GeriSeyahat Gezmek için bir gün yetmez: BİLECİK
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Gezmek için bir gün yetmez: BİLECİK

Gezmek için bir gün yetmez: BİLECİK

Osmanlı İmparatorluğu’nun temellerinin atıldığı ve bir süre de imparatorluğa başkent olmuş Bilecik’te çok sayıda cami, türbe ve kervansaray, ormanların ağırlıkta olduğu bir doğa örtüsünün içine gizlenmiş. Mısırlılar, Kimmerler, Hititler, Persler, Lidyalılar, Makedonyalılar, Britinya Krallığı, Roma İmparatorluğu gibi birçok uygarlığın tarihinde adı geçen Bilecik, tarihle tatili bir arada sunuyor.

Bilecik’te hem bu uygarlıkların izlerine tanık olabilir hem de çevresindeki birbirinden güzel yaylalarda doğa yürüyüşleri yapabilir, piknik alanlarında dinlenebilir ve hatta oto-safarilere bile çıkabilirsiniz.

Türkiye’nin en küçük illerinden biri olan Bilecik’te gezimize önce tarihi mekanlardan başlıyoruz. Tarih boyunca birçok uygarlığın içinden geçtiği Bilecik, onlardan günümüze kalan eserlerle tarihseverlere özel bir zenginlik sunuyor. Doğu Roma döneminde ‘Belekoma’ adıyla tekfurluk olan şehir, Ertuğrul Gazi önderliğinde Kayı boyunun Orta Asya’dan gelip yurt edindiği yer. Böylelikle Osmanlı İmparatorluğu’nun temelleri bugün il sınırları içinde bulunan Söğüt ilçesinde atılmış oluyor. Ertuğrul Gazi’nin türbesinin yer aldığı Söğüt ilçesi şehrin merkezine 25 km. uzaklıkta. Yolunuz buraya düşerse Ertuğrul Gazi türbesinin yanı sıra burada kurulan Türk Büyükleri Platformu’nu ziyaret edebilir ve Ertuğrul Gazi Müzesi’nde o dönemlerden kalan tarihi eserleri inceleyebilirsiniz. Hamidiye ve Çelebi Mehmet camileri de bütün görkemiyle görülmeye değer. İlçe merkezinde, mavi mozaikli tarihi Kaymakam Çeşmesi de bulunuyor.

Söğüt’ten sonra rotamızı Metristepe’ye çeviriyoruz. Kurtuluş Savaşı döneminde Yunanlılar’ın işgal ettiği şehir, İnönü Savaşları’nın da merkezi olmuş. Çetin mücadeleler sonunda kazanılan İnönü Muharebeleri sonrasında Atatürk, ‘Siz orada yalnız düşmanı değil, Türk milletinin makus talihini de yendiniz’ sözünü, Bilecik’te söylemiş. Bölgede İnönü Savaşları Zafer Anıtı’nı ziyaret edip askerlerimizin savaştığı siperleri gezerek savaşın izlerini hafızanızda canlandırabilirsiniz.

DOĞA YÜRÜYÜŞLERİ İÇİN TÜRBİN

Dinlenmek için en uygun yer, il merkezine 8 km. uzaklıktaki Bozüyük ilçesi sınırları içinde bulunuyor. Bilecik ile Bozüyük arasındaki yol, yeşillikler içindeki bir vadiden geçiyor. Dere kenarında çok sayıda lokanta ve piknik yeri göreceksiniz. Bunlardan biri de 246. km’deki Şelale Et Mangal Tesisleri. Suların şırıltısı eşliğinde bir öğle yemeği için burada bir mola verebilirsiniz. ‘Türbin Mesire Yeri’ olarak bilinen noktada ise alabalık tesisleri, piknik alanları ve restoranlar sizi bekliyor. Yemek faslını böyle hallettikten sonra vakit kaybetmeden yeniden yola koyulma zamanı. Çünkü Bilecik’te o kadar çok gezilecek yer var ki. Bunlardan biri de doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin mutlaka gitmesi gereken yerlerden biri olan Çiçekliyayla. 1900 metrelik bir yürüyüş parkuru olan bu yayla Uludağ’ın karlı yamaçlarına bakıyor. Yaylanın en önemli özelliklerinden biri de ‘çimtien’ adlı dağ çiçeğinin sadece burada yetişmesi. Temmuz ve ağustos aylarında yeşeren bal sarısı bu çiçeğin çok hoş bir görüntüsü olduğu söyleniyor. Yaylaya çıkarken yolun 35. dakikasında Atatürk Köşkü ile karşılaşacaksınız.

