Güney Ege’de bu yaz - Seyahat Haberleri
GeriSeyahat Güney Ege’de bu yaz
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Güney Ege’de bu yaz

Güney Ege’de bu yaz

Fethiye’den Kuşadası’na uzanan sahil şeridi yaz sezonunun en hareketli günlerini yaşıyor. Bölgenin bu yıl mavi bayrak sayısı yüzde 25 arttı. Sahiller geçen yıla oranla daha kalabalık, fiyatlar yüksek. Eğlencenin merkezi yine Bodrum. Datça ve Köyceğiz’in restoranları lezzet avcılarına sıradışı tatlar vaat ediyor.

SAHİLLER
Muğla’ya 17, Aydın’a 3 yeni mavi bayrak geldi


Muğla bu yıl bayraklı plaj sayısını 71’e, marinalarını altıya, yatlarını ikiye yükseltti. İlçeler arasında liderliğini koruyan Bodrum’da sekizer bayrakla Yalıçiftlik ve Turgutreis beldeleri önde. Marmaris’ten mavi bayrak listesine 18 plaj ve bir marina girdi. Geçen yıl toplam 20 mavi bayrak dalgalanan Aydın’da bu yıl 21 plaj, iki marina mavi bayrak taşımaya hak kazandı. (www.mavibayrak.org.tr)
Göcek’te, Belediye Marinası’ndan Göcek Adası’na düzenlenen günübirlik turların ücretleri bu yıl 20 - 35 TL arasında. 6- 8 kişilik tekneler ise günlüğü 150 - 400 TL arasında kiralanıyor. Karayolu bağlantısı olan Sarsala Koyu’na hafta sonunda belediye otobüsleri servis yapıyor, teknelerle tur düzenliyor. Ortaca’daki mavi bayraklı Sarıgerme Plajı’na bu yıl giriş ücreti 2,5 TL. Dalyan İztuzu Plajı’na otomobil giriş ücreti 7,5, tekneyle gelenlere kişi başına 2,5 TL. Köyceğiz Gölü´nün kumsalı tatlı su yüzücülerine açık. Ula’nın sığ deniziyle meşhur Akyaka sahili, geçmiş yıllarda olduğu gibi hafta sonlarında çok kalabalık oluyor. Akyaka Halk Plajı geçen seneden bu yana mavi bayraklı. Sakinlik arayanlar Akbük koylarına yöneliyor.
Marmaris ile İçmeler arasındaki 11 kilometrelik kesintisiz sahilde, 10 yıl önce kanalizasyon sorunun çözülmesi, her geçen yıl ilçenin mavi bayrak sayısını artırıyor. Belediye, merkezden Uzunyalı’ya uzanan alanda otellere sahil kiralama uygulamasına son verdi. Bölge açık plaja dönüştü. İçmeler’de oteller, Yalancı Boğaz tarafına doğru da Aktaş bölgesinde restoran ve beach club’lar tatilcilerden şezlong, şemsiye ücreti talep ediyor. Marmaris merkezinden günübirlik yemekli tekne turları bu yıl da sürüyor. İlçenin en büyük iki su parkı Siteler’de. Datça’nın dört mavi bayrağından üçü Aktur’da biri Hastanealtı Halk Plajı’nda dalgalanıyor. İlçede, Sörf Tatil Köyü ve Flow Turistik Tesisleri’nin girişimiyle rüzgar sörfü yaygınlaşmakta.

