Burcu GÜRTÜRK / Hürriyet Seyahat Gezgini - Instagram: @burcugurturk | Fotoğraflar: Alamy, Burcu Gürtürk
Ege kasabası ruhunu hiç kaybetmeyen sade güzel: Dalyan
Ege ile Akdeniz’in kavuştuğu yerde bir yanı göl bir yanı deniz cennet bir belde Dalyan. Sazlıkların oluşturduğu labirenti andıran kanalları, Avrupa’nın en iyi açık alanı ilan edilen İztuzu Plajı, antik ören yerleri onu benzersiz kılan özelliklerinden sadece birkaçı. Doğa, kültür ve deniz turizmini tek potada harmanlayan Dalyan, tüm bu özellikleriyle de mevsimsiz bir turizm cenneti. İşte size Dalyan gezi rehberi…
Kaunos Antik Kenti
Dalyan kasabasının hemen karşısında Çandır Köyü sınırları içinde bulunan Kaunos Antik kenti, denizden 152 metre yükseklikte yer alıyor. Kale ve şehir surları, tiyatro, kilise, hamam, depo, çeşme, agora, kent içi yolları, tapınaklar, liman ve mezarlık ören yerinde görülebilecekler arasında. Kaya mezarlarından 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan antik kenti tekne turuna katılarak da görebilirsiniz.
İztuzu Plajı
Caretta caretta cinsi kaplumbağların yumurtalarını bıraktığı ender sahillerden biri olan İztuzu Plajı, 2008 yılında The Times tarafından Avrupa’nın en iyi açık alanı ilan edildi. Etrafı çam ağaçlarıyla çevrili 5 kilometre uzunluğundaki plaj altın sarısı kumlara, berrak bir denize sahip.
Plajın bir ucu İztuzu Plajı diğer ucu ise teknelerle ulaşılabilen Dalyanağzı tarafı… Plajın iki ucunda iki farklı işletme bulunuyor. “Her iki ucu da görmeliyim” derseniz 20 dakikalık bir yürüyüşü de göze alabilirsiniz. Seçim sizin.
Dilerseniz mavi yengeç ve caretta carettaları gözlemleyebileceğiniz turlara da katılabilirsiniz. Ekincik Koyu turları, Jeep safari, Dalaman Çayı’nda rafting diğer günübirlik tematik turlardan öne çıkanlar.
Çamur banyoları ve kaplıcalar
Şifalı kaplıca suları ve çamur banyoları ile bilinen Sultaniye Kaplıcaları, Köyceğiz’den kalkan tekne turlarının duraklarından biri. Kaplıcalara karayoluyla da ulaşım mümkün. Peki burada neler var? Kadın erkek ayrı bölümleri olan kaplıcalar, açık çamur banyosu havuzu ve kaplıca sularının aktığı bir başka açık havuz daha.
Dalyan’da yeme içme
Dalyan’da yeme içme kültürü genellikle deniz ürünleri üzerine kurulu ancak etrafta gördüğümüz restoran tabelalarından anladığımız üzere dünya mutfağından seçmeler de bulmak mümkün. Hint, Uzakdoğu ve İtalyan ilk göze çarpanlar. Biz tercihimizi nehir kenarına yakın bir deniz ürünleri restoranından yana kullandık ve oldukça memnun kaldık.
Fiyatlar el yakmayan cinstendi ve balığımız son derece lezzetliydi. Bu arada Dalyan’da mandalina ve limon ağaçlarının yanı sıra sıklıkla nar ağacı bahçeleri de görüyorsunuz. İztuzu’ndan Dalyan’a giden yol üstünde, sevimli bir bahçe içinde Nar Danesi adında bir işletme var. Narlı dondurma, nar ekşisi, nar suyu kısacası nara dair ne varsa burada bulabilir, acıktıysanız lezzetli menüsüne de göz atabilirsiniz.
Dalyan’da konaklama
Dalyan’da konaklama için otel arayışında olanlara tavsiyem Küçükoteller Derneği üyesi otellerden birini seçmeleri. Zaten belli kıstaslara sahip konaklama tesislerini bünyesine alan derneğe üye otellerden yapacağınız seçimler kaliteli bir konaklama hizmeti alacağınızın da garantisi.