Dört gezgin dört yaşam
Yaşam denilen oyunda biçilen role itiraz edip kendi senaryosunu yazan, yüreğinin esiri olup götürdüğü yere yolcu olan insanlara bayılıyorum. Elif, Mustafa, Andras ve Sinem dünya kazan onlar kepçe misali gezegenimizi turluyorlar. Darısı başınıza...
OKYANUSLARDA MAVİ YOLCULUK
Balıkçıl adlı tekneleriyle dünya seyahati yapan Elif ve Mustafa çifti, 21 Eylül 2014’de Marmaris’den demir aldı. Seyahatin ilk etabında Yunan adalarını ziyaret edip, Korint Kanalı’nı geçtiler, sonra da ver elini İtalya ve Cebelitarık... Atlantik Okyanusu’na çıktıktan birkaç gün sonra karşılaştıkları fırtına dümeni Fas’a kırmalarına sebep oldu. Kanarya Adaları’ndan Las Palmas’ta son hazırlıkları yapıp 19 gün ve 10 saat süren okyanus geçişini tamamladılar. Karayipler’deki ilk durakları St. Lucia Adası oldu. Bu bölgedeki adaları ziyaret ettiler. Haziran-kasım arası Karayipler’de fırtına sezonu olduğundan tekneyi Venezuella yakınlarındaki Curaçao Adası’nda bırakıp Türkiye’ye döndüler. Seyahatleri ekim ayında yine devam edecek.
SİZ DE KATILABİLİRSİNİZ
Pasifik Okyanusu’na açılmadan önce kısa boylu Kuna yerlilerinin yaşadığı San Blas takımadalarında bir müddet kalacaklar. 378 adadan oluşan ve doğal hayatın hâlâ hüküm sürdüğü Panama’ya bağlı bu adaların sadece 49’unda yerleşim var. Ada yerlileri balıkçılıkla geçiniyor ve sualtı muhteşem...
Bu coğrafyada bol bol balık tutup dalış yaparak doğal hayatın tadını çıkaracaklar. Dünyanın cenneti diye adlandırılan Pasifik’e şubatta açılıp önce Galapagos, ardından Tahiti ve Pasifik adalarında uzun süre seyir yapacaklar. Hedefse 2016 sonunda Avustralya’da olmak...
Tekneyle dünya seyahati maliyetli bir proje olduğundan Elif ile Mustafa, bazı etapları katılımcılara açık olarak planlamışlar. Çiftin Türkiye’de yelken okulları bulunduğundan gelenler denizcilik ve yelken eğitimi alma fırsatı da bulacak. Yılın 12 ayı turizm için uygun olan San Blas takımadaları katılımcılar için iyi bir fırsat. Konuklar Panama aktarmalı San Blas’ın başkenti El Porvenire’ye uçabilirler. Burada 10’ar günlük programlara katılabilirsiniz. Yaklaşık iki ay kalacakları bu yerde yeni yılı gelenlerle birlikte kutlamayı düşünüyorlar. “Okyanus geçişi bana göre değil” diyen deniz sevdalıları Tahiti’deki Bora Bora ya da diğer adalara gidip yolculuğa dahil olabilir. Teknede her türlü güvenlik ekipmanı mevcut. Havuzlukta bulunan barbeküde denizden tutulan balıklarla eğlenceli sofralar hazırlanıyor. Mutfağın kalite kontrolü ve teknenin hijyeni gıda yüksek mühendisi Elif’e emanet. 10’ar günlük katılım bedeli kişi başı 1.950 Euro, buna kahvaltı dahil. Diğer yapılan alışverişler bölüşülüyor. Aynı zamanda teknede yapılan her türlü iş imece usulü paylaşılıyor. Teknedeki uydu spot cihazı sayesinde internet sitelerindeki linkten tüm seyri takip etmek mümkün. (Detaylı bilgi için sailnsail.com, balıkcil.org ya da 0536 669 21 59).
PIRLANTA YERİNE ÇİÇEK
Sinem Kocacan, takdir ettiğim insan prototipine uygun genç bir gezgin. Kariyer tuzaklarına, deli gibi çalışıp yılda 15 gün tatille idare etme olayına kanmamış. Almış sırt çantasını eline iki aydır dünyayı dolaşıyor. Gezdiği gördüğü yerleri de ‘sinoloco.com’ blogunda paylaşıyor. Mevlana’nın “Bu yol senin yolun” özdeyişini kendine yaşam felsefesi yapmış. İnstagram hesabındaki bir fotoğrafın altında şu yazıyı gördüm: “Boynumda pırlantalar olmasındansa saçımda çiçekler olmasını tercih ederim.”
Bu genç kadın hayatı çözmüş, kemale giden yolda bayağı bir yol almış. 2009’da Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra çok uluslu şirketlerde pazarlama bölümlerinde çalışmış. Bu sene işini bırakmış ve 19 Haziran’da yaklaşık üç aylığına ağırlıklı olarak Güney Amerika’ya doğru yola çıkmış. Ben bu yazıyı yazarken çoktan iki ayı geride bırakmış, Arjantin, Uruguay, Şili, Bolivya, Peru, Ekvador ve Kolombiya’yı gezmişti. Bana rotasının Panama olduğunu söylerken, bir kez daha dünyayı farkındalık yaratan insanların değiştireceğini anladım.
DÜNYANIN ETRAFINDA 90 TUR
Andras Foldvari ile Türk Hava Yolları’nın yaklaşık 1.3 milyon kez seyredilen bir videosunda karşılaşmıştım. Uçuş yaptığı 500’üncü havalimanı olarak Iğdır’ı anlatıyordu. Budapeşte’ye yolum düştüğünde tanıştık. Seyahat, tutkusu olmuş, Birleşmiş Milletler’e kayıtlı 193 ülkeden 147’sine gitmiş. Kuzey Kıbrıs gibi listede olmayan ülkeler ve bağımsız bölgeler sayıldığında ziyaret ettikleri 165 ülkeyi buluyor. Dünyada en çok seyahat eden gezginleri gösteren sitelerde 150’nci kişi olarak geçiyor. 17 yaşından beri yaptığı 2 bin 135 uçuşun uçuş kartlarını toplamış ve bugüne kadar toplamda 2.2 milyon mil kat etmiş. 219 gün ve 5.256 saati havada geçirmiş. Dünyanın etrafında 90’dan fazla tur atmış. Uçuşlarında 217 kez Atatürk Havalimanı’nı kullanmış. Türkiye’deki 52 havalimanından uçmadığı sadece iki yer kalmış: Eskişehir ve Uşak; onlardan da eylülde uçacakmış. Çok sinir bozucu değil mi!