YAZIN GÖZDESİ UÇAN BALIK

Bodrum bu yaza sevinçle girdi. Havalimanından Turgutreis’e duble yolun yapılması, çevre yolların asfaltlanması, Torba’daki köprülü kavşak projesi, katı atık merkezinin projelendirilmesi, DSİ’nin su sorununu çözecek girişimi en önemli gelişmelerdi. Doğayla başbaşa, sakin tatili sevenlerin bu yıl da Bodrum’daki adresi Gümüşlük. Beldede yüksek sesle radyo çalmak bile yasak. Yalıkavak’ın Küdür Yarımadası’nda Dodo Beach Club ve Xuma Beach Club su sporu olanakları, kumsal aktiviteleriyle eğlenceye meraklı tatilcileri ağırlıyor. Göltürkbükü’nde ise turistik tesislerin sayısı artarken, Maki, Maça Kızı, Kuum Otel eğlenceyle, denizi buluşturuyor. Turgutreis Beldesi’nde 2001’de açılan bir kilometrelik Günbatımı Plajları’nda 10 işletme özel beach ve restoran hizmeti veriyor. Güçlü rüzgarları nedeniyle Turgutreis ve Akyaka, başta sörf olmak üzere su sporlarında liderliğini koruyor. Motorlu su sporlarına kapatılan Akkaya Koyu, sörfçülere güvenli spor yapma imkanı sunuyor. Akyaka’nın sörf ve yelken kursları bu yıl da faaliyette. Su eğlencesinde bu yıl, fly fish (Uçan balık) muz ve hamburgeri geride bıraktı. Beş kişinin yatarak bindiği şişme platform, sürat motoruyla çekilirken denizden zaman zaman 5 metre havalanıyor. Gümbet plajındaki Alora Beach Club’ta öğlen ve akşamları buzlu köpük partileri düzenleniyor.
Ortakent Scala Beach ve Dedeman Su Parkı bu yıl yedinci sezonuna giriyor. 350 kişilik Scala’da özel localı yataklar bulunuyor, su sporları merkezinde sörf dersi veriliyor. Bodrum’un 20 dalış noktasına iki yıl önce eklenen iki savaş gemisi ile bir savaş uçağından oluşan su altı parkı ilgi çekmeyi sürdürüyor. İlçe merkezinden çevredeki koylara yapılan, günübirlik yemekli turların ücretleri bu yıl 20 - 40 TL arasında. 3-7 günlük mavi yolculuk fiyatları her şey dahil 150 - 600 TL arasında.
Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki mavi bayraklı plajlar 13’e yükseldi. Ayrıca Setur Marinası’nda mavi bayrak dalgalanıyor. Pamucak sahilindeki Aqua Fantsy bu yıl bir aile kaydırağını devreye soktu. İngilizlerin gözde tatil mekanı Didim’in 80 kilometrelik sahilinde bu yıl 30 plajdan altısı mavi bayraklı. İçlerinde en büyüğü Altınkum, günde 15 bin kişiyi ağırlıyor. Marina Beach Club’ta su kayağı, kayaklı paraşüt, muz botu gibi su sporlarlarına katılmak mümkün. Okenos Dalgıç Okulu’nda da dalış dersleri veriliyor. Avrupa´nın en büyük su parkı olduğunu açıklayan Adaland, rafting nehri, okyanus havuzu, yağmur dansı, köpekbalıklarının arasında kafesle yüzülen sea park’ın yanısıra bu yıl dünyanın en uzun kaydırağını hizmete soktu.

EĞLENCE
Yılın trendi ıslak dans


Marmaris’in barlar sokağı saat 03.30’a kadar açık. Rock’tan türküye her tür müziğin meraklısına hitap eden bar mevcut. Gece yarısına doğru köpük partileri düzenleniyor. Sadece üç bar giriş ücreti alıyor. Armutalan ve İçmeler’deki eğlenceler ise 24.00’te sona eriyor. Marmaris, İçmeler, Turunç merkezlerinden tekneyle müzikli mehtap turları düzenleniyor. Aktur’daki Doria Hotel’e ait Beach Club ile Ortakent-Yahşi beldesi yalısındaki Scala Beach Clup gündüz ve gece eğlenceleri, animasyon gösterileriyle neredeyse 24 saat eğlencenin merkezini oluşturuyor.
Bodrum’da gecenin nabzı 350 disko ve kulüpte atıyor. Yılın eğlence trendi, tavan ve zeminden fışkıran suların içinde dans etmek. Avrupa’nın en büyük diskolarından Halikarnas’ta köpük partileri sürüyor. Hafta içinde DJ eşliğinde tematik partiler düzenleniyor. 12 ülkeden 25 kişilik dans ekibinin şovuna lazer eşlik ediyor. Barlar Caddesi’nde Taş Ev ve Kule Bar’da Moğollar Grubu’nu dinleyebilir, müzik ve dans ağırlıklı eğlence için Ora, Hadigari, Moonligt, Kedi ve Türkü’ye uğrayabilirsiniz. 2500 kişilik Katamaran Marine Club, saat 01.00’de Barlar Sokağı’ndaki iskeleden hareket ediyor. Ünlü DJ’ler, Brezilyalı dans gruplarının eğlencesi sabaha kadar sürüyor. Otuz dakikada bir karaya sürat motorlarıyla servis yapılan katamarana giriş ücreti, ilk içki dahil 30 TL. Göltürkbükü’nde ise bu yılın gözde eğlence mekanı Fashion TV’nin öncülüğünde açılan Fashiohavana Beach Club. Sahilinde eğlence sabah 10.00’dan ertesi sabah 05.00’e kadar sürüyor. Eğlencenin duayen isimlerinden Emre Ergani, Bianca Club’ı Bardakçı Koyu’ndaki Virgin Otel’e taşıdı. Kulüpteki My Pavyon’da Cenk Eren sahneye çıkıyor. Cazseverlerin adresi Ortakent-Yahşi’deki Adasofra. Bu hafta gitarcı Sarp Maden ve dörtlüsü, 21-22 Temmuz’da Erkan Oğur’un Telvin üçlüsü, 28-29 Temmuz’da trompetçi İmer Demirer Dörtlüsü sahnede olacak. Genç İngilizlerin Gümbet’teki buluşma mekanı Barlar Sokağı’nda eğlence saat 05.00’e kadar sürüyor. Gümüşlük’teki eski kilise Eklesia’da bu yıl da temmuz ve ağustosta Uluslararası Klasik Müzik Festivali düzenleniyor. Kuşadası’nda köpük partileri, havai fişek gösterileri yasaklandıktan sonra eğlence mekanları ünlü veya yerel sanatçıların sahneye çıktığı özel gecelere yöneldi. İlçe ayrıca Bodrum ve Çeşme’ye kaptırdığı kaliteli eğlence mekanlarını geri kazanmaya başladı. Miracle Beac, Jade Cabaret, Soho Bar, Sun Rise, Tafana, La Costa Beach gibi mekanlar plaj keyfiyle, 24 saat eğlenceyi buluşturuyor. Barlar sokağında otantik eğlence yerlerinin sayısı artıyor. Didim’de İngilizlerin talebi doğrultusunda, her yer karaoke bar dolu. Altınkum Yalı Caddesi ve Yunuslu Park’taki restoranlarda garsonlar gece gömleklerini çıkarıp İngilizlere özel şov yapıyor. Altınkum’daki beş bin kişilik Medusa Disko, Bodrum’un meşhur Halikarnas Disko’suyla yarışıyor.

