GeriSeyahat En zehirli mönü
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
En zehirli mönü

En zehirli mönü

Amerikalıların ‘‘Öldürücü oranda zehirli’’ diye nitelediği fugu balığını, Japonlar, kendi mutfaklarının en gözde yemeklerinden biri olarak yıllardır yiyor.

Fugu adı verilen bu hayli pahalı balık, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nce (FDA) ‘‘hızlı ve korkunç’’ ölümlere neden olabilecek derecede zehirli sayılıyor. FDA'ya göre, fugu balığının yumurta, karaciğer ve bağırsaklarında, insanın bağışıklık sisteminde en ufak bir zayıflık varsa anında ve kıvrandırarak öldürecek potansiyele sahip bir zehir olan ‘‘tetrodotoxin’’ maddesi bulunuyor.

Japonlar kumar mı oynuyor

Oysa bu denli öldürücü fugu balığı, Japonya restoranlarının en gözde yemeklerinden biri. Japon yemeklerinden bazıları, ‘‘kirpi balığı’’ da denilen bu balıktan yapılıyor. Japonlar bu balığın ızgarasını, kızartmasını, hele hele nefis sebzelerle donanmış buğulamasını yaptıkları gibi hiçbir organını da ziyan etmiyorlar. Kafası dahil, bütün parçaları afiyetle yendikten sonra suyuyla da çorba ve pirinç lapası yapılıyor.

Cenaze çiçeği biçiminde

Japonya'nın en pahalı yemeklerinden olan fugu lezzetli olduğu kadar sofralara çok şık biçimde süslenerek geliyor. Ancak ironik bir biçimde, balığın ne kadar öldürücü olduğu mesajını da vermek istermiş gibi, tabaktaki ince dilinmiş fugu parçaları, Japonların geleneksel cenaze çiçeği olan krizantem biçiminde yerleştiriliyor. Bugüne kadar hiçbir Japon'un bu balıktan yediği için zehirlenerek öldüğüne dair bilgi de yok.

False