GeriSeyahat Florida’da deniz, güneÅŸ, plaj Napa’da ÅŸarap doÄŸa spa
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Florida’da deniz, güneÅŸ, plaj Napa’da ÅŸarap doÄŸa spa

Florida’da deniz, güneÅŸ, plaj Napa’da ÅŸarap doÄŸa spa

Amerikalılar’ın Åžarap Ãœlkesi diye adlandırdıkları ve en iyi üzümlerin yetiÅŸtiÄŸi bölge San Francisco’nun kuzeyinde yer alıyor. Burada çok sayıda ÅŸarap üretim yeri mevcut ama Napa bunların en tanınmış olanı. Bu bölgenin tek özelliÄŸi ÅŸarapları deÄŸil, aynı zamanda ülkenin en varlıklı insanlarına da ev sahipliÄŸi yapıyor.Florida’daki deniz, güneÅŸ, plaj üçgeni Kaliforniya eyaletinde yer alan Napa’da ÅŸarap, doÄŸa, spa, lüks hayat dörtgenine dönüşmüş. DoÄŸanın cömertliÄŸine paranın görkemi eklenince, dünyadaki cennetler sıralamasına üst sıralardan giriÅŸ yapmış Napa. Mekan San Francisco havaalanı, saat gecenin biri falan, 25 saatlik uçuÅŸtan sonra Napa Vadisi’ne gidecek olan iki adam araba kiralamaya çalışmakta... Ben panik içindeyim, bu karanlıkta daÄŸ başındaki bir adresi nasıl bulacağız diye. Gastronomi ve ÅŸarap ‘Connaisseur’ü (Uzman) geçinen Fransız arkadaşım ise hálá Fransızca’yı dünyanın en önemli dili zannettiÄŸinden olaya Fransız kalmış, reddetmekte Ä°ngilizce denilen sözcükler yığınını. Pakistan’dan gelip ABD mozaiÄŸinde yerini alan araç kiralama ÅŸirketinin yetkilisi de beni yatıştırmak için, ‘Magellan sizi götürür’ diyor. ‘Ne Magellan’ı, ÅŸoför mü bu?’ diye soruyorum. ‘Göstereyim’ diyor, cehaletimle muhatap olmak istemeyen adam. Arabanın ön konsoluna yerleÅŸtirilmiÅŸ olan Magellan, teknoloji harikası bir cihaz. Ekrana gideceÄŸiniz adresi yazıyorsunuz, kadının biri monoloÄŸa baÅŸlıyor: ’Bir mil sonra saÄŸa sapın, yol ayrımına gelince sola dönün, köprüye girmenize yarım mil kaldı’ diye... En sonunda da ‘Geldiniz!’ diyor. Ä°nanamıyor insan, neredeyse sarılıp öpesi geliyor Magellan’ı.EÄžLENCE OLSUN DÄ°YE ÅžARAP ÃœRETÄ°YORLARAmerikalılar’ın Åžarap Ãœlkesi diye adlandırdıkları ve en iyi üzümlerin yetiÅŸtiÄŸi bölge San Francisco’nun kuzeyinde yer alıyor. Burada Yountville, St.Helena, Calistoga, Healdsburg, Paso Robles, Sonoma gibi çok sayıda ÅŸarap üretimi yapılan yer mevcut ama Napa bunların en tanınmış olanı. Bu bölgenin tek özelliÄŸi ÅŸarapları deÄŸil, aynı zamanda ülkenin en varlıklı insanlarına da ev sahipliÄŸi yapıyor. Önce Eyster ailesiyle buluÅŸma var programda. Bunlar eÄŸlence olsun diye ÅŸarap üretenlerden! Ä°nanamayacaksınız ama böyle birçok insan mevcut. Para çok olunca bazen baÅŸa bela olabiliyor. AkÅŸam gittiÄŸimiz ve çoÄŸu kaynakta ABD’nin en iyi restoranı olarak geçen ve en az iki ay önceden rezervasyon yaptırmanız gereken French Laundry’de (www.frenchlaundry.com) ünlü ÅŸef Thomas Keller’in yemeklerini tadarken ÅŸaraptan bahsediyoruz, denediÄŸimiz de fiks mönü. İçmeye önce ÅŸampanya ve portakal suyu karışımı Mimosa ile baÅŸlayıp sadece bu yöreye özgü bir üzüm çeÅŸidi olan Zinfandel’den yapılma bir ÅŸarapla devam ediyoruz.Benim saydığım kadarıyla, küçük porsiyonlar halinde on iki farklı yemek geliyor. Burada yemek yemek adeta bir eÄŸitim, bedeli de bayağı ağır. Fiks mönü fiyatı içki hariç 135 dolar! Ödeyen konumunda olmamak bazen sevinç kaynağı olabiliyor! Tamam, ortam, sunum, damak