Gelecek doğal ve organik tarımda
Müge Akgün
Son 10 yılda büyük bir gelişme gösteren organik tarım konusunda aslında kafalar karışık. Organik tarıma inananlar kadar inanmayan daha doğrusu şüpheyle yaklaşanlar da azımsanamayacak denli çok. Bu yüzden de organik tarımın Türkiye’deki mevcut durumu, sertifikasyon sisteminin işlemesi, organik tarımda çiftçi örgütlenmesi, organik gıdaların beslenmedeki önemi gibi can alıcı konuların tartışıldığı İzmir Organik Ürünler Fuarı’nın sektöre katkısı büyük.
Türkiye’nin geleceğinin küçük ölçekli, sürdürülebilir, doğal ya da organik tarımdan geçtiğine inananlardanım. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ekibinin yerelde kalkınmanın en önemli ayaklarından biri olarak kırsalda verimi arttırma çabalarını, kooperatifleri, fuarları desteklemesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum.
İzmir’i Keşfet’ seyahatimiz sırasında ziyaret etme fırsatı bulduğumuz Olivtech ve Ekoloji İzmir Organik Ürünler Fuarları da bu anlamda ufuk açıcıydı. Bu yıl yedincisi düzenlenen zeytin ve zeytinyağı ağırlıklı bir fuar olan Olivtech alanında Türkiye’de bir ilk ve tek. Ve uzun süredir zeytin ve zeytinyağı sektörünün buluşma noktası. Fuar süresince Türkiye Zeytincilik sektörünün bugünü ve geleceği uzmanlar tarafından masaya yatırılıyor. Sorunlar tartışılıyor. Bu yıl ‘Gurme İzmir’ başlığı altında ürün yelpazesine Süt, Süt ürünleri, Fermente Ürünler ve Şarap ve Şarap Teknolojileri dahil edilmişti.
Son 10 yılda büyük bir gelişme gösteren organik tarım konusunda aslında kafalar karışık. Organik tarıma inananlar kadar inanmayan daha doğrusu şüpheyle yaklaşanlar da azımsanamayacak denli çok. Bu yüzden de organik tarımın Türkiye’deki mevcut durumu, sertifikasyon sisteminin işlemesi, organik tarımda çiftçi örgütlenmesi, organik gıdaların beslenmedeki önemi gibi can alıcı konuların tartışıldığı İzmir Organik Ürünler Fuarı’nın sektöre katkısı büyük. Fuarı dolaşırken Organik Nar Ekşisi, Vişne, Elma ve Elma Şurubu üreten Merit, organik natürel sızma zeytinyağı üreten Salihli, organik sızma üreten Memnune gibi daha önce adını duymadığım bir çok organik üretim yapan markayla da karşılaştım.
Natürel sızma zeytinyağının kalite kriterlerinin saptanmasında ve duyusal analizin kurallarının oluşturulmasında çok büyük emek veren uzman, İtalyan asıllı Prof. Mario Solinas’ı anmak ve uluslararası alanda üstün nitelikli natürel zeytinyağlarını seçmek amacıyla 2000-2001 hasat döneminden beri İspanya Madrid’de Uluslararası Zeytin Konseyi(UZK) kalite yarışması düzenleniyor.
Bu yıl Fuar’la eşzamanlı ‘Mario Solinas Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması” ulusal düzeyde ilk kez Türkiye’de yapıldı. Uluslararası Zeytin Konseyi’nin (UZK) ile Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) işbirliğiyle yapılan yarışmada Türkiye’nin en kaliteli zeytinyağları seçildi. Yarışmada ödül alan markalardan biri de OLIVURLA . Organik Natürel Sızma Zeytinyağı da orta meyvemsilik kategorisinde Altın Madalya alan OLIVURLA yağlarının ardında Erdinç ve Zerrin Omuroğlu ile kızları Pelin Omuroğlu var.
İzmir, Urla’da, Yağcılar Köyü’ndeki Ayerya Rüzgarlı Vadi Çiftliği’nde ilk zeytin ağaçları 1998 yılında dikilmiş. Bugün 10.000 zeytin ağacı ile üretim yapan bir çiftliğe dönüşmüşler. 2003 yılında Urla’nın ilk organik tarım sertifikasını almışlar. Ve 15 yıldır organik OLIVURLA markasıyla zeytin ve zeytinyağı üretiyorlar. Binlerce yıllık Antik Erkence zeytinlerinin başarısı sadece üreticisini değil hepimizi mutlu ediyor.