En iyi 10 kış tırmanış rotası
Anadolu zengin yürüyüş ve kış tırmanış rotalarına sahip. Karla ve buzla kaplanan bölgeler heyecan ve adrenalin dolu bir macera sunuyor. Uzman jürimiz en iyi parkurları seçti. Ancak gerekli ekipman ve güvenlik önlemlerini almadan, ayrıca bir dağ rehberi olmadan yola çıkmamalısınız.
1- ALADAĞLAR / NİĞDE
Burası tam bir kış tırmanış cenneti. Dağcılar tarafından Anadolu’nun Alpleri olarak anılıyor. En yüksek zirvesi 3767 metreyle Kızılkaya olan bölgede diğer önemli zirveler Büyük Demirkazık (3756 m), Kaldı (3748 m) ve Emler (3728 m). Tunç Fındık, “Dağcılık olarak zevkli ve manzaralı bir kış çıkışı için mükemmel” diyor.
2- ULUDAĞ / BURSA
Türkiye’nin en önemli kayak merkezinde, tırmanış bakımından da oldukça zengin. Yer yer 3 metreyi bulan karlarla boğuşabilir veya buz tırmanışı ya da miks tırmanışlar yapabilirsiniz. 2011 yılında başlayan ‘Uludağ Miks Tırmanış Festivali’ 18 Mart’ta gerçekleştirilecek.
3- ERCİYES DAĞI / KAYSERİ
İç Anadolu’nun heybetli dağı kış tırmanışı açısından oldukça zorlu. Dağın iki zirvesi var. Biri 3 bin 900 metrelik Küçük Zirve, diğeri 3 bin 916 metrelik Büyük Zirve. Üç farklı tırmanış rotasından en risksizi Şeytan Boğazı.
4- KAÇKARLAR / RİZE
Yıl boyunca kalıcı buzulların görüldüğü bölgede unutamayacağınız bir deneyim yaşayabilirsiniz. Buz tırmanış malzemeleriyle şubat-mart ayları arası tırmanış için en iyi dönem. Yıldırım Güngör, “Zorlu, tehlikeli ama en güzel manzarayı burada görebilirsiniz” diyor.
5- HASAN DAĞI / AKSARAY
İç Anadolu’nun ikinci yüksek dağında tırmanışçılar güneye göre kuzey yamacını daha çok tercih ediyor. Kuzeyde klasikleşmiş dört rota var. Esra Ergin, “Yıl boyunca her mevsim sıkça ziyaret edilen bölgede çok fazla teknik zorluk içermeyen zirve tırmanış faaliyeti gerçekleştirilebilir” diyor.
6- KIZLAR SİVRİSİ / ANTALYA
Beydağları’nın bir parçası olan Kızlar Sivrisi’ne diğer dağlara göre daha kolay çıkılabiliyor. Tırmanış sedir ormanlarının arasından geçerek başlıyor. Ardından karşınıza tüm heybetiyle dondurma külahını andıran eşsiz bir manzara çıkıyor.
7- SÜPHAN DAĞI / BİTLİS
Beyaza bürünmüş Türkiye’nin en yüksek üçüncü dağına tırmanırken size masmavi Van Gölü manzarası eşlik eder. Güney ve doğu yamacı tırmanış için uygundur. Zirveye ulaştığınızda ise buzul gölleri karşınıza çıkacak.
8- DONMUŞ ŞELALE / ERZURUM
Uzundere’de 1000-2400 metre arasında, sayısı 10’a varan donmuş şelaleler buz tırmanışı için harika bir bölge. Şerafin, Abinis ve Cehennem Vadisi’ndeki iki kollu şelaleleri mutlaka denemelisiniz. Buz tırmanışı riskli olduğundan bir uzmanla gitmelisiniz.
9- ILGAZ / KASTAMONU
Anadolu’nun en yüce dağı mı bilinmez ama bölgedeki en görkemli dağ olduğu kesin. Kış aylarında kayak, dağcı ve kış yürüyüşü tutkunlarının akınına uğruyor. Dağcılık Federasyonu bazı eğitimleri burada veriyor. Yani bölgede iyi bir deneyim kazanabilirsiniz.
10- DAVRAZ / ISPARTA
Dağ yapısından dolayı çığ riski yok denecek kadar az. Bu yüzden kayak, kış yürüyüşü ve tırmanışlar için oldukça güvenli. Kış yürüyüşleri ve tırmanışlar için dağın yüksek kesimleri nisanın sonuna kadar karlı oluyor.
JÜRİ