Gaziantep'te Safari Keyfi
Burak Coşan
Gaziantep denilince akla ilk olarak yemekleri, tarihi, Zeugma Müzesi, ‘Çingene Kız’ mozaiği ve sanayisi gelir. Ancak kentin sesiz sedasız ilerleyen bir de ‘gizli kahramanı’ var. Burası da her yıl ortalama 3 milyon kişiyi ağırlayan ‘Burç Ormanı Doğal Hayatı Koruma ve Rekreasyon Projesi’ Hayvanat Bahçesi. Yaklaşık 16 yıl önce açılan hayvanat bahçesi, içerisinde 3 bin 500 türden 750 hayvan barındırıyor. Zürafadan jaguara, fillerden yılanlara, ceylanlardan lamalara, aslanlardan keçilere, zebralardan leyleklere, kangurulardan deve kuşuna kadar daha saymakla bitiremeyeceğimiz kadar çok hayvan var bu büyük alanda.
Bir de safari park oluşturulmuş hayvanat bahçesi içerisinde. 1 milyon 250 bin metrekarelik dev alanın 250 bin metrekaresi safari parka ayrılmış. Bu alan içinde birbirine zarar vermeyecek hayvanlar özgürce dolaşabiliyor. Bir yanda tavuklar gezinirken diğer tarafta ceylanlar koşuşuyor. Dağ keçileri, karacalar, tavus kuşları hepsi bir arada yaşıyor bu alanda. Türkiye’nin ilk safari parkı olma özelliğine sahip alan 2015’in 23 Nisan’ında açılmış. 25 farklı türde toplam 257 hayvan ile yaklaşık 50 farklı türde 500 kanatlıya ev sahipliği yapıyor. Sadece özel safari araçları ile gezilebilen alan 45 dakikada bitirilebiliyor. Rehberler her hayvan için ayrı ayrı bilgilendirme yapıyor. Araçla 45 dakikada sadece safari park gezilebilirken hayvanat bahçesinin tamamını görmek isteyenler 5-6 saati gözden çıkarmalı. Alan o kadar büyük ki nereye bakacağınızı, hangi hayvanla ilgileneceğinizi karıştırabilirsiniz. Bir anda karşınıza çıkan zürafalarla karşılaşınca ya da bakıcıları ile şakalaşan filleri görünce takılıp kalmamak elde değil.
Alan bu kadar büyük olunca en doğru bilgilere ulaşmak için hayvanat bahçesinin sorumlusu Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Veteriner Hekim Celal Özsöyler’e başvuruyoruz. Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nin Türkiye’nin en geniş alana sahip hayvanat bahçesi konumunda olduğunu, Avrupa’da ise belli bir sıralamaya girdiğini söylüyor Celal Özsöyler. Devam ediyor; “İçerisinde servis binası, kafeterya, akvaryum, kanatlılar için kafesler, hayvanlar için yazlık havuzlar, kışlık ısıtma sistemleri bulunuyor. İçinde yüzlerce türün bulunduğu kuş kafesimiz 400 metrekare alana sahip 30 metre yüksekliğinde, hayvanların yazın ve kışın içerisinde rahatlıkla uçabilecekleri şekilde dizayn edildi. Deniz ve tatlı su canlılarının bulunduğu akvaryum bölümümüz ise 1200 metrekare alana sahip ve 450 ton su kapasiteli. 3 adet deniz akvaryumu ve 18 adet tatlı su akvaryumu olmak üzere toplam 21 adet akvaryum bulunuyor. 82 tür ve 3 bin 250 adet balığımız var. Maymun evimiz yazlık ve kışlık olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Toplamda 8 tür ve 35 adet maymunumuz var. Yırtıcı hayvanlar bölümü ise kışın kaloriferle ısıtılıyor. Aslan, kaplan, leopar, jaguar, puma, ayı, kurtlar, bu bölümde. Sürüngen evinde bulunan yılanlar ve timsahlar kışın alttan ısıtmalı bölümlerde muhafaza ediliyor.”
Önemli bir ayrıntı daha var hayvanat bahçesi ile ilgili. Tamamen kendi gelirleri ile idare ediliyor. Hatta belediye bütçesine de katkı sağlıyor. Öğrenciden 2.5 TL, büyüklerden ise 5 TL’lik giriş ücreti alınıyor. Toplam 110 kişinin çalıştığını belirten Celal Özsöyler, “İşimizi aşkla, sevgiyle yapıyoruz. Hayvanların yiyeceklerini bile elma sirkesi ile yıkıyoruz. Bu işi böyle severek yapmasak böyle bir başarıya ulaşamayız” diyor. Hatay’dan, Kayseri’den, Kilis’ten, Osmaniye’den, İstanbul’dan, Ankara’dan ve İzmir’den hayvanat bahçesine özel turlar düzenlendiği bilgisini veriyor Celal Özsöyler. Ancak daha fazla turistin bölgeyi görmesini istiyor ve şunları ekliyor: “Gelin Antep’te yemeğinizi yiyin. Müzelerimizi gezin. Tarihi sokaklarımızda dolaşın. Ama bir gününüzü mutlaka hayvanat bahçemize ayırın. Pişman olmayacaksınız.”
Özellikle yaz dönemlerinde büyük ilgi gören hayvanat bahçesini Hürriyet ekibi olarak ‘Gaziantep’i Keşfet’ programı kapsamında biz de gezdik. Havanın kapalı ve hafif de yağmur olmasına rağmen büyük keyif aldık. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile birlikte Hürriyet ekibi olarak Türkiye’de ilk defa hayvanat bahçesi içinde kurulan Zooloji ve Doğa Müzesi’ni gezme fırsatı da bulduk. Burada Türkiye’de ve Avrupa’da ölmüş hayvanlar sergileniyor. Birebir canlı gibi tanhit sanatı ile dolduruluyorlar. Müze gezmeye hazır ve yakında resmi açılışının yapılması bekleniyor.