myasin@hurriyet.com.tr
Türkiye'nin lezzet şehri! 812 çeşit yemek, 51 çeşit ekmek, 38 çeşit çorba...
Geçen hafta içinde benim de bulunduğum juri üyeleri, Türkiye’nin en lezzetli 10 kentini seçti. Bu oylamada ben Kastamonu’ya da oy vermiştim ama başka oy veren olmadığı için sıralamaya dâhil olmamış. Kastamonu’ya haksızlık yapıldığı kanısına kapıldım. Aslında sadece Kastamonu’ya değil, sıralamaya giremeyen birçok ile de haksızlık yapılmıştı. Ama ne var ki 10 kent seçilecekti, jüri üyeleri bunlarda karar kıldı. Zor bir seçimdi. Ama ben listeye Kastamonu’yu da kattım... Çünkü her ortamda bu kentin lezzetlerini öve öve bitiremem.
Geçen hafta içinde benim de bulunduğum juri üyeleri, Türkiye’nin en lezzetli 10 kentini seçti. Bu oylamada ben Kastamonu’ya da oy vermiştim ama başka oy veren olmadığı için sıralamaya dâhil olmamış. Kastamonu’ya haksızlık yapıldığı kanısına kapıldım. Aslında sadece Kastamonu’ya değil, sıralamaya giremeyen birçok ile de haksızlık yapılmıştı. Ama ne var ki 10 kent seçilecekti, jüri üyeleri bunlarda karar kıldı. Zor bir seçimdi. Ama ben listeye Kastamonu’yu da kattım... Çünkü her ortamda bu kentin lezzetlerini öve öve bitiremem.
Fotoğraflar: Alamy, Annemineli blogger, PictaStar, Oburcan ile blogger, Çok Gezen Adam blogger, gezeneren blogger
Fotoğraflar: Alamy, Annemineli blogger, PictaStar, Oburcan ile blogger, Çok Gezen Adam blogger, gezeneren blogger
İnsan oralarda kendini bir sonbahar tablosunun içinde dolaşıyormuş zanneder. Renkli yapraklarla kaplanmış yollar, evlerin bacasından yükselen odun kokulu dumanlar, şırıl şırıl akan dereler, bir renk cümbüşüne dönmüş olan ormanlar...
Üç bölgenin kesiştiği yer
Gelelim Kastamonu’nun damak çatlatan mutfağına. Tam 812 çeşit yemek, 51 çeşit ekmek, 38 çeşit çorba... Her kasabada namı tüm Türkiye’ye yayılmış birkaç aşırı lezzetli ürün: Taşköprü’nün sarımsağı, Tosya’nın üzümü, pirinci, İnebolu’nun kestanesi, Azdavay’ın armutu, Araç’ın cevizi, kızılcığı, İhsangazi’nin siyez buğdayı ve üryani eriği, kanlıca mantarı...
Gelelim Kastamonu’nun damak çatlatan mutfağına. Tam 812 çeşit yemek, 51 çeşit ekmek, 38 çeşit çorba... Her kasabada namı tüm Türkiye’ye yayılmış birkaç aşırı lezzetli ürün: Taşköprü’nün sarımsağı, Tosya’nın üzümü, pirinci, İnebolu’nun kestanesi, Azdavay’ın armutu, Araç’ın cevizi, kızılcığı, İhsangazi’nin siyez buğdayı ve üryani eriği, kanlıca mantarı...
ekerciliğin, yufkacılığın, kadayıfçılığın, lokumculuğun doğum yeri! İç Karadeniz, biraz Marmara, biraz İç Anadolu. Bu üç bölgenin kesiştiği yerdeki Kastamonu hem bu bölgelerden gelen mutfak alışkanlıkları hem de bereketli topraklarının cömertçe verdiği ürünlerle kendine muhteşem bir mutfak yaratmış.
Simit tiridi
Yıllar önce bu mutfakla tanışmam, çıplak simitle yapılan tirit aracılığı ile olmuştu. Yılanlı Sokak’ta 99 yıldır sadece ‘simit tiridi’ yapan bir lokantaya götürmüşlerdi beni. Lokantanın ismi yoktu.
Yıllar önce bu mutfakla tanışmam, çıplak simitle yapılan tirit aracılığı ile olmuştu. Yılanlı Sokak’ta 99 yıldır sadece ‘simit tiridi’ yapan bir lokantaya götürmüşlerdi beni. Lokantanın ismi yoktu.
Üstünde susam olmadığı için bu simide ‘çıplak simit’ ismini uygun görmüştü Kastamonulular. Fotoğraf: Oburcan ile blogger / www.oburcan.com
Islanmış simitlerin üstüne bolca sarmısaklı yoğurt döküyor, toz haline getirilmiş kıymayı, yoğurdun üstüne serptikten sonra (bazı yerlerde kıyma yerine küçük parçalara ayrılmış gerdan eti konuyormuş), köpürmüş tereyağını tabağın üstünde gezdiriyordu.
Bu yemek, Pınarbaşı, Azdavay, Şenpazar çevresinde ‘ıslama’, Küre ve İnebolu çevresinde ‘bandırma’, Daday ve Devrekani çevresinde ise ‘banduma’ olarak bilinir.
Daha sonra bunların üzerine erimiş tereyağı gezdirilir, ruloların aralarına fındık içi serpilir, en üste tavuk veya hindi etleri konup öyle servis edilir.
Bu mevsimde giderseniz bu muhteşem kebabı yiyemezsiniz. Çünkü sadece bahar ve yaz başlangıcında yapılır. İlkbaharda Taşköprü’de, vitrininde nar gibi kuzuların sergilendiği ilk kebapçıya girin. Bir porsiyon isteyin.
Bu arada kuzuların sarkıtıldığı kuyunun ağzının iyice sıvanması lazım. Tabii ustanın etlemeyi, sulamayı iyi yapması şart.
Sarayın helvası
Bu kadar yemek tatlısız olur mu? Kastamonu’nun ünlü ‘çekme helvası’ bir zamanlar padişahlar için yapılırmış. ‘Saray helvası’ ismi bu dönemden kalma. Enfes tatlının ana malzemeleri un, tereyağı ve şeker. Sakız haline getirilen hamur, çekiştirilerek lif lif edilip helvaya dönüştürülüyor. Özgün lezzetini yayıktan yeni çıkmış tereyağıyla kazanıyor.
Bu kadar yemek tatlısız olur mu? Kastamonu’nun ünlü ‘çekme helvası’ bir zamanlar padişahlar için yapılırmış. ‘Saray helvası’ ismi bu dönemden kalma. Enfes tatlının ana malzemeleri un, tereyağı ve şeker. Sakız haline getirilen hamur, çekiştirilerek lif lif edilip helvaya dönüştürülüyor. Özgün lezzetini yayıktan yeni çıkmış tereyağıyla kazanıyor.