GeriSeyahat Güneş gözleri de yaşlandırıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Güneş  gözleri de yaşlandırıyor

Güneş gözleri de yaşlandırıyor

Tatillerde ayrıca özen göstermemiz gereken organlardan biri de gözler. Hem güneş hem de havuz, bazı önlemlerin alınmaması halinde gözlerde ciddi tahribata yol açıyor. İşte uzmanların gözlerinize özel önerileri...

Cildinizi kanser, yanık ve foto yaşlanmadan koruyabilmeniz için güneşin en etkili olduğu 10.00-16.00 saatlerinde kapalı ortamlarda kalmanız öneriliyor. Aynı öneri göz sağlığınız için de önem taşıyor. İlla çıkmanız gerekiyorsa, geniş siperlikli şapka ve gözlük takın.

Güneş gözlüklerinin işlevi aksesuardan fazlası. Doğru seçimle, zararlı ışınların göze ulaşmasını engelleyebiliyor. Gözlük camları ultraviyole ışınlarını kesebilmeli. Satın alırken CE işaretini arayın veya BSEN 1836: 1997’ye uygun olduğundan emin olun.

Kontakt lensle havuza veya denize girmeyin. Bu yanlış davranış enfeksiyona neden olan etkenlerin lense yapışması ve göze bulaşmasına yol açabiliyor. Deniz ve havuzda da numaralı yüzme gözlükleri takabilirsiniz. Günlük lensleri de üzerine yüzme gözlükleri takma kaydıyla kullanabilirsiniz.

Güneşe çıkıyorsanız göz makyajınızı temizleyin. Güneş koruyucularınızı göz çevresine yaklaştırmadan sürün. çünkü bu maddeler güneş altında eriyerek göze temas etmesine sebep oluyor. Bu durum da gözlerde kızarıklık, batma, kaşıntı, sulanma gibi yakınmalara yol açıyor.

Klima gözyaşının normalden daha fazla buharlaşması dolayısıyla gözlerde kuruluk, yanma, batma, kaşıntı ve bulanık görmeye zemin hazırlayabiliyor.

Kumsalda vs. kum kaçarsa gözlerinizi ovuşturmayın. Bol suyla yıkayın. Gözde kızarıklık, sulanma, batma ve çapaklanma oluyorsa bir göz hekimine gidin.


Trafik kazalarına yol açabiliyor
Göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Ali Rıza Cenk Çelebi’nin verdiği bilgiye göre güneş gözlerde şu tahribatı yapabiliyor:

Adı ‘kar körlüğü’ de olsa sorun, güneşin UV ışınlarına uzun süreli maruz kalınması halinde gelişiyor. Tıbbi adı fotokeratite de olan sorun, gözlerin uzun süre açık tutulmasını engelliyor.

Güneş ışınları gözün içindeki merceği bozarak katarakta yol açıyor.

UV ışınlarına uzun süreli ve aşırı maruz kalmak, kalıcı görme kaybına kadar giden sarı nokta hastalığının gelişimine de zemin hazırlayabiliyor.

Güneşten gelen parlama bazı istenmeyen yan etkilere neden olabiliyor. Gözde kamaşmanın olması özellikle gizli ‘dışa şaşılığı’ olan kişilerde şaşılığı belirginleştirebiliyor. Ayrıca görmede bozulma ve gözde sulanma güneş ışınlarının doğrudan etkisiyle gözlenebiliyor ve bu yan etkiler özellikle araba kullanırken sorun yaratabiliyor hatta trafik kazalarına neden olabiliyor.

Göz çevresini de güneşten korumak önemli. Göz kapağı dokusu ince ve hassas. Yeterince korunmazsa cilt kanserinin en hızlı gelişeceği bölgelerden biri olabilir.

Kuş kanadı olarak da bilinen gözde et yürümesi de güneşe fazla maruziyetin sonuçlarından.

False