Yaşar ANTER- Mustafa SARIİPEK/ FETHİYE(DHA)
Son Güncelleme:
Ege'nin iki kıyısında iki kral balıkçı
Ege'nin iki yakasında iki balık lokantası var. Biri Yunanistan'ın Sömbeki (Simi) Adası'nda, diğeri Fethiye'nin Turunç Pınarı Koyu'nda. Her iki lokanta da gösterişten uzak sıradan birer balıkçı.
Bir başka ortak yönleri daha var: Sanat dünyasından politikaya pek çok ünlüyü ağırlıyorlar. Fiyatları da benziyor. Lüks lokantalardan çok daha ucuz. Yunanlı işletmeci Manos Mangos ile Fethiyeli Osman Aydın'ın bir başka ortak yanı da birbirlerinden habersiz, Türk-Yunan dostluğuna hizmet etmeleri. Manos Mangos, Türkiye'de şube açmayı düşünüyor, Osman Aydın, ‘‘Beni Yunanlılar meşhur etti’’ diyor.
FETHİYE’DE BALIKÇI OSMAN
Dağlarda gezerken aval aval şimdi oldum kral
Fethiye'nin Turunç Pınarı Koyu'ndaki Balıkçı Osman'ın Yeri de mavi yolculuğa çıkanların, son zamanlarda çok tuttuğu bir uğrak yeri. Osman Aydın (43) keresteden yaptığı bir binada, tahta masa ve iskemlelerden oluşan bu lokantayı 1981'de açtı. 700 metre yükseklikteki dağdan su getirdi. Lokantanın duvarına ‘‘Ye ye ye. Yemezsen davacı olur senden can. Yersen hem sen kazanacaksın, hem de Osman Amcan’’ diye yazdı. Sadece tekneyle ulaşılabilen lokantası için ‘‘Allah'ın dağında müşteri bekliyorsun’’ diye gülen arkadaşlarına inat, 4 yıl dayandı.
DOSTUM YUNANLILAR
İşleri, Ege'de mavi yolculuğa çıkan Yunanlılar lokantayı keşfedince açıldı. Bu cennet gibi koya bir kere gelip, Balıkçı Osman'ın balıklarını bir kere yiyen Yunanlılar, buradan bir daha kopamadılar. Bu sayede müşteri sayısı hızla arttı.
‘‘Artık işin zevkini almaya başlamıştım. Beni ben yapan Yunanlılar oldu. Dağlarda gezerken aval aval, şimdi olacaktım bir kral. Yunanlılar'la dostluğum hayli ilerledi. Milletvekilleri, doktorlar, işadamları geliyordu. Sonra İtalyanlar keşfetti. Sonra Türkler de tanımaya başladı. 1984'te, rahmetli Turgut Özal koya gelip çok beğenmişti. Şimdi duyan geliyor. Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve Süleyman Demirel haricinde, tanınmış çok politikacı ağırladım. Şener Şen, Türkan Şoray, Sezen Aksu, Bülent Ersoy, Alişan, Mustafa Sandal, Demet Akalın, basketbolcu İbrahim Kutluay ve futbolcular ünlü konuklarım arasında.’’
RAKI SOSLU BALIK
Loakantada tüm deniz ürünleri satılıyor. Ama en çok laos, levrek, sinarit gibi balıklar beğeniliyor. Laosun çeşitlerini, bir duble rakı katarak pişiriyorlar. Başka özel sosları da var: ‘‘Yunanlılar şaraplı sinarite bayılıyor. Zeytinli, karidesli, tereyağlı, soğanlı ekmeğimizi kendimiz pişiriyoruz’’ diyor. Zengin bir sofradan bir kişinin 25 milyon lira ödeyerek kalktığını belirten Balıkçı Osman, ‘‘Bizde herşey doyana kadar’’ diyor.
Balıkçı Osman'ın yerinde bazı günler 100 kilo balık tükeniyor. Bir defada 200 kişi ağırlanıyor. Yıllar önce bir süre yanlarında çalışan Fransız gencin, kendilerinden edindiği tecrübeyle Paris'te lokanta açıp meşhur olduğunu anlatıyor Osman Aydın. Lokantası kışın da açık. Lokantası sayesinde sayısız dostluk kurmuş: ‘‘Özellikle Yunanlılar'ın yeri başka. Mesela eczacı Nicolas, her gelişinde hediye getirir. Biz de ona keçi eti, zeytin, zeytinyağı armağan ederiz.’’