Çiçekliyayla’dan sonra Bilecik-Bozüyük yolu üzerindeki Pazaryeri sapağına dönüp, 11 km sonra Pazaryeri ilçesine ulaşıyoruz. Neredeyse tümü 2 katlı ve eski evlerden oluşan Pazaryeri, doğal bir film platosu gibi karşımızda. Son yıllarda Türkiye’nin dört bir yanında çekilen diziler için burası da bir alternatif olabilecek güzellikte. Parke taş sokaklarla samimi bir havanın sizi kucakladığı ilçeye gelmişken meşhur boza ve helvasının da tadına bakmayı unutmayın.

Pazaryeri’nde bir şeyler yemek isterseniz, Elibol Lokantası en uygun seçeneklerden biri. Yöreye özel yemeklerin mönüde yer aldığı lokantada, özellikle yoğurdun tadına bakmayı ihmal etmeyin. Çevresinde çok sayıda küçük gölün bulunduğu Pazaryeri, size piknik yapacak alanlar da sunuyor.

Ormanın içine gizlenen şehirde en güzel noktalardan biri olan Bozcaarmut Köyü de ziyaret edilebilir. Bozcaarmut’un 7-8 km aşağısında yer alan Küçük Elmalıköy ise eski bir yörük köyü. Piknik alanlarının yanı sıra köyde tenis kortu, mini futbol ve basket sahaları bulmak da mümkün. Ayrıca bir baraj gölü de bulunuyor. Çevresi çam ağaçlarıyla kaplı olan göl, birkaç yıl önce de Milli Park haline getirilmiş.

KINIK ÇÖMLEKÇİLİĞİYLE DE ÜNLÜ

Çömlekçiliği ile tanınan Kınık’ta, hemen hemen her evin bir bölümü atölye haline getirilmiş durumda. Evlerde üretilen toprak kap, saksı, vazo, testi, kül tablası ve çeşitli bibloları çok ucuza satın alabilirsiniz. Aletlerin başına oturup kendi çömleğinizi kendiniz bile yapabilirsiniz.

Bölgede bir sonraki durağınız ise Yenipazar ilçesi olmalı. Burada Kayaboğazı Kanyonu sizi bekliyor. Su seviyesinden 700-800 metre yükseklikte bulunan kanyon boyunca yürüyüşler yapabilir, çevresindeki şelaleleri izleyebilirsiniz. Kanyon bölgesinde 1000 metrekarelik bir mağara da var. Uyku tulumları ile konaklamak isteyenlere açık.

ATA DA BİNEBİLİRSİNİZ

Pazaryeri’ne yakın bir başka köy olan Sarıdayı’da at biniciliği yapılıyor. Gelmişken atla doğa gezintisine çıkabilirsiniz. Dileyen gitmeden önce Bilecik İl Kültür Müdürlüğü’nden yardım alabilir. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şahin Kurt, bu konuda yardımcı olmak üzere hazır bekliyor.

NASIL GİDİLİR

Bilecik, İstanbul’a 2.5-3 saat uzaklıkta. Ulaşımı otobüslerle çok rahat yapabilirsiniz. Otomobille gidecekseniz İzmit TEM yolunu takip edeceksiniz. Adapazarı sapağından Bilecik yönüne dönüyorsunuz. Yaklaşık bir buçuk saat sonra şenrin merkezine ulaşıyorsunuz. Bursa istikametinden gelenler Bursa-Bilecik karayolu ile bölgeye ulaşabilirler. Ankara’dan yola çıkanlar ise Bolu-Sakarya istikametinde yol aldıktan 3.5 saat sonra Bilecik-Adapazarı sapağına geliyor. Eskişehir’e bir, Kütahya’ya bir buçuk saat mesafede bulunan ile bu iki merkezden de otobüslerin yanı sıra minibüs seferleri mevcut.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Valilik: (0228) 212 10 55

Emniyet Müdürlüğü: (0228) 212 18 42

İl Jandarma Komutanlığı: (0228) 212 05 07

Devlet Hastanesi: (0228) 212 10 36

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü: (0228) 212 15 88

NEREDE KALINIR

Bilecik Kent Otel: (0228) 212 78 88

Otel Çalı -Bozöyük: (0228) 314 16 20

Otel Nadir: (0228) 315 10 65

Apaydın Otel- Söğüt: (0228) 361 35 19

Otel Eronur (3 yıldız): (0228) 212 05 55

Otel Grand Çalı (4 yıldız): (0228) 314 89 30

Başaran Otel: (0228) 212 39 21

NEREDE YENİR

Şelale Restaurant (Bilecik-Bozüyük Yolu): (0228) 284 21 63

Şelale Restaurant (Şehir İçi): (0228) 212 06 15

Tünel Restaurant (Bilecik-Bozüyük yolu): (0228) 284 22 22

Sultan Sofrası (0228) 212 73 07

Ömür Lokantası (Bozüyük): (0228) 315 12 27 n Elibol Lokantası (Pazaryeri): (0228) 381 20 80
False