Engin GÖKTEN / Instagram: @benowmehere
Lapland (Laponya) ve Kuzey Işıkları Sezonu Başladı!
Kuzey Işıklarını (Aurora Borealis) görmek son yıllarda çok popüler bir seyahat sebebi oldu. Çevremdeki birçok arkadaşımdan şunu duydum: ‘Gittik, o kadar bekledik ama hiç bir şey göremedik.’ Şaşırmadım çünkü Kuzey Işıklarını fotoğraflamak istiyorsanız öyle elinizi kolunuzu sallaya sallaya seyahat etmemelisiniz! Öncesinde bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken bir çok şey var...
Aman tanrım en kritik konulardan birini unutuyordum. Kıyafetler!Ne Giyilmeli: ‘Kabanım, berem, eldivenim, botum var, ben giderim’ demeyin donarsınız... Burada giymeniz gereken şeyler o bildiklerimizden değil. ‘dikkat etmemiz gereken şeyi tek bir cümleyle anlat’ derseniz; ‘Pamuk yasak ve hakiki yün candır’ derim.Ayaklar: Özellikle bununla başlamak istedim çünkü en çok üşüyen yer ayaklar ve bu konuda lütfen tutumlu davranmayın. Çok soğuk havalar için özel üretilmiş botlar var. Maalesef bunlar ülkemizde bulunmuyor. Ben yurtdışından getirttiğim bir botu giydim ve oldukça memnun kaldım. Bir de normal numaranızdan büyük bot alın, parmak ucu ile ayakkabı arasında 3-4 santim boşluk olması gerekiyor. Çoraplara gelince, mutlaka yün çorap giyin. Hatta gerekirse çift kat giyebilirsiniz, benim tercihim ince ve en az %90 yün bulunan çoraplar. Ayaklar için mini ısıtıcılar var ama uzmanlar pek tavsiye etmiyor. Bu arada, gittiğiniz tesislerin birçoğunda bot kiralayabiliyorsunuz ama gitmeden teyit etmekte fayda var.
İçlik: Rica ediyorum bunda 1 gram dahi pamuk olmasın. Bu çok önemli. Çünkü pamuk sağlıklı olsa da teri tutan bir yapıya sahip. Orada kat kat giyindiğinizde biraz da hareket ederseniz mutlaka terleyeceksiniz ve vücudunuzun hava alması için pamuk giymemeniz lazım. Mont ve Pantolon: Bunlar içlikler kadar önemli olmasa da termal yani hava alan ve sıcak tutan yapıya sahip olan şeyler giyerseniz iyi olur. Kayak mont ve pantolonlarını tercih edebilirsiniz. Boyunluklu bir mont giyerseniz de iyi olur. Eller: Eldiven olmazsa olmaz. Mümkün olduğunca çıkarmamaya çalışın. Baş ve Boyun: Atkı yerine boyunluk ve mutlaka bere kullanın. Uzmanlar sentetik ya da polar olanları öneriyorlar. Aşırı soğuk bir dönemde gidiyorsanız kar maskesi kullanabilirsiniz. Diğer: Yanınıza birkaç tane cep ısıtıcısı almanızı tavsiye ederim.Soğukla mücadele için diğer öneriler: Bol bol su için, sıcak içecekler için, elinizi kalbinizin alt hizasında bulundurun, sürekli sabit durmayın hareket edin, iyi beslenin, soğuk şeylere mümkün olduğunca çıplak elle dokunmayın.
Fotoğraflamak: Bunun detayına girmeyeceğim çünkü bu başlı başına ayrı bir konu. En az bu kadar daha yazmam gerekir ki şimdiden çok uzun oldu bu yazı. Sadece şunu söylemek istiyorum: Moraliniz bozulmasın ama profesyonel olmayan bir kamerayla o meşhur fotoğraflarda gördüğünüz Kuzey Işıkları fotoğraflarını çekmeniz neredeyse imkansız.
Kuzey ışıklarını görmek çok sihirli bir şey. Bunu kelimelerle anlatması çok zor. O an zaman duruyor sanki. İlk çıktığı anı çok iyi hatırlıyorum. Çiftlikteki tüm Husky’ler ulumaya başladı, makinem bozuldu, inanılmaz bir duygu kapladı içimi, öylece bakakaldım gökyüzündeki bu sihre. Birkaç dakika sonra ben de fotoğraf makinem de ancak kendimize gelebildik ve bu sihri fotoğraflamaya başladık.
Geçenlerde bir kafe ’de otururken ilginç birisiyle tanıştım. Kendisini ‘Doğada hayatta kalma ve arktik bölge uzmanı’ olarak tanıttı. Norveç ve İsveç’in kuzey bölgelerini avucunun içi gibi biliyor. Söylediği bir şey çok hoşuma gitti. ‘Buralarda her şeye doğa karar veriyor’ dedi.