 300 civarında çok tanınmış markalara ait dükkan var. Dükkanlardan Ferrari, Lamborghini alabilir, içinde bulunan 1800 kişilik opera salonuna gidebilir ya da 300 bin deniz hayvanının olduğu dünyanın en büyük akvaryumlarından birinde vakit geçirebilirsiniz. Tayland’daki ilk alışveriş merkezi olarak kabul edilen Siam Center ve ondan sonra açılmış olan Siam Discovery alışveriş merkezlerine ara yollarla bağlanmış. (+66(0)26109000 www.paragonbangkok.tripod.com)

- Gaysorn Avrupa’daki alışveriş merkezlerini kıskandıracak bir yer. Louis Vuitton, Gucci, Prada, Armani, Dior mağazalardan bazıları. İçindeki kafe ve restoranlar öğle yemekleri için ideal. Karşısındaki Central World Plaza da çok iyi bir alışveriş merkezi ve içinde Zen ve Isetan isimli büyük mağazalar bulunuyor. Eğer ucuz hediyelik eşyalar almak isterseniz Gaysorn’un hemen yanındaki Naraiphan alışveriş merkezinin alt katına inin. (www.gaysorn.com)

- Mah Boon Krong (MBK) Pantip Plaza gibi Bangkok’da elektronik eşya almak için gidebileceğiniz alışveriş merkezlerinden biri. Yedi katlı, 1986’da açılmış büyük bir alışveriş merkezi. (www.mbk-center.com/th/index.asp)

- Emporium Özellikle tanınmış markaların dükkanlarının olduğu şehrin en şık alışveriş merkezlerinden. (www.emporiumthailand.com)

- Gems Gallery İnternational Dünyanın en büyük mücevher mağazası olarak geçiyor. (+66(0)28779780 www.gems-gallery.com) Gece pazarına gitmek isterseniz go go barların olduğu Patpong yerine daha nezih ve temiz bir atmosfere sahip olan Suan Lum gece pazarını tercih edebilirsiniz. Orkide de bulabileceğiniz Bangrak ise çok güzel bir çiçek pazarı.

NEREDE EĞLENİLİR

- Bed Supperclup Yemeği yatarken yemeye ne dersiniz? Silindir şeklinde, futurist tarzda yapılmış bir bina, her yere beyaz renk hakim. Mutfak biraz Akdeniz’le Amerikan, biraz da Asya. Yemek 20.30’da başlıyor, mutfak açık. Yemek yerken isterseniz masaj da yaptırabiliyorsunuz. Yemek sonrası müzik bir harika. Ortalık model ve expat’ten (Ülkede yaşayan yabancılar) geçilmiyor. (+66(0)26513537 www.bedsupperclup.com)

- Q Bar Bed Supperclup’ın yakınlarında. Gecede birkaç mekan dolaşmayı sevenler için ideal. (+66(0)22523274 www.qbarbangkok.com)

- Spasso Bol miktarda yabancı, biraz yerli, bir de canlı müzik. Grand Hyatt Erawan otelinde. (+66(0)22541234 www.bangkok.hyatt.com)

- Met Bar Metropolitan otelin içinde. Bangkok’daki gece hayatının olmazsa olmazı. (+66(0)26253333 metropolitan.como.bz/bangkok)
False