Hürriyet Seyahat / Anadolu Ajansı | Fotoğraflar: AA
Sümela Manastırı görüntüsüyle hayran bırakıyor
UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan Sümela Manastırı, Doğu Karadeniz'de turistlerin ilk ziyaret ettiği mekanların başında geliyor. Trabzon'un Maçka ilçesinde Karadağ'ın Altındere Vadisi Milli Parkı'na bakan eteğinde kurulan manastır, tasarım, malzeme, mimarlık ve işçilik açısından eşsiz bir yapı olarak ziyaretçilerini mevsime özgü görüntüsüyle büyülüyor.
Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden Sümela Manastırı'nda, Şubat 2016'da başlayan restorasyon, çevre düzenlemesi, kayalıkların jeolojik ve jeoteknik bakımdan araştırılması ve güçlendirilmesi projeleri tamamlandı.
Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nın, iç kısmındaki çalışmaların da sona ermesinin ardından tekrar ziyarete açıldı ve yerli-yabancı turistleri ağırlıyor. Özellikle şu sıralar sunduğu harika görsel şölenle fotoğraf tutkunlarının adresi olmuş durumda...
Sümela'nın tarihine yolculuk
Maçka ilçesinin Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda bulunan Sümela Manastırı, halk arasında ‘Meryem Ana’ adı ile biliniyor. Sümela Manastırı'nın 18. yüzyılda birçok bölümü yenilenmiş, bazı duvarları fresklerle süslenmiştir.
19. yüzyılda büyük binaların ilave edilmesiyle manastır muhteşem bir görünüm kazanmış ve en zengin dönemi yaşamıştır. Bu dönemde son şeklini alan manastır pek çok yabancı seyyahın ziyaret ettiği, yazılarına konu edilen bir yer haline gelmiştir.
Manastırın girişinde su getirdiği anlaşılan büyük su kemeri yamaca yaslanmış durumdadır. Dar, uzun merdivenle girilen manastırın giriş kapısının yanında muhafız odaları bulunmaktadır. Buradan bir merdivenle iç avluya inilmektedir. Solda
Şapeldeki freskler 18. yüzyılın başlarına tarihlenmektedir ve üç ayrı devirde yapılan üç tabaka görülmektedir. En alt tabakanın freskleri daha üstün niteliktedir. Sümela Manastırı'nda yer yer sökülerek alınmış olan ve oldukça harap bir görünüm taşıyan fresklerde işlenen başlıca konular İncil'den alınmış sahneler, Hz. İsa ve Meryem Ana'nın hayatı ile ilgili tasvirlerdir
Van Gölü sahilinde bulunan Akdamar Adası'nda Ermenilere ait Akdamar Kilisesi, 2015'te Edirne Büyük Sinagogu, 2017'de İstanbul'daki Bulgar Kilisesi Sveti Stefan'daki gibi restorasyonlar Türkiye'nin farklı inanç gruplarının değerlerine verdiği önemi gösteriyor.