Hürriyet Seyahat | Fotoğraflar: DepoPhotos, Anadolu Ajansı, iHA, Alamy
Türkiye'nin yeni gözde ilçesi... İsviçre'deki köye benzetiliyor
Samsun'a yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunan ve ortasından Yeşilırmak-Suat Uğurlu ve Hasan Uğurlu baraj göllerinin geçtiği Ayvacık ilçesi, yerleşim bakımından İsviçre'de bulunan Landwasser Irmağı kenarındaki Davos'a benzetiliyor. Özellikle Arap yatırımcıların da gözdesi durumunda… Buraya yapılan yatırıma inanamayacaksınız…
Karadeniz iskân tarihinin ilk yaşam tercih alanı olan Samsun, ciddi kültür birikim merkezlerinden biri…
Bu zengin birikimin önde gelen kültür merkezlerinden bir tanesi de Ayvacık… Osmanlı İmparatorluğu zamanında Türkler, Rumlar ve Ermenilerin kardeşçe yaşadığı Ayvacık, köklü bir kültür yapısına sahip… Su sporlarından gençlik kamplarına, doğa yürüyüşlerinden yöresel lezzetlere ev sahipliği yapan ilçe, 'Samsun'un saklı cenneti' olarak adlandırılıyor.
Ormanlarla kaplı doğal manzarası, tarihi ve turistik mekânlarıyla turizm potansiyeli yüksek olan Ayvacık, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce üç yılda yapılan 46,5 milyon liralık yatırım ve çalışmalarla da ilgiyi artırdı.
Muhteşem doğası ve temiz havasıyla Ayvacık, gelen ziyaretçileri adeta büyülüyor. Son zamanlarda yabancı turistlerin uğrak noktası olan Ayvacık, yatırımcıların destekleriyle daha da gelişiyor. Tatil köylerinin ve tesislerin yapılmasıyla zamanla yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezi halini alacağı öngörülüyor
Bakanlar Kurulu kararıyla 2010 yılında turizm bölgesi ilan edilen ve 22 bin nüfusu olan Ayvacık'ta geçtiğimiz yıllarda Arap yatırımcılar, çeşitli tesisler yapmak için bölgede 40 dönüm arsa satın almıştı.
Türkiye’de baraj gölünde bulunan tek ada olan Kirazlık Adası da burada bulunuyor. Mutlaka görmelisiniz…
Eynel Köprüsü: Eynel Köprüsü estetik görünümüyle baraj gölüne ayrı bir güzellik katıyor. 2010 yılında yapılan köprü baraj gölünün ayırdığı mahalleleri birleştiriyor ve 350 metre uzunluğunda…
İlçeye özgü el sanatlarının geliştirilmesi ve sergilenmesi amacıyla yapılan merkezde yöreye özgü Cecim Kilimi tezgâhları bulunuyor. Hediyelik cecim (cicim) kilimi satışı yapılıyor.
Ahşap camiler: Yöresel mimarinin en değerli eserleri olan ahşap camiler tescilli ve koruma altına alınmış. Çamalan Mahallesi’nde Ulubelen Camii, Yeniköy Mahalle Camii, Ardıç Mahalle Camii, Ortaköy Camii, Kabaklık Köyü Camii, Kabaklık Lazlar Mahallesi Camii görülecek yerler arasında… Ancak köylerde bulunan bu camileri mümkünse arazi araçları ile ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü yolları sarp ve bozuk...
Yeşilpınar Şelalesi ise ilçe merkezine 15 kilometre uzaklıkta 50 metreden dökülüyor. Araç yolu bitiminde bir buçuk kilometrelik bir yürüme ile ulaşılıyor. Çağlayan Şelalesi ilçe merkezine 1,5 kilometre mesafede… Çamalan Şelalesi de Çamalan köyünde bulunuyor.
Kızlar Kalesi: İlçede tarih boyunca güçlü kadın modelleri adından sıkça söz ettirmiş. Çamlıkale Mahallesi’nde bulunan Kızlar Kalesi bunun en önemli göstergesi… Kervan ve yayla yolları güzergahında olması, Yeşilırmak’a hakim bir noktada olması gibi özellikler kızlar kalesini bir destinasyon alanı adayı yapıyor.
Demir Çağı’ndan ( M.Ö 1200-500) itibaren iskân gören amazonlar ile özleştirilen Kızlar Kalesi, barındığı arkeolojik veriler ile bölge tarihine ışık tutuyor. Koruma altına alınan Kızlar Kalesi, Efsaneye göre 2000 yıl önce Çamlıkale Mahallesi’nde yaşayan iki kız kardeşin yaşadığı bir kale olarak biliniyor. Adını buradan alan ve her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Kızlar Kalesi ilçenin turizminde önemli bir pay sahibi.
Tarihi değirmenler: Samsun’un Ayvacık ilçesinde birçok tarihi değirmen de bulunuyor. Bu değirmenlerin çoğu kullanılmıyor ama kullanılanlar da var. Dere kenarlarına inşa edilmiş olan değirmenler tarihi eser olarak kullanılıyor. Değirmenleri hâlâ öğütmek için kullananlar da dereden gelen suyu değirmen için kullanıyorlar.