YUNANİSTAN’IN SİMİ ADASI’NDA BALIKÇI MANOS
Hayatta iki büyük tutkum var: Balık ve kadın
Manos Mangos, Atina'da garsonluk yaparken, 16 yıl önce tatil için geldiği Simi'ye hayran kaldı. Adada tanıştığı Mina'ya duyduğu aşk, Mangos'u Simi'ye daha da bağladı. Mina'yla evlenip adaya yerleşen yakışıklı garson, balıkçı barınağında, kısa sürede ününü dünyaya yayacak Manos Fish adlı lokantayı açtı.
1500 yıllık bir yerleşim yeri Simi. Adada 10 balıkçı lokantası var. Ama kralları, politikacıları, sanatçıları, zengin turistleri adaya taşıyan Manos Fish lokantası oldu. Simi'ye yapılan ‘‘Balıkçı Manos’’ turlarına, lokantanın deniz ürünlerini keşfetmekte gecikmeyen Türk müşteriler de katıldı.
Ege ile Akdeniz'in kesiştiği suların kıyısındaki lokanta bugüne kadar Ürdün Kralı Abdullah ve eşi Kraliçe Rania, Pakistan ve Malezya başbakanları, Mick Jagger, Dustin Hoffman, Pamela Black, Ahmet Ertegün, futbolcu Baggio, Beckenbauer, Hollandalı müzik grubu Abba, Bill Gates, Robert De Niro, Prens Charles, Erdal İnönü, Faruk Süren, Cem Uzan, Dinç Bilgin gibi ünlü isimleri ağırladı.
Şatafattan uzak, tahta masa ve sandalyeleriyle sıradan bir sahil lokantası olan 60 kişilik Manos Fish'te yazın rezervasyon yaptırmadan yemek yemek imkansız. İki kişi soğuk mezeler, midye, karides, balık, salata, içkiden oluşan bir yemek için 50 dolar ödüyor. Lokantanın önünde uzun kuyruklar oluşuyor.
BALIK TUTMAK APTALCA
Günde yaklaşık 1000 kişinin yemek yediği Manos Fish'te yılda 250 tona yakın deniz ürünü tüketiliyor. Karides, ahtapot, çipura, kılıç balığı, ıstakoz, midye başta olmak üzere 45 çeşit deniz ürünü sunuluyor müşterilere. Aşçılarıyla birlikte pişirip, garsonlarıyla birlikte servis yapan 38 yaşındaki Manos Mangos, ‘‘Hayatta en çok tutkun olduğum şey balık ve kadın’’ diyor. ‘‘Daha gençken çok çapkındım. Balık burcuyum, ancak hayatımda hiç balık tutmadım, oltayla veya ağla balık tutmak bana aptalca geliyor. Satın alma şansım var da ondan. Herkes balık pişiriyor. Benim ayrıcalığım bu işe yüreğimi koymam. En güzel ürünüm karides, yağda kızart, kabuklarıyla ye, tadına doyulmaz. Balıktan başka şey pişirmem, yemem de!’’
Balıkçı Manos, yakışıklı, sevimli, cana yakın. Turist kızlar onunla birlikte fotoğraf çektirmek için yarışıyor. Ama Manos ‘‘Buraya gelen ünlülerin birçoğunu tanımam. Fotoğraf çektirmekten hoşlanmıyorum, işim aksıyor’’ diyor.
Lokantasında Tarkan'ın tüm CD'lerini bulunduran Manos Mangos, özellikle Türk müşterilerine ‘‘Kuzu Kuzu’’ şarkısı eşliğinde servis yapıyor:
‘‘Tarkan tutkunuyum ben. Tarkan'ın kesinlikle buraya gelmesini sağlayacağım, ayrıca o kadar çok Türk dostum var ki Bodrum ve İstanbul'da bir balık lokantası açmayı düşünüyorum.’’