tadı olaÄŸanüstü ama ödenen para öyle fahiÅŸ ki sonrasında aklımda kalan tek ÅŸey vicdan azabı! Gene de meraklısına not, bu ünlü ÅŸefin New York‘ta da Per Se isimli bir restoranı var. Etiket için yaÅŸamak sadece bizim ülkeye mahsus deÄŸil, bu mekana müşteri olarak gelmek toplumsal merdivende basamak atlattırıyor size. Etraftakilere bakıyorum, vücut dili bütün sırları ortaya dökmekte. EÄŸitim ve iÅŸ hayatının yaklaşık yirmi yılını Amerikalılar’la geçirmiÅŸ biri olarak, tecrübelerim ve gözlemlerimden süzülen birkaç ÅŸeyi paylaÅŸmak istiyorum: ABD göreceli olarak yeni bir ülke, ne ortak bir tarih var ne de kültür. Bizde nasıl eskiciden alınan ‘PaÅŸa Dede’ tablosuyla geçmiÅŸ satın alınıyorsa, burada da ödünç kültüre sığınıyor insanlar. Altta, yürürken çıkarttığı sesten dolayı flip flop dedikleri, Türkçe mealiyle parmak arası terlik, üstte çiçeÄŸi bol bir Havai gömlekle, pazar brunch’larında ÅŸarap yüceltme sohbetleri yapmak en yaygın ÅŸey Napa’da. Cümlelerin arasına Fransızca, Ä°talyanca ya da Latince kelimeler serpiÅŸtirmek de kültürel göstergeler. Bu arada son dönemin en gözde kelimesi ‘Low Carb’. O da ne demeyin. Obezitenin etrafta kol gezdiÄŸi ABD’de düşük kalorinin pabucu dama atılmış. Devir yiyeceklerin yanına ‘Düşük Karbonhidrat Oranı’ yazma devri. Rejimiyle meÅŸhur Atkins ölmüş ama öğretileri kalmış yadigar.AMERÄ°KAN RÃœYASI TAM GAZ KADEHLER HEP HAVADAErtesi sabah adları bilindik üç beÅŸ ÅŸaraphaneyi gezmek için evden çıkıyoruz. Domaine Chandon (www.chandon.com), Clos du Val (www.closduval.com), Sterling (www.sterlingvineyards.com ), Artesa (www.artesawinery.com), Ferrari Carano’yu (www.ferrari-carano.com ) ziyaret edip, bol miktarda ÅŸarap tadımı yaptıktan sonra ‘Dünya ne güzel, insanlar ne iyi’ modunda son olarak Araujo marka ÅŸarapların üretildiÄŸi, muhteÅŸem bir çiftliÄŸin içinde yer alan ÅŸaraphaneye gidiyoruz. Sahibe babasının iÅŸi dolayısıyla genç kızlığı Ä°zmir’de geçen, Türkiye’de yaÅŸarken insanların Defne dediÄŸi ama adı Daphne olan çok hoÅŸ ve asil bir kadın. Ãœrettikleri ÅŸaraplardan bir tanesi Las Vegas’ta, içinde 350 milyon dolarlık sanat eserlerinin olduÄŸu müze bile bulunan meÅŸhur Bellagio otelinde 875 dolardan satılıyor. Geriye dönerken geziden hafızama neler kaydettiÄŸimi düşünüyorum. Napa’da ‘Amerikan Rüyası’ tam gaz devam etmekte. Kadehler hep havada, konuÅŸulan konular ise su üstünde kulaç atmakta. Åžu kısacık ömürde kimse derinlere dalma niyetinde deÄŸil anlaşılan. Onun için kaldırın siz de kadehleri, hadi ‘Şerefe’ ya da ‘Cheers...’300’ÜN ÃœZERÄ°NDE ÅžARAPHANE ABD’deki ÅŸarap üretiminin yalnızca yüzde 5’i Napa ve civarında yapılıyor. Åžarap iÅŸine sadece 40 yıl önce soyunmuÅŸ olmalarına raÄŸmen, buradaki ÅŸarapların meÅŸhur olmasının sebebi en kaliteli markaların bu bölgede üretim yapmasından kaynaklanıyor. 300’ün üzerinde ÅŸaraphane var ve bunların üretimlerinde Ä°talya, Avustralya gibi ülkelerden gelen üzümler de kullanılıyor. Önemli olan zaten üzümün menÅŸeinden ziyade, ÅŸarabın kalitesi. BaÄŸlarda da ağırlıklı olarak Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon gibi Fransız ve Sangiovese gibi Ä°talyan kökenli üzümleri yetiÅŸtirmeyi tercih ediyorlar. Â
False