GeriSeyahat Dünyada kaç çeşit viski olabilir ki?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyada kaç çeşit viski olabilir ki?

Dünyada kaç çeşit viski olabilir ki?

Paris’te La Maison du Visky’den içeri girseniz, ukala tezgahtara ceket ilikletip, kendinize efendim dedirtmeniz için hangi viskileri sormanız gerekir? Harmanla maltın farkı ne? Peki isli ne demek, kekremsi ne demek? Bruichladdich nasıl telaffuz edilir? Hangisinin lakabı F16 Yakıtı?

Adalı viskiler, adasız viskiler, kim kuzeyli, kim güneyli, hangisi nasıl fıçıda, kaç yıl beklemiş, sorsanız şu anda hepsini birbirine karıştırmış durumdayım. Viski kursunu kolay bir şey zannediyorsanız, yanılıyorsunuz, pek karışık bir mevzu. Gideceklere şimdiden zihin açıklıkları.
Gusto Dergisi tarafından düzenlenen kursun hocası Mehmet Yalçın. Katılım 30 kişiyle sınırlı çünkü açılan şişeyi herkesin tadabilmesi lazım. Herkesin önünde 8 bardak ve viskilerle birikte tadılması için bir tabakta suşi, rokfor gibi atıştırmalıklar var.
Yaş ortalaması 25-35. Çoğunluk erkek, tek tük hanımlar da mevcut. İkinci derste isli viskiler tadılıyor. İlk viski Famous Grouse. Yanında somonla. Hoca viski anlatmayı bir kenara bırakıp Norveç somonları hakkında bilgi vermeye başlıyor. Herkes hayran hayran Mehmet Yalçın’ın kültür-şov’unu seyrediyor.
Hocanın bardağı şöyle tutup bir çevirmesi, sertçe burnuna götürüp koklaması var ki ben bile hayran kaldım, pek karizmatik. Deniyorum deniyorum, benim bardağımdaki namusssuz viski hocanınki gibi laf dinleyip kedahin içinde kaymıyor, inadına şıp şıp sıçrayıp beni rezil ediyor. Elimin viskilenmesi de cabası.
Peşinden 16 yıllık bir Scapa, sonra bir Ardbeg geliyor. Garson herkesin bardağına tadımlık bir miktar paylaştırıyor. Her viski altında numarası yazılı bardağa konuluyor. Aralarda lezzet karışmasını önlemek için su içiliyor.

Bunun sonu yok bilimsel öğrenmek lazım
HASAN YALI (44) İŞADAMI (solda)

Derginin abonesiyim. Şarap kurslarına da gitmiştim. Mehmet Bey’in muhteşem bir bilgi dağarcığı var. Önce blended markaları seviyordum, sonra maltları keşfettim. Sonra gördüm ki bunun sonu yok, bilimsel öğrenmek lazım. Favorim Bowmore.

Herkes burada kimliğinden sıyrılıyor
HALDUN ARAS (49) BANKACI (sağda )

Ortak bir zevkimiz var: Farklı lezzetleri öğrenmek hoşumuza gidiyor. Herkes bir-iki saatliğine kimliğinden sıyrılıyor, ortak duygularla yolculuklar yapıyoruz. Kurs çıkışı o gün tattığımız viskileri nasıl hızlıca edinebilirim diye düşünmeye başlıyorum. İçmek için değil, saklamak için.

Akademik bakayım istedim
LEVENT YENİGÜN (50) İHRACATÇI (sağdan kinci)

Her gün içmem ama 16 yaşımdan beri viski severim. Malt viskileri seviyorum. Favorim Mc Allen. Hobim kokteyl yapmak. Kursa bir arkadaşımın tavsiyesiyle geldim. Olaya bir de akademik bakalım istedik.

TADILAN VİSKİLERİN YAŞ TOPLAMI 400 YIL

İlk etabı Mövenpick Hotel’de yapılan 4 haftalık kursa katılım 30 kişiyle sınırlıydı. Toplam yaşları 400’ü bulan 32 viski tadımının yapıldığı kurs 450 lira. Kurs programı şöyle: İlk hafta İskoç malt viskileri, ikinci hafta İskoç harman viskileri, üçüncü hafta Amerikan viskileri ve son hafta İrlanda, Kanada ve dünya viskileri. www.gustodergisi.com
False