GeriSeyahat Dünyanın en güzel sualtı fotoğrafını bir Türk çekti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın en güzel sualtı fotoğrafını bir Türk çekti

Dünyanın en güzel sualtı fotoğrafını bir Türk çekti

Büyüleyici bir cennetin derinliklerinde yeşil renkli bir lahana mercanı görülüyor bu fotoğrafta. Onu, dalgıçların ibadet yeri kabul edilen Kızıldeniz'de Alptekin Baloğlu çekti. Bu fotoğraf, Asian Geographic Dergisi tarafından genişaçı dalında dünya birincisi seçildi.

Alptekin Baloğlu (36) aslında bir mimar. Aynı zamanda bir matbaacı. Aynı zamanda da usta bir köfteci! Levent'teki ‘‘Hain Köfte’’ lokantası, sakızlı fırın sütlacıyla ünlü. Ama onun asıl hayatı, babasını ‘‘niye biz denizin altında yaşamıyoruz?’’ gibi sorularla bunalttığı çocukluk günlerinden beri, dünyanın öbür yarısı: Sualtındaki hayata imreniyor, hayat dersini denizlerin dibinde öğrendiğine inanıyor.

Asian Geographic Dergisi'nin Singapur'da düzenlediği uluslararası sualtı fotoğraf yarışmasında Alptekin Baloğlu'nun fotoğrafı dünya birincisi seçildi. ‘‘Bir misyonum olduğunu düşünüyorum; sualtı dünyasını tanıtarak sevdirmek ve korunmasını sağlamak. Çünkü insanlar tanımadıkları şeyi sevmiyorlar, o zaman da korumayı düşünmüyorlar’’ diyor.

Alptekin Baloğlu 36 yaşında bir mimar. Ağabeyiyle birlikte basım işinde çalışıyor. Dördüncü Levent Sanayi Sitesi'nde matbaaları var. Bir sokak ötede de ‘‘Hain Köfte’’ isimli bir köfteci dükkanı çalıştırıyor. Şık bir dükkan. Özel formüllü köfteleri ağabeyiyle birlikte yoğuruyor. Sadece köftede değil, sakızlı fırın sütlaçta da iddialı.

İLK HOCASI COUSTEAU

Alptekin Baloğlu daha çocukken babasını deniz sorularıyla bunaltırmış: Biz niye denizin altında yaşamıyoruz? Balıklar konuşurken su yutmuyor mu?

Sonra Kaptan Cousteau belgesellerini seyretmeye başlıyor ve dünyası değişiyor: ‘‘Bu belgeseller denizlerin sadece bol bol yediğim palamut ve hamsilerden oluşmadığını öğretti bana. Renkli, esrarengiz bir dünyanın varlığını şaşkınlıkla farkettim...’’

Yıllar sonra, 1994'te nihayet tüplü dalış eğitimi alıyor, ilk dalışını da Marmara Denizi'ndeki Yassıada açıklarında yapıyor. Büyük bir hayal kırıklığı! Balık yerine pet şişeler ve bol bol balçıkla karşılaşıyor.

Sonra Saroz, Ege ve Akdeniz'e dalıyor. Bu bölgelerdeki durum neyse ki Marmara'ya göre daha iyi: ‘‘İşte o zaman bu gördüklerimi belgelemem gerektiğini düşündüm. Ne olur ne olmaz! Marmara'nın durumu ortadaydı. İlk denemelerimi Türk sularında yaptım. Çocukluk hayalim olan tropik denizlere ve oradaki yaşama dalmalıydım. İlk denediğim yer, tüm dalgıçların ibadet yeri saydığı Kızıldeniz oldu. Sonraki durağım Orta Amerika'daki Belize oldu. Sonra Malezya. Malezya'nın tek volkanik adası olan Sipadan, denizin ortasında 600 metre derinlikten çıkan ve çevresi 10 dakikada dolaşılabilen küçük bir ada. Mercanlar, köpekbalıkları, akya ve barakuda sürüleri, kaplumbağalar. Başdöndürücü görüntüler.’’

GELİRİ BASINÇ ODASINA

Sualtı gezileri onun için aynı zamanda hiçbir okulda alamayacağı bir hayat dersi:

‘‘Tüm bu gezilerde çektiğim fotoğraflar, öğrendiklerim, bana su altındaki hayat kurallarının su üstündeki kurallardan çok daha farklı, imrenilecek kadar etkileyici olduğunu öğretti. Beni büyüleyen diğer nokta ise tüm bu dalış noktalarında doğal yaşamı koruyabilmek için konulmuş kurallara uyulmasıydı. Böylece denizaltı evreninini bizden sonraki kuşakların da görebileceği bir ortam yaratılıyor.’’

Ancak sevdiğimiz şeyleri koruduğumuzu, esirgediğimizi, bir şeyi sevmek için de bilmemiz gerektiğini düşünüyor Aytekin Baloğlu:

‘‘Dergilerde sualtını tanıtan yazılar yazdım. İki yıl önce de Türkiye'deki ilk sualtı fotoğraf kitabı olan ‘‘Sualtından Yansımalar’’ isimli kitabı hazırladım. Kitabın geliriyle Çapa Tıp Fakültesi'ndeki basınç odasına (denizde vurgun yiyenlerin tedavi edildiği oda) katkıda bulundum. Yani denizden kazandığımı yine denize yatırdım!’’

EN ÖNEMLİ İSİMLERİ GERİDE BIRAKTI

Alptekin Baloğlu'nun genişaçı dalında birinci olduğu ‘‘Celebrate the Sea’’ sualtı fotoğraf yarışması Singapur'da nisan ayında düzenlendi. Tüm dünyadan 200'ün üzerinde profesyonel sualtı fotoğrafçısı 1500'ün üzerinde fotoğrafla katıldı. Jüride dünyanın en önemli sualtı fotoğrafçısı kabul edilen National Geographic Dergisi'nden David Doubilet, ayrıca Michael Aw, Chris Lee ve beş kez Emmy ödülü kazanan Amerikalı sualtı sinemacısı Stan Waterman gibi çok önemli isimler bulunuyordu.Alptekin Baloğlu, Mirko Zanni, David Fleetham gibi önemli fotoğrafçıları geride bırakarak genişaçı dalında birinci oldu.
False