Sevil MERT / Instagram: @cokokuyancokgezen | Fotoğraflar: Sevil Mert, Uğur Biryol, DepoPhotos
Türkiye'nin hayalet köyü! Sadece 15 kişi kaldı, diğerleri ise...
İzmir’de Ödemiş’e bağlı Lübbey Köyü ‘Hayalet Köy’ olarak biliniyor. Köylüler bundan tam 30 yıl önce köyü terk etmek zorunda kaldılar. Nedeni ise oldukça ilginç… İşte sadece 15 kişinin yaşadığı Hayalet Köy Lübbey’in hikâyesi…
Bir köy düşünün, halkının büyük çoğunluğu 7-8 km ötedeki yaylaya taşınıyor, kalanları da eğitim, iş gibi nedenlerle en yakın ilçeye göç ediyor. Zamanla köyde kimsecikler kalmıyor. Lübbey Köyü, İzmir’in Ödemiş İlçesine bağlı terkedilmiş bir köy. Köyde hala yaşayan sadece birkaç hane kalmış, onlar da köyün yaşlıları.
Çamyayla bakliyat yetiştirmeye elverişli arazisi nedeniyle de köyde yaşayanları oraya çekmiş. Yeni ev yapacak olanlar yeni ve verimli arazisi olan Çamyayla’yı tercih etmiş. Lübbey Köyü, hayvancılık, nar ve kestane gibi meyve yetiştiriciliği ile geçiniyormuş ancak zamanla bunlar köylünün geçinmesine yetmemiş.
Kimisi bakliyat yetiştirmek için Çamyayla’ya kimisi iş veya çocukların eğitimi için Ödemiş’e taşınmış derken köy hayalet köye dönüşmüş. Köyün özgün mimarisi, yeni binalarla kirletilmemesi, köyün yerleştiği sırtın yapısı nedeniyle zamanla fotoğrafçıların, yürüyüş gruplarının ilgisini çekmesi ile şimdi yeniden popüler hale gelmeye başladı.
Lübbey Köyü ile ilgili bir çok rivayet var. Kimisi köyü üç harflilerin bastığını ve bu yüzden köydeki herkesin kaçtığını söylüyor. Kimisi de eşkıya köyü olduğunu söylese de gerçek neden, aslında ekonomik. "Nereden biliyorsun?" derseniz, köyde kalan az sayıda insanla (10-15 kişi) sohbet etme şansım oldu, birebir bu hikayeyi doğruladılar.
Evlerinde arasında geniş yollar yok, sadece eşekle veya yürüyerek gidilebilecek ara yollarla evler birbirine bağlanmış. Evler yıkılmaya yüz tutmuş olsa da hepsinde kapı numarası gıcır gıcır yeni asılmış...
Bir vadinin içinden yükselen yol boyu kestane ağaçları başta olmak üzere çeşit çeşit ağaçlarla süslenmiş doğayı izlemenin tadı da bir başka. Köyün camisinin olduğu bölüme kadar araçla ulaşım mümkün. Camiden sonrasını yürüyerek dolaşmanız lazım. Yıkılmış evlerin arasında patikayı bulmakta zorlanabilirsiniz, dikkatli olmanızde fayda var.
3- Köyün en ucundan yukarıya doğru gördüğünüz açı: Bu açıdan manzaradan çok evlerin ne kadar yıkılmış olduğu net olarak görülebiliyor.