LEZZETLER
Fevzi’nin Yeri’nde deniz şakayığı
Alila’da Köyceğiz usulü yılan balığı


Marmaris’in Söğüt Köyü’ndeki Söğüt Restoran, ahtapottan yapılan lokum adlı mezesiyle dikkat çekiyor. Aynı köydeki Denizkızı balıklarıyla, Aşkın Motel Eray´ın Yeri kalamarıyla iddialı. Bodrum merkezindeki 8 yıllık Sapa Restoran ünlülerin uğrak yeri. İlçenin özgün lezzetlerini İçmeler’deki Clup Forever Bodrum Mutfağı, Konacık’ta Kısmet Restoran, Yahşi’de Sakız Ana’da tadabilirsiniz. Balığın adresi Gümüşlük. 15 restorandan en eskisi, 34 yıllık Ali Rıza’nın Yeri. 35 çeşit mezenin yanı sıra, tuzda balık, kabak çiçeği dolmasında iddialı. İngiltere’de Ipswich ve Woodbridge şubeleriyle hizmet veren The Galley, bu yıl Göcek’te bir restoran açtı. Dalaman’daki içkisiz Sığla Restoran, et yemeklerinde iddialı. Fethiye-Ortaca yolundaki Yosun Restoran, bahçesinde yetiştirdiği ürünlerle balık çeşitlerini sunuyor; müşterilerini bulundukları yerden alıp, geriye bırakıyor. Muğla köftesini tatmak isterseniz Atatürk Caddesi’ndeki Efem Köfte’yi tavsiye ederiz. Ortaca’da, Dalaman yolu üzerindeki et ve balık restoranı Toprakana, yemeklerinde ekolojik tarım ürünleri kullanıyor. Okçular Köyü’nde 25 leyleğe ev sahipliği yapan Leyley Restoran, yemeklerinin yanı sıra hayvanat bahçesiyle dikkat çekiyor. Dalyan’daki The Other Side’ın 30 yılda 90 ülke gezen Trabzonlu aşçısı İbrahim Tüfekçi, yoşida’sıyla meşhur. Mısır ekmeğinin içine karides, kalamar, ahtapot, yengeç, trança, laos dahil pek çok deniz ürünü koyarak hazırlıyor bu yemeği. Restoranda 1,5 kiloluk istakoz 200 TL, mavi yengeç 10 TL’den satılıyor. Köyceğiz’deki Alila Otel’de Ömer Oflaz, gölün yılan balığını özel bir tarifle pişiriyor. Datça’nın Rumlardan kalan yerel lezzeti karavilleyi (salyangoz) Reşadiye Mahallesi’nde tarihi Mehmet Ali Ağa Restoran’da, deniz şakayığı, menengiç filizi, gelincik köftenisi merkezdeki Fevzi’nin Yeri’nde bulacaksınız. Kuşadası’nda ise Değirmen Restoran, 150 dönümlük arazisinde organik sebzelerle Türk mutfağının lezzetlerini sunuyor.
False