Hayallerini yazdılar seyahat bursu kazandılar
İletişimci Özlem Yücel’in seyahat kültürünü yaymak amacıyla başlattığı bursu kazananlar belli oldu.
Her yıl bir gence burs vermeyi planlayan Yücel’in kampanyası beklenin üzerinde ilgi çekti. Çok sayıda gezgin ve turizm profesyoneli girişime destek oldu. Hürriyet Seyahat ve Prontotour’un da katıldığı kampanya sonucunda seyahat burslarının sayısı beşe yükseldi. Hayallerini yazıp, burs kazanan beş genç bu yaz interrail biletiyle yurtdışı seyahatine çıkacak, karşılığında bloglarında seyahat günlüklerini yazacak.
Seyahatin zor ve pahalı olduğu yolundaki ön yargıları ortadan kaldırmak, gençleri dünyayı keşfe teşvik etmek amacıyla Özlem Yücel tarafından eylül ayında başlatılan seyahat bursu maratonu geçen hafta sonuçlandı. Seyahat projeleri ilk elemeyi geçen 25 aday arasından beşi 2010 seyahat bursunu almaya hak kazandı. İlk üç dereceyi Bülent Bayarslan, Selen Yamak, Özgün Uçar’ın projeleri paylaştı. Tuğba Tuğluk ve Baki Berk de burs almaya hak kazandı. Açıklanan listede Gökhan Balıkçı ile Birge Yalçın yedek aday olarak yer aldı.
300 PROJE DEĞERLENDİRİLDİ
Boğaziçi Üniversitesi’nde siyaset bilimi öğrenimi görürken Interrail (indirimli tren bileti) ile Avrupa’yı gezen Özlem Yücel, 32 yaşında profesyonel yaşamına ara verip dünya turuna çıkmıştı. Turda 17 yaşında Avrupalı gençlerle karşılaşması Türklerin seyahat kültürü üzerine düşünmesine neden olmuştu. Türkiye’de gençlerin tek başına dünyayı keşfetmek üzere yola çıkacak özgüveni geç kazandıklarını, yeterinci teşvik edilmediklerini savunan Yücel, geçen yıl eylül ayında seyahat bursunu başlattı. İnternetteki Özlem Pansiyon adlı blogunda burs koşullarını açıkladı. Adayların 18 - 26 yaş arasında, öğrenci ve yazma yeteneğine sahip olması gerekiyordu. Başvurularda özgeçmişin yanı sıra birer seyahat projesi sunulması isteniyordu.
Haberin Hürriyet Seyahat’te yayımlanması üzerine bursa başvurular arttı. Aralarında Hürriyet Seyahat ve Prontotour’un da yer aldığı kuruluşlar, gezginler ve turizm profesyonelleri Yücel’in girişimine destek verdi. Bütçenin genişlemesi sonucunda 2010’da verilecek seyahat burslarının sayısı beşe yükseldi.
JÜRİDE LİSELİ GEZGİNLER DE YER ALDI
Özlem Yücel, bloguna gönderilen çok sayıda başvuru arasından önce koşullara uyan 300 adayı seçti. Seçilenlerin arasında 2006 - 2008 ÖSYM rekortmenlerinden 20 öğrenci, bir milli sporcu, bir yazar yer alıyordu. Ardından projeleri inceleyen Yücel, 24 aday belirledi. Adayların özgeçmişlerini, projelerini blogunda yayımladı. Seyahat bursuna destek veren gezginler, turizm profesyonellerinden oluşan 25 kişilik jürinin oylarıyla geçen hafta bursu kazananlar belirlendi. Bursa başvuran, ancak yaşları tutmadığı için kabul edilmeyen beş liseli gezgin adayı da jüride yer aldı.
Çok etkileyici projeler aldığını, 25 finalisti belirlemekte zorlandığını söyleyen Özlem Yücel “Amacım gençlere seyahat virüsü bulaştırmaktı. Burs kazananların bu bayrağı daha ileriye taşımak için uğraşacağından şüphe duymuyorum” dedi.
