GeriSeyahat Filipinler'in ekoturizm merkezi Bohol adası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Filipinler'in ekoturizm merkezi Bohol adası

Filipinler'in ekoturizm merkezi Bohol adası

Filipinler’in başkenti Manila’ya havayoluyla bir saat uzaklıkta Bohol Adası. Dünyada sadece burada yaşayan Tarsier maymunları, Çikolata Tepeleri, balinalarıyla ünlü bir ekoturizm merkezi. Okurumuz Attila Atasoy geçen ay gittiği Bohol Adası’nın zenginliklerine hayran kaldığını söylüyor.

İçimdeki ses sürekli “Filipinler” diyordu. Ama irili ufaklı 7 bin 107 adadan oluşan bu rengarenk coğrafyayı bir çırpıda keşfetmek kolay değildi. Ülkenin üç önemli bölgesini tanıyacaktık. Bunlardan biri de Filipinlerin madalyonu olarak gördüğüm ekoturizm merkezi Bohol’dü.
Güneydoğu Asya’da bulunan bir ada ülkesi Filipinler. Nüfusu 100 milyonu geçen ülke renkli kültürü, doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Macellan, 1521’de bu topraklara ayak bastı ve 333 yıl sürecek İspanyol egemenliğini başlattı. Sonrasında Amerikalılar 44 yıl, Japonlar da İkinci Dünya Savaşı’nda 4 yıl egemen oldu bu güzelim coğrafyaya. İçimdeki ses haklı çıktı. Tarihten gelen renklerini yaşatan, geleneksel ile moderni, zengin ile yoksulu sıcak, sakin, renkli ruhuyla kaynaştıran Filipinler güler yüzüyle karşıladı bizi. Adını İspanyol Kralı Philip’ten almış olan ülke üç ana bölgeye ayrılıyor. Kuzeyde başkent Manila’nın da olduğu Luzon, ortada Visayas, güneyde ise Müslümanların da yaşadığı Mindanao.

/images/100/0x0/55eb1e8df018fbb8f8ac684d

BU KIYILARIN MÜDAVİMİ BALİNALAR

Başkent Manila’dan havayoluyla bir saatte ulaştığımız Bohol Adası, ülkenin onuncu büyük adası ve mutlaka görülmesi gereken yerlerinden. 27 köyü ve bir şehri var. Tek şehir Tagbilaran, aynı zamanda Cebu ve diğer adalara açılan önemli bir liman. Bohol Adası’nın yaklaşık bir buçuk milyonluk nüfusun yüzde 90’ı katolik. Geçim kaynakları çiftçilik, balıkçılık ve turizm. Dünyada sadece burada yaşayan Tarsier maymunları ve Çikolata Tepeleri’yle ünlü bir ekoturizm merkezi Bohol. Şubat-nisan arasında balinaların geldiği, denizin öğleden sonra 100-200 metre çekildiği Bohol Plajı 2 km uzunluğunda. Ayrıca hemen güneybatı ucundaki küçük ada Panglao, bal üreten tatil köyleri, plajları ve Hinagdanan Mağarası’yla ünlü.

Tarsier maymunu

Steven Spielberg’in ET için ilham aldığı maymun türü Tarsier, mahzun ve gerçekten çok sevimli bir canlı. Boyu çok küçük ama son derece gururlu. Yakalanıp kapatıldığı zaman intihar ediyor. İngiltere Prensi Charles’ın da yardımı ile korumaya alınmış. 20-25 yıl yaşıyor, hamilelik dönemi altı ay ve sadece bir bebek doğuruyor. Böcek, solucan, küçük kertenkelelerle besleniyor. Yöre halkının “Mago” dediği Tarsier’ler çok güçlü ayaklara sahip ve 3-4 metre zıplayabiliyor.

Şifa adası Panglao

Bohol’un güneybatı ucuna neredeyse bitişik gibi duran küçük Panglao Adası tam bir arıcılık merkezi. Kaldığımız Bohol Bee Farm Resort gibi birçok tatil köyünde arıcılık ve sebzecilik yapılıyor ve konaklayanlar çeşit çeşit şifalı bal, bitki çaylarından test ederek satın alabiliyor. Ülkenin dört bir yanından adaya gelen okul çocukları özellikle buralara rağbet ediyorlar. Bohol Adası’nda kelebek çiftliği ile botanik parkı da ilgi gören yerlerden.

Çikolata Tepeleri

Kıvrımlı yollardan ulaşıyorsunuz bu kalker içeren tepelere. Ama muz ve Hindistan cevizi ağaçlarının süslediği yollardan gitmek gayet keyifli. Tagbilaran’dan Batuan köyüne geliniyor, sonra Carmen bölgesine doğru yol alınıyor Çikolata Tepeleri’ni görmek için. Toplam bin 268 ağaçsız tepe var. Kalker ihtiva eden bir çeşit karstik oluşum bunlar. Yağışlı sezonda (haziran, temmuz, ağustos) yeşeren tepeler diğer dönemlerde kuruyup kahverengiye dönüşüyor. Renkleri çikolatayı andırdığı için böyle isimlendiriliyorlar. Tabii yörede birkaç efsane de anlatılıyor bununla ilgili. Çikolata Tepeleri’nde konaklama tesisi mevcut. En güzelinin gecelik fiyatı 1200 Pezo, yani 55 TL.

10 maddeyle Filipinler

- Türkiye’nin un ihracatının üçte ikisi Filipinler’e yapılıyor ama THY’nin buraya henüz seferi yok.
- Macellan’ı öldüren Opon kabilesi şefinin adı Lapulapu, bir balık ismi.
- İspanyolların yaptığı en iyi şey bu ülkeye gitarı öğretmek olmuş. Her yerde müzik var. Yolcu bekleme salonlarında bile. Zaten Filipinliler müzik konusunda çok yetenekli.
- Manila büyükelçimiz Hatice Pınar Işık, ucuzluğu ile ünlü ülkenin Türk yatırımcılar için ideal olduğunu söylüyor ama henüz gözle görünen bir teşebbüs olmadığını da vurguluyor.
- Bütün ülkede henüz 250 Türk var.
- Tropikal ülkede sıcaklık (28-32 derece) pek değişmiyor, nem ve yağış durumu değişiyor.
- Para birimi Pezo. Bugünlerde 1 USD=42 Pezo, 1 Euro=50 Pezo civarında.
- Ülkenin yüzde 85’i Katolik, yüzde 8’i Müslüman. Taoizm, Budizm, Hinduizm diğer dinler.
- Toplu taşımacılık yaygın. Hepsi birbirinden farklı renkte cipten bozma dolmuşlar ve üç tekerlekli motosikletler hizmet veriyor. Taksiler de çok ucuz.
- Bütün ülkede taksiler mavi alarm lambası taşıyor. Herhangi bir tehlikede bu ışık yakılarak alarm veriliyor.

False