Bahar Gündoğdu/ Instagram: @nerdesinbahar | Fotoğraflar: Bahar Gündoğdu, Alamy, AA
Baraj yapımında bulunmuştu... Görenleri kendine hayran bırakıyor
Sinop’taki bu güzelliğin adı Erfelek Şelaleleri… 2011’de Tabiat Parkı ilan edildi. Halk buraya Erfelek Şelaleleri diyor ama resmi adı Tatlıca Şelaleleri… Tatlıca köyüne çok yakın olduğu için ‘Tatlıca’ adını almış. 45 hektarlık ormanlık alanda irili ufaklı peş peşe 28 şelale var. İlginç olansa 1997’de baraj yapımı sırasında tesadüfen bulunmuş olması… İşte size huzurlu bir hafta sonu kaçamağı için Erfelek Şelaleleri gezi rehberi…
Şelalelere Sinop’tan ya da yakın şehirlerden günübirlik gidilebilir ama İstanbul gibi uzak şehirlerden gitmek için birkaç günlük program yapmak şart. Ben Kastamonu sahil yolundan Erfelek Şelaleleri‘ne gittim.
Bu düşünceyle düştüm yollara… Parkın kapısına geldiğimde büyük şok yaşadım. Kapıdaki görevli içeri alamayacağını söyledi. Nasıl yani? İyi de o kadar yolu kamp yapmak için geldim. Kamp yapmak yasakmış artık.
Geçtiğimiz yıl bir aile ayı yavruları görmüş. Fotoğrafını çekip, sosyal medyada paylaşmış. Bunu gören yetkililer kampı yasaklamış. Tabi koronavirüs de cabası... Yazık oldu. Hazırlıksız yakalandım… Akşam akşam ortada kaldım. Biraz hayal kırıklığına uğrasam da çabuk toparlayıp manzaranın tadını çıkardım.
İçeri giriş çok ucuz
En son ücretleri araçsız girecekseniz kişi başı 4.5 TL. Kapı girişi araçla 14.50 TL idi. Araç içindeki insanlara ekstra para alınmıyor. Aracınızla içeri girebiliyorsunuz. Oldukça geniş bir park alanı var. Restoranların, parkın olduğu bölgeden geçtim.
En son ücretleri araçsız girecekseniz kişi başı 4.5 TL. Kapı girişi araçla 14.50 TL idi. Araç içindeki insanlara ekstra para alınmıyor. Aracınızla içeri girebiliyorsunuz. Oldukça geniş bir park alanı var. Restoranların, parkın olduğu bölgeden geçtim.
İlk birkaç şelalenin suyu daha sıcakmış. Yukarılara çıktıkça su soğuyormuş. Altı kaymayan bir ayakkabı giymeniz sizin yararınıza. Çünkü bazı yerlerde sudan geçmeniz gerekebiliyor.
Yerler oldukça kaygan. Suya girmek istemeyenler yağmur çizmesi de giyebilir tabi. Telefon çekmiyor ancak fotoğraf çekmek için illa yanıma telefonumu alayım diyorsanız su geçirmez bir kılıfla girmelisiniz. Bir bir şelaleleri aşarken olağanüstü manzaralardan geçiyorsunuz. Suyun kaynağına doğru bir yolculuk bu…
Kondisyonu iyi olmayanlar bu yola hiç girmesin. 28 tane irili ufaklı şelaleden bahsediyorum. Yol üstünde sizi yüreklendiren tabelalar var.
Bu iki saat şelaleler için geçerli. Erfelek Tatlıca Şelalesi Tabiat Parkı içinde şelaleleri gezdikten sonra piknik yapıp tüm günü geçirebilirsiniz. Güzel bir hafta sonu için şelaleler sizi bekliyor, şimdi tam zamanı…