Beş gence yazın Avrupa’da bir ay boyunca kullanabilecekleri Interrail bileti ile 200 Euro cep harçlığı verilecek. Karşılığında, açacakları blogda seyahat günlüklerini düzenli olarak yazmaları istenecek. Bisikletle geziye çıkacak ya da Doğu’ya gidecek gençlerin Interrail bileti bedelleri cep harçlıklarına eklenecek.
ÖZGÜN UÇAR
Prag yolcusu
Ankaralı Özgün Uçar (23), Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi. “Divriği’den İsfihan’a Yalnızlığın İki Güzel Harikası” başlıklı bir gezi planlıyordu. Interrail nedeniyle rotasını değiştirdi. Prag gezisi projeleriyle bursa başvurdu. Gezi yazılarını yolayazmak.blogspot.com adresinden yayımlıyor.
BAKİ BERK KAYALAR
Bisikletle mektup götürecek
İzmitli Berk Kayalar (23), Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Ana Sanat Dalı dördüncü sınıf öğrencisi. Geçen yıl bisikletiyle İzmit’ten yola çıkıp, 29 günde Ege ve Akdeniz sahillerinde 2 bin 500 kilometrelik tur yaptı. Ardından çıktığı turlarla bugüne kadar 19 bin kilometreyi geride bıraktı. Burs haberini Hürriyet Seyahat’te okuyup başvurdu. Berk Kayalar, “Bisikletle Mektup Projesi” için burs talep etti. İnternet nedeniyle yok olmanın eşiğine gelen mektup kültürünü, bisiklet kullanımının önemini gündeme getirecek bu projede. Interrail ve bisikletle yolculuk yapacak. Yola çıkarken yanına, Türkiye’den Avrupa’da yaşayan bir kişiye yazılmış mektup alacak. Mektubu, sahibine yol hatıralarıyla birlikte teslim edecek.
BÜLENT BAYARSLAN
Etna Yanardağı’na çıkacak
Ordulu Bülent Bayarslan (24), Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi. Üniversitenin ilk yılında, öğrenci harçlıklarıyla çevre illeri keşfe başladı. Bisikletiyle çıktığı turlarda Hatay’a kadar gitti. 197 günlük bisikletle dünya turu rekorunu 180 güne çekmeyi hayal ediyor. Seyahat bursuna tren ve bisikletle Yunanistan, Sicalya, Kuzey İtalya turu projesiyle başvurdu. Gezi sırasında Etna Yanardağı’na da çıkmayı planlıyor. Bu turda yaklaşık 2500 kilometreyi bisikletle geçecek, geri kalan yolculuklarda Interrail biletinden yararlanacak.
TUĞBA TULUK
İspanya’ya gitmek istiyor
Pamukkaleli Tuğba Tuluk (25), Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. Aynı üniversitede Türk Halk Bilimi yüksek lisans öğrencisi. 2006’da Likya Yolu’nda yürüdü. 2008’de öğrencilere çalışma ve seyahat imkanı sunan bir özel programla Amerika’ya gitti. İzlanda seyahati hayali kuruyordu. Interrail rotasına göre hedefini değiştirdi, bursla İspanya’ya gidecek. Seyahat yazılarını raydancikmaklazim.blogspot.com adresinden yayımlıyor.
SELEN YAMAK
İran, Pakistan, Hindistan’ı gezecek
Ankaralı Selen Yamak (21), ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü, ikinci sınıf öğrencisi. Geçen yaz biriktirdiği öğrenci harçlığıyla tek başına Suriye ve Lübnan’a gitti. İki ay, iki ülkenin kentlerini gezdi. “Onun olmayanları da sevmeyi öğrenmek için” gezgin olduğunu söylüyor. Yamak, seyahat bursuna İran, Pakistan, Hindistan yolculuğu için başvurdu.