SİMİ'YE NASIL GİDİLİR
Bodrum'dan her gün saat 09.00'da kalkan feribotlarla önce Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na, oradan da her saat başı kalkan feribotlarla Simi'ye ulaşmak mümkün. Ayrıca haftanın üç günü John P. gemisi, Yunan adalarına vizesiz günlük tur düzenliyor. Salı, perşembe ve cuma günleri Marmaris-Simi-Rodos-Marmaris turuna 92 dolar, pazar günleri de Bodrum-Simi-Kos-Bodrum turuna 80 dolar ödeyerek katılmak mümkün.
FETHİYE’DE BALIKÇI OSMAN
Dağlarda gezerken aval aval şimdi oldum kral
Fethiye'nin Turunç Pınarı Koyu'ndaki Balıkçı Osman'ın Yeri de mavi yolculuğa çıkanların, son zamanlarda çok tuttuğu bir uğrak yeri. Osman Aydın (43) keresteden yaptığı bir binada, tahta masa ve iskemlelerden oluşan bu lokantayı 1981'de açtı. 700 metre yükseklikteki dağdan su getirdi. Lokantanın duvarına ‘‘Ye ye ye. Yemezsen davacı olur senden can. Yersen hem sen kazanacaksın, hem de Osman Amcan’’ diye yazdı. Sadece tekneyle ulaşılabilen lokantası için ‘‘Allah'ın dağında müşteri bekliyorsun’’ diye gülen arkadaşlarına inat, 4 yıl dayandı.
DOSTUM YUNANLILAR
İşleri, Ege'de mavi yolculuğa çıkan Yunanlılar lokantayı keşfedince açıldı. Bu cennet gibi koya bir kere gelip, Balıkçı Osman'ın balıklarını bir kere yiyen Yunanlılar, buradan bir daha kopamadılar. Bu sayede müşteri sayısı hızla arttı.
‘‘Artık işin zevkini almaya başlamıştım. Beni ben yapan Yunanlılar oldu. Dağlarda gezerken aval aval, şimdi olacaktım bir kral. Yunanlılar'la dostluğum hayli ilerledi. Milletvekilleri, doktorlar, işadamları geliyordu. Sonra İtalyanlar keşfetti. Sonra Türkler de tanımaya başladı. 1984'te, rahmetli Turgut Özal koya gelip çok beğenmişti. Şimdi duyan geliyor. Bülent Ecevit, Necmettin Erbakan ve Süleyman Demirel haricinde, tanınmış çok politikacı ağırladım. Şener Şen, Türkan Şoray, Sezen Aksu, Bülent Ersoy, Alişan, Mustafa Sandal, Demet Akalın, basketbolcu İbrahim Kutluay ve futbolcular ünlü konuklarım arasında.’’
RAKI SOSLU BALIK
Loakantada tüm deniz ürünleri satılıyor. Ama en çok laos, levrek, sinarit gibi balıklar beğeniliyor. Laosun çeşitlerini, bir duble rakı katarak pişiriyorlar. Başka özel sosları da var: ‘‘Yunanlılar şaraplı sinarite bayılıyor. Zeytinli, karidesli, tereyağlı, soğanlı ekmeğimizi kendimiz pişiriyoruz’’ diyor. Zengin bir sofradan bir kişinin 25 milyon lira ödeyerek kalktığını belirten Balıkçı Osman, ‘‘Bizde herşey doyana kadar’’ diyor.
Balıkçı Osman'ın yerinde bazı günler 100 kilo balık tükeniyor. Bir defada 200 kişi ağırlanıyor. Yıllar önce bir süre yanlarında çalışan Fransız gencin, kendilerinden edindiği tecrübeyle Paris'te lokanta açıp meşhur olduğunu anlatıyor Osman Aydın. Lokantası kışın da açık. Lokantası sayesinde sayısız dostluk kurmuş: ‘‘Özellikle Yunanlılar'ın yeri başka. Mesela eczacı Nicolas, her gelişinde hediye getirir. Biz de ona keçi eti, zeytin, zeytinyağı armağan ederiz.’’
YUNANİSTAN’IN SİMİ ADASI’NDA BALIKÇI MANOS
Hayatta iki büyük tutkum var: Balık ve kadın
Manos Mangos, Atina'da garsonluk yaparken, 16 yıl önce tatil için geldiği Simi'ye hayran kaldı. Adada tanıştığı Mina'ya duyduğu aşk, Mangos'u Simi'ye daha da bağladı. Mina'yla evlenip adaya yerleşen yakışıklı garson, balıkçı barınağında, kısa sürede ününü dünyaya yayacak Manos Fish adlı lokantayı açtı.
1500 yıllık bir yerleşim yeri Simi. Adada 10 balıkçı lokantası var. Ama kralları, politikacıları, sanatçıları, zengin turistleri adaya taşıyan Manos Fish lokantası oldu. Simi'ye yapılan ‘‘Balıkçı Manos’’ turlarına, lokantanın deniz ürünlerini keşfetmekte gecikmeyen Türk müşteriler de katıldı.
Ege ile Akdeniz'in kesiştiği suların kıyısındaki lokanta bugüne kadar Ürdün Kralı Abdullah ve eşi Kraliçe Rania, Pakistan ve Malezya başbakanları, Mick Jagger, Dustin Hoffman, Pamela Black, Ahmet Ertegün, futbolcu Baggio, Beckenbauer, Hollandalı müzik grubu Abba, Bill Gates, Robert De Niro, Prens Charles, Erdal İnönü, Faruk Süren, Cem Uzan, Dinç Bilgin gibi ünlü isimleri ağırladı.
Şatafattan uzak, tahta masa ve sandalyeleriyle sıradan bir sahil lokantası olan 60 kişilik Manos Fish'te yazın rezervasyon yaptırmadan yemek yemek imkansız. İki kişi soğuk mezeler, midye, karides, balık, salata, içkiden oluşan bir yemek için 50 dolar ödüyor. Lokantanın önünde uzun kuyruklar oluşuyor.
BALIK TUTMAK APTALCA
Günde yaklaşık 1000 kişinin yemek yediği Manos Fish'te yılda 250 tona yakın deniz ürünü tüketiliyor. Karides, ahtapot, çipura, kılıç balığı, ıstakoz, midye başta olmak üzere 45 çeşit deniz ürünü sunuluyor müşterilere. Aşçılarıyla birlikte pişirip, garsonlarıyla birlikte servis yapan 38 yaşındaki Manos Mangos, ‘‘Hayatta en çok tutkun olduğum şey balık ve kadın’’ diyor. ‘‘Daha gençken çok çapkındım. Balık burcuyum, ancak hayatımda hiç balık tutmadım, oltayla veya ağla balık tutmak bana aptalca geliyor. Satın alma şansım var da ondan. Herkes balık pişiriyor. Benim ayrıcalığım bu işe yüreğimi koymam. En güzel ürünüm karides, yağda kızart, kabuklarıyla ye, tadına doyulmaz. Balıktan başka şey pişirmem, yemem de!’’
Balıkçı Manos, yakışıklı, sevimli, cana yakın. Turist kızlar onunla birlikte fotoğraf çektirmek için yarışıyor. Ama Manos ‘‘Buraya gelen ünlülerin birçoğunu tanımam. Fotoğraf çektirmekten hoşlanmıyorum, işim aksıyor’’ diyor.
Lokantasında Tarkan'ın tüm CD'lerini bulunduran Manos Mangos, özellikle Türk müşterilerine ‘‘Kuzu Kuzu’’ şarkısı eşliğinde servis yapıyor:
‘‘Tarkan tutkunuyum ben. Tarkan'ın kesinlikle buraya gelmesini sağlayacağım, ayrıca o kadar çok Türk dostum var ki Bodrum ve İstanbul'da bir balık lokantası açmayı düşünüyorum.’’
SİMİ'YE NASIL GİDİLİR
Bodrum'dan her gün saat 09.00'da kalkan feribotlarla önce Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na, oradan da her saat başı kalkan feribotlarla Simi'ye ulaşmak mümkün. Ayrıca haftanın üç günü John P. gemisi, Yunan adalarına vizesiz günlük tur düzenliyor. Salı, perşembe ve cuma günleri Marmaris-Simi-Rodos-Marmaris turuna 92 dolar, pazar günleri de Bodrum-Simi-Kos-Bodrum turuna 80 dolar ödeyerek katılmak